Ikolan ulkomuseo

21.7.2019 (12.00 - 17.00)

Tapahtuma

Pelarivestari - Karhutarinoita ja kansanmusiikkia

Perinteinen pelarivestari soi osittain karhuteeman puitteissa Ikolan Pirtissä olevan luontokuvaaja Kirsti Timosen kesänäyttelyn ”Karhutarinoita” tiimoilta.

Esiintyjinä pirteissä ja pihalla on muinaissoittimilla musisoiva Ancient Bear Cult keskisuomesta ja nurmekselainen Kiinan keisari sekä pienryhmiä ja pelimanneja paikkakunnalta.

Ancient Bear Cult (suom. "muinainen karhukultti") on keskisuomalainen yhtye, joka ammentaa innoituksensa esihistorian ja varhaiskeskiajan soittimista. Kaikilla yhtyeen käyttämillä soittimilla on satoja vuosia pitkä historia, joten on mahdollista, että tämäntapaisia yhtyeitä on joskus muinoin ollut olemassa. Musiikkia ei esihistorialliselta ajalta ole säilynyt nuotteina eikä muussakaan muodossa, joten A.B.C. on itse säveltänyt lähes koko ohjelmistonsa.
Yhtyeen käyttämistä soittimista viikinkilyyra on jäljennös soittimesta, joka on löydetty viikinkipäällikön haudasta Gotlannin saarelta ja ajoitettu noin vuoteen 700 jKr. Ikivanha walesiläinen jousisoitin crwth (äännetään "kruuth") on läheistä sukua viikinkilyyralle, mutta sitä soitetaan jousella. Kampiliira (engl. "hurdy gurdy") oli tanssinsäestyssoitin keskiajan Euroopassa. Pielisjärveltä löytynyt kampiliira on päätynyt myös Suomen kansallismuseon kokoelmiin. Muita soittimia ovat mm. avainviulu, baglama, bombo, bozouki, domra, ektara, erhu, jouhikko, kankles, kantele, kuuluuttu, lävikkö, munniharppu, nokkahuilu, oud, sitar, shamaanirumpu tama, tinja ja tuohihuilu.
Ancient Bear Cult -yhtyeen nimi juontaa juurensa Keski-Suomenkin alueella eläneeseen muinaiseen karhukansaan, joka harrasti karhunpalvontakulttia. Kansaa on kuvannut mm. roomalainen historioitsija Tacitus (v. 98 jKr.). Karhukansa tappoi kerran vuodessa yhden karhun tarkkaan määrättyjen palvontamenojen mukaan. Menoihin kuului erilaisia lauluja, joita myös A.B.C. esittää. Palvontamenojen päätarkoitus oli siirtää karhun voimat yhteisöön. Karhun palvontaan liittyi myös legenda karhun morsiamesta – nuoresta naisesta, joka vietti talven karhun pesässä ja synnytti tälle jälkeläisen.

Kansanmusiikkia vestareilla kuullaan musiikkiopistolaisten esittämänä Ikolan Pirtissä erilaisina sovituksina pianolla ja kahdella sellolla sekä 5-kielisellä kanteleella.

Kansanmusiikia esittää myös duo ALE & HETA, joka on joensuulaisen nurmekselaislähtöisen laulaja Anna-Leena Harjun ja kantelisti Heta Laakkosen uusi kokoonpano. Duon tämänhetkinen ohjelmisto on kaivettu vanhoista suomifilmeistä, joten siihen mahtuu niin rillumareitä kuin rekilaulujakin.

Pelarivestarien perusbändi rock-osastolla on Kiinan Keisari, joka perustettiin n. v. 1968. Perustajajina oliva kitaristit Pasasen Markku, Timosen Erkki ja rumpalina Tolvilan Pekka. Pian bändi kasvoi nelimiehiseksi Kari Pääkkösen liityttyä mukaan. Pekka lähti muualle opiskelemaan ja rumpujen taakse saatiin Puumalaisen Kössi. Yhtye soitteli tanssipaikoilla, koulukeikoilla ja ravintoloissa n 4 vuoden ajan tällä kokoonpanolla. Kesän 2015 Pelarivestareilla porukan tavatessa heräsi ajatus koota Kiinan Keisari uudelleen ja -tulkaa kuulemaan mitä siitä seurasi!

Nurmekselainen trubaduuri Perttu Tuominen on tällä kertaa estradilla teemalla ”Mies, kitara ja kielet”, jolloin on odotettavissa ralleja ja laulelmia moneen makuun...

Marttakahvio; makkarat ja muurinpohjaletut ovat nautittavissa museon pihapiirissä.
Tilaisuuteen on vapaa pääsy; Ikolan ulkomuseoalueella on avoimet ovet kaikkiin kohteisiin.

Tervetuloa!

Kerro tästä myös ystävillesi!

Tulostusversio sivusta

Voit ostaa Museokortin tästä museokohteesta tai verkosta

Kohdetta lähellä olevat museot

 • Kuopion taidemuseo
   
   

  Kuopion taidemuseo

   
 • Taidemuseo Eemil
   
   

  Taidemuseo Eemil

   
 • Riuttalan talonpoikaismuseo
   
   

  Riuttalan talonpoikaismuseo

  20 eri talonpoikaistilan rakennusta alkuperäisine esineistöineen esittelevät 1800-1900-luvun vaihteen...

   
 • Pohjois-Karjalan museo Hilma
   
   

  Pohjois-Karjalan museo Hilma

   
 • Kuopion museo
   
   

  Kuopion museo

  Suljettu peruskorjauksen vuoksi. Museo avataan uudestaan noin vuonna 2021.

   
 • Paateri
   
   

  Paateri

  Kuvanveistäjä Eva Ryynäsen omaleimaisia töitä ja elämää esittelevän Paaterin rakennuksista muodostuu...

   
 • VB-valokuvakeskus
   
   

  VB-valokuvakeskus

  Idyllisessä puutalossa valokuvaaja Victor Barsokevitschin (1863-1933) vanhassa ateljeessa vuodesta 1987...

   
 • Pielisen museo
   
   

  Pielisen museo

  Pielisen museo on suuri ulkomuseo Lieksassa.

   
 • Outokummun kaivosmuseo
   
   

  Outokummun kaivosmuseo

  Suomalainen kaivostoiminta 1900-luvun alusta tähän päivään sekä maanalainen kivinäyttely, jonka vanhin kivi...

   
 • Kuopion korttelimuseo
   
   

  Kuopion korttelimuseo

  Tutustu vanhanajan elämään ja Minna Canthin salonkiin yhdentoista vanhan puutalon miljöössä.

   
 • Joensuun taidemuseo Onni
   
   

  Joensuun taidemuseo Onni

  Taidemuseo Onni sijaitsee Joensuun ydinkeskustassa, torin kupeessa. Museossa järjestetään vuosittain useita...

   
 • RIISA - Suomen ortodoksinen kirkkomuseo
   
   

  RIISA - Suomen ortodoksinen kirkkomuseo

  RIISA - museo jolla on sielu.

   
 • Kolin luontokeskus Ukko
   
   

  Kolin luontokeskus Ukko