Hyvinkään taidemuseo

17.2.2017–28.5.2017 NÄYTTELY/TAPAHTUMA PÄÄTTYNYT

 Sisäänpääsy Museokortilla
Näyttely

Arkea ja unelmia - 100 vuotta hyvinkääläistä kuvataidetta

Näyttely on osa Suomi 100 -hanketta ja Hyvinkää 100 -juhlavuoden ohjelmistoa.

Hyvinkää on maankuulu kuvataiteilijoistaan. Nyt Hyvinkään 100-vuotisen kuntahistorian ja vielä pitemmän taidehistorian kunniaksi Hyvinkään taidemuseo juhlistaa kotikaupunkinsa taide-elämää esittelemällä kevään juhlanäyttelyssä koko laajan ja maineikkaan taiteilijakuntansa teoksia. Arkea ja unelmia -näyttelyssä on mukana 79 taiteilijaa ja yli 240 teosta. Hyvinkään kaupunkikuvassa laaja taiteilijakunta on aina näkynyt monella tavalla kannanottoineen, näyttelyineen ja monine tempauksineen. He ovat tuoneet kaupunkiin eloa ja myös taide-elämälle valtakunnallista merkitystä.

Tunnetuin hyvinkääläistaiteilija on Helene Schjerfbeck, joka saapui paikkakunnalle kesäkuun alussa 1902. Seuraavaksi saapuivat 1916 maalaustaiteemme kapinalliset, taidemaalarit Tyko Sallinen ja Jalmari Ruokokoski vastavalmistuneisiin ateljeetaloihinsa Humalaan ja Krapulaan. Heidän vanavedessään paikkakunnalle asettui lyhyemmäksi ja pidemmäksi aikaa suuri joukko taiteilijoita kuten Onni ja Janne Muusari, Anton Lindforss, Paavo Leinonen ja Asti Vermanen. Rakkaus Meeri Kallioon puolestaan toi seuraavan sukupolven suuren värimaalarin Yrjö Saarisen Hyvinkäälle 1920-1930-lukujen vaihteessa.

Sodan jälkeen muodostui Hyvinkäälle vilkas ja aktiivinen taiteilijayhteisö taiteilijaseuroineen, joka perustettiin 1958. Sen aktiiviset jäsenet, kuten taidemaalarit Yrjö Raaska ja Tapio Haili, kuvanveistäjä Terho Sakki sekä kuvataiteilija Eino Vesalainen, vaikuttivat paikkakunnalla vuosikymmenien ajan.

Täysin uudenlainen dynaaminen aikakausi alkoi kaupungin taide-elämässä, kun Siltakatu 5:n (nyk. Solbonkatu) taiteilijatalo perustettiin 1968. Taloa asuttivat nuoret lahjakkaat taiteilijat. Siellä ovat asuneet mm. taidemaalarit Antti Jantunen, Lauri Räikkönen, Raimo Reinikainen, Olavi Suomela ja Ari Rantamäki, kuvanveistäjät Taisto Martiskainen, Anneli Sipiläinen ja Veijo Ulmanen sekä graafikko-taidemaalari Margareetta Liljeblad, jotka toivat nykytaiteen suuntaukset hyvinkääläisille tutuiksi ja ihmeteltäviksi. Hyvinkään taidehistoria voi ylpeillä myös omalla maisemakoulukunnalla, jonka keskeiset jäsenet ovat taidemaalarit Ilpo Stor-Pellinen, Hannu Lindholm ja Armas Hursti. Villatehtaan ateljeetilat 1990-luvulta lähtien ovat nekin edesauttaneet taiteilijapiirin laajenemista. Siellä työskentelevät tai ovat työskennelleet mm. kansainvälisesti menestyneet kuvanveistäjä Maija Helasvuo ja kuvataiteilija Mika Karhu sekä taidemaalarit Kaisu Aro ja Helvi Mustonen.

Arkea ja unelmia -näyttely kuuluu Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmistoon.

Näyttelyn taiteilijat

Kaisu Aro, Liisa Björn, Minette Donner, Marja Eerola, Erno Enkenberg, Joel Gripenberg, Timo Haavisto, Tapio Haili, Maija Helasvuo, Iris Hillo, Tuula Honkanen-Laine, Armas Hursti, Timo Hämäläinen, Ahti Isomäki, Antti Jantunen, Markku Juuti, Päivikki Kallio, Mika Karhu, Pirkko Kolehmainen, Hannu Kotivalo-Reinikainen, Jarmo Kukkonen, Olavi Lakanen, Jani Leinonen, Salla Lehtinen, Margareetta Liljeblad, Anton Lindforss, Hannu Lindholm, Maarit Malin-Pötry, Heikki Marila, Taisto Martiskainen, Mauno Mattila, Irma Melaja, Olli-Pekka Merimaa, Pirkko Mursula, Helvi Mustonen, Janne Muusari, Onni Muusari, Tero Nauha, Maija Nuotio, Onni Oja, Kaisu Paavilainen, Hannu Pakarinen, Reijo Puranen, Unto Pusa, Yrjö Raaska, Ari Rantamäki, Raimo Reinikainen, Jalmari Ruokokoski, Pekka Ryynänen, Lauri Räikkönen, Erkki Saarikuru, Yrjö Saarinen, Timo Sailaranta, Terho Sakki, Tyko Sallinen, Jaakko Salmi, Timo Salmi, Juho Salminen, Olga Schaaf, Helene Schjerfbeck, Arvo Seppänen, Anneli Sipiläinen, Ilpo Stor-Pellinen, Olavi Suomela, Hannu Tampio, Nikolai Tervakorpi (Tscherbakoff), Lea Tiihonen-Jantunen (Pellegrini), Tiina Torkkeli, Veijo Ulmanen, Anniina Vainionpää, Tiina Valkeapää, Pekka Walliander, Johannes Vatka, Asti Vermanen, Eino Vesalainen, Eira Viertoma, Risto Vilkkaa ja Kaapo Wirtanen

Kerro tästä myös ystävillesi!

Tulostusversio sivusta

Museon yhteystiedot

Hyvinkään taidemuseo
Hämeenkatu 3 D, 05800 Hyvinkää

040 480 1644

Museon kotisivut

Pääsymaksut

Sisäänpääsy Museokortilla
Sisäänpääsy Museokortilla

5/4/0 €

Maksutavat

Käteinen, Pankki/luottokortti, Museokortti, Smartumin liikunta- ja kulttuurisetelelit

 • facebook
 • twitter
 • instagram

Aukioloajat

Ma Suljettu
Ti 11:00-18:00
Ke 11:00-18:00
To 11:00-18:00
Pe 11:00-17:00
La 11:00-17:00
Su 11:00-17:00

Keskiviikkoisin klo 16-18 vapaa pääsy

Kohdetta lähellä olevat museot

 • Nurmijärvi-Taiteen Museo
   
   

  Nurmijärvi-Taiteen Museo

   
 • Suomen lasimuseo
   
   

  Suomen lasimuseo

  Erikoismuseossa esillä laajan perusnäyttelyn lisäksi kansallisia sekä kansainvälisiä lasin historiaan ja...

   
 • Järvenpään taidemuseo
   
   

  Järvenpään taidemuseo

  Järvenpään taidemuseon kokoelmat koostuvat Tuusulanjärven taiteilijayhteisön jäsenten Venny Soldan-Brofeldtin...

   
 • Suomen Metsästysmuseo
   
   

  Suomen Metsästysmuseo

   
 • Suomen Rautatiemuseo
   
   

  Suomen Rautatiemuseo

  Rautateiden historiaa 1870-luvun asemamiljöössä.

   
 • Nukarin koulumuseo
   
   

  Nukarin koulumuseo

   
 • Riihimäen taidemuseo
   
   

  Riihimäen taidemuseo

  Riihimäen taidemuseo on viihtyisä kohtaamispaikka keskellä kaupunkia.

   
 • Taiteilijakoti Erkkola, Tuusulan museo
   
   

  Taiteilijakoti Erkkola, Tuusulan museo

   
 • Halosenniemi, Tuusulan museo
   
   

  Halosenniemi, Tuusulan museo

   
 • Ainola
   
   

  Ainola

  Aino ja Jean Sibeliuksen kotimuseo.

   
 • Lottamuseo
   
   

  Lottamuseo

   
 • Aleksis Kiven koti
   
   

  Aleksis Kiven koti

  Suomen kansalliskirjailija Aleksis Kiven syntymäkoti Palojoella.

   
 • Ahola
   
   

  Ahola

  Ahola on taiteilijapariskunta Juhani Ahon ja Venny Soldan-Brofeldtin entinen kotitalo Tuusulanjärven rannalla.