Suomen käsityön museo

16.11.2018–5.5.2019 NÄYTTELY/TAPAHTUMA PÄÄTTYNYT

 Sisäänpääsy museokortilla
Näyttely

Uudenkarheat kansallispuvut 15.11.2018-5.5.2019

Uudenkarheat kansallispuvut -näyttely esittelee uusimpia kansallispukuraadin hyväksymiä kansallispukuja eri variaatioineen.

Esillä on viisi uusinta pukukokonaisuutta, muun muassa Saarijärven naisen tarkistettu puku. Kaikki näyttelyssä olevat kansallispuvut ovat joko aivan uutena koottuja pukumalleja tai perinnepohjaisuudeltaan tarkistettuja ja edustavat siten uusimpia pukututkimuksen tuloksia. Pukujen kokoamisessa on Suomen kansallispukukeskuksella ollut keskeinen rooli. Uudenkarheat kansallispuvut esillä Kujan näyttelytilassa 16.11.2018–5.5.2019

Kansallispuvut ovat pukuhistorian asiantuntijoiden nykykäyttöön kokoamia uusintoja kansan perinteisistä ja yksilöllisistä juhla-asuista 1700–1800 -luvuilta. Puvut perustuvat alueensa ja aikakautensa tyypillisiin kansan pukeutumistapoihin ja niiden kokoamisen periaatteet ovat vaihdelleet vuosikymmenten aikana. Pukuja on koottu 1800-luvun lopulta saakka pukuhistorian asiantuntijoiden toimesta. Vuonna 1979 perustettu Suomen kansallispukuneuvosto aloitti jo olemassa olevien kansallispukumallien perinnepohjaisuuden tarkistamisen sekä uusien pukumallien kokoamisen. Pukutarkistuksessa puku palautetaan esikuviaan vastaavaksi materiaalien, ompelurakenteiden ja kaavoituksen osalta. Tutkimusaineistoina ovat museoiden kokoelmiin talletetut alkuperäiset vaatekappaleet sekä muun muassa kirjalliset dokumentit kansan juhlapukeutumisesta. Pukututkimuksen myötä kansallispuvuissa on nähtävissä eri alueille tyypillisiä pukeutumispiirteitä.

Näyttelyssä esitellään viimeisimpiä kansallispukuraadin hyväksymiä pukumalleja yhteensä viisi, kaikki erilaisia naisten kansallispukuja. Puvut ovat valmistuneet 2000-luvulla. Uusin puvuista, alun perin vuonna 1969 koottu Saarijärven naisen kansallispuku, julkistettiin tarkistettuna 6.10.2018. Pukutarkistuksen myötä puvusta poistui liivi, mutta se sai tilalle runsaasti eri osia, joita yhdistelemällä puvusta saa koottua hyvinkin eri näköisen, kantajansa mukaisen.

Näyttelyn toiseksi uusin puku on Johanneksen naisen savakkopuku, jonka mallipuvun kansallispukuraati hyväksyi vuonna 2017. Vuonna 1951 valmistuneen Johanneksen äyrämöispuvun tarkistushanke muuttui pukututkimuksen myötä esikuva-aineiston mukaisesti aivan uuden pukumallin kokoamiseksi.

Jääsken naisen kansallispuku on yksi vanhimmista julkaistuista kansallispuvuista. Theodor Schvindtin kokoama pukumalli julkistettiin jo 1898 ja sen perinnepohjaisuus tarkistettiin vuonna 2014. Pukutarkistuksen myötä puku palautettiin esikuviaan vastaavaksi materiaalien, ompelurakenteiden ja kaavoituksen osalta. Pukukokonaisuutta täydennettiin osilla, jotka ovat kuuluneet asukokonaisuuteen jo kansanpukuaikana. Pukukokonaisuutta täydentämään lisättiin muun muassa sarkaviitta ja kostuli sekä vaihtoehtoisia hameita ja esiliinoja. Puvun runsas esikuva-aineisto on talletettu Suomen kansallismuseon kokoelmiin.

Kuolemajärven naisen pukutarkistus hyväksyttiin vuonna 2011. Kuolemajärven äyrämöispuku edustaa karjalaista pukuperinnettä rikkaasti kirjoittuine rekkopaitoineen ja nyytinkiesiliinoineen. Puvun komistus on ristiraitaiseksi kudottu hurstuthame, jonka helmaan liitetään loimiraitaisena kudottu monivärinen helmuskangas. Aikuiset naiset pukevat päähänsä hunnun. Neitojen päälaite on kookkain tinanastoin koristettu säppäli.

Vuonna 1935 kootun Hankasalmen naisen kansallispuvun pukutarkistus hyväksyttiin 2006. Tarkistuksen myötä muun muassa puvun käsinkudotut kankaat palautettiin materiaalien ja värityksen myötä esikuviaan vastaaviksi. Pukuun lisättiin toinen liivi ja päällysvaatteeksi kimonohihainen röijy sekä tykkimyssyn koppa, joiden esikuvat ovat Hankasalmelta museokokoelmiin tallennettuja. Pukuun lisättiin myös erilaisia esiliinavaihtoehtoja.

Tänä päivänä Suomen käsityön museon yhteydessä toimiva Suomen kansallispukukeskus vastaa paitsi tämän pukuhistorian tallentamisesta ja esittelemisestä, myös kansallispukujen tarkistuksista ja uusien pukumallien kokoamisesta yhdessä pukuasiantuntijoista koostuvan Kansallispukuraadin kanssa. Suomen kansallispukuneuvoston ja Suomen kansallispukukeskuksen työn tuloksena on syntynyt yhteensä reilun sadan puvun mallipukukokoelma, joka karttuu kokoa ajan.

Pukutarkistuksista huolimatta, kaikki olemassa olevat eri kansallispukumallit ovat yhtä virallisia ja arvokkaita sellaisinaan.

Kerro tästä myös ystävillesi!

Tulostusversio sivusta

Voit ostaa Museokortin tästä museokohteesta tai verkosta

Museon yhteystiedot

Suomen käsityön museo
Kauppakatu 25, 40100 Jyväskylä

(014) 266 4370

Museon kotisivut

Pääsymaksut

Sisäänpääsy museokortilla
Sisäänpääsy museokortilla

6/3/0 €

Maksutavat

visa, mastercard, museokortti, Smartum liikunta- ja kulttuuriseteli ja -saldokortti, Sportti&KulttuuriPassi, Tyky-kuntoseteli sekä Ticket Mind&Body ja Ticket Duo -kortti.

 • facebook
 • twitter
 • instagram

Aukioloajat

Ma Suljettu
Ti 11:00-18:00
Ke 11:00-18:00
To 11:00-18:00
Pe 11:00-18:00
La 11:00-18:00
Su 11:00-18:00

Perjantaisin vapaa sisäänpääsy. Kesäkautena 1.6.-31.8. avoinna ti-pe ja su klo 11-18, la klo 11-16. Poikkeuksia avoinnaolossa juhlapyhien aikaan. Lisätiedot aukioloista osoitteessa: www.craftmuseum.fi/aukiolo.htm#poikkeavat_aukioloajat

Näyttelyn tekstit kielillä

Kohdetta lähellä olevat museot

 • Saarijärven museo
   
   

  Saarijärven museo

  Veistospuisto, perinnekasvimaa ja rantaniitty lampaineen sekä Toivi Järvisen taidekoti avoinna...

   
 • Pienmäen talomuseo
   
   

  Pienmäen talomuseo

  Ainutlaatuinen 20 hirsirakennuksen ympäröimä pihapiiriin 1800-luvulta. Piipahda tuvassa ja riihessä tai...

   
 • Suomen Ilmavoimamuseo
   
   

  Suomen Ilmavoimamuseo

  Suomalaisen sotilasilmailun kehitystä ja historiaa sen alusta nykyaikaan.

   
 • Keski-Suomen museo
   
   

  Keski-Suomen museo

   
 • Säynätsalon kunnantalo
   
   

  Säynätsalon kunnantalo

   
 • Äänekosken taidemuseo
   
   

  Äänekosken taidemuseo

  Tutustu paikallisen kulttuuripersoonan, opettaja Toivo Parantaisen taidekokoelmaan sekä keskisuomalaisen...

   
 • Saarijärven museo, Säätyläiskotimuseo
   
   

  Saarijärven museo, Säätyläiskotimuseo

  1780-luvun rakennuksessa 1800-luvun alun säätyläiskoti sekä näyttely kansallisrunoilija J. L. Runebergin...