Exhibition
 Admission with Museum Card
 

(EPÄ)TAVALLINEN ELÄMÄ

Riihisaari – Savonlinna Museum, Savonlinna

  • 26.4.2024–15.9.2024

Tšekkiläistä valokuvataidetta laajasti esittelevässä (Epä)tavallinen elämä -näyttelyssä on mukana lähes 20 merkittävää tšekkiläistä valokuvaajaa ja teoksia noin 150 kpl.

 

Näyttelyn tuottaa Vuoden museoksi viime vuonna valittu Riihisaari – Savonlinnan museo, ja sen kuratoi palkittu valokuvaaja ja Tšekin ammattivalokuvaajien järjestön puheenjohtaja Jan Pohribný. Näyttely kytkeytyy Savonlinnan Oopperajuhlien tulevan kesän Prahan kansallisoopperan vierailuun. Mukana yhteistyökumppanina on myös Tšekin Suomen suurlähetystö. (Epä)tavallinen elämä -näyttely on esillä Riihisaaressa syyskuulle saakka.

Savonlinnan museon ja Savonlinnan Oopperajuhlien yhteistyö on tiivistynyt viime vuosina. Museon haaveena on ollut tuottaa tasokas kansanvälinen näyttely yhteistyössä Oopperajuhlien kanssa. Kun tieto Prahan kansallisoopperan vierailusta Savonlinnan Oopperajuhlien ohjelmistoon kesälle 2024 tavoitti museon, alkoivat palaset loksahdella paikoilleen. Savonlinnan museon johtajalla Nikke Kaartisella on ollut vahva tšekkiyhteys jo vuosien ajan. Näyttely päätettiin tehdä tšekkiläisten kanssa, ja isosti!

– Tämä on tietojemme mukaan kattavin Suomessa järjestetty tšekkiläisen valokuvan näyttely. Mukana on suuri joukko Tšekin valokuvataiteen merkittävimpiä nimiä, vanhoista mestareista tärkeisiin nuoren polven valokuvataiteilijoihin. Näyttelyn kuvat kattavat noin viidenkymmenen vuoden aikajakson, kommunismin ajalta nykypäivään. Pitkän linjan tärkeistä valokuvaajanimistä voidaan mainita esimerkiksi Jan Saudek, Václav Jirásek, Dita Pepe, Jindřich Štreit, Libuše Jarcovjáková ja Dana Kyndrová. Nuoren polven tekijöitä edustavat vaikkapa Bára Prášilová ja Kateřina Sýsová. On kunnia tuoda tämä hieno kokonaisuus osaksi Savonlinnan tšekkiläisen kulttuurin teemakesää, Nikke Kaartinen kertoo.

Näyttelyn kuraattoriksi saatiin valokuvaaja ja pedagogi Jan Pohribný, jolla oli jo kontakteja Savonlinnan seudulle.

– Haluan tarjota teille näkymän (epä)tavalliseen elämään eräässä pienessä maassa Euroopan sydämessä. Maassa, jossa ei ainoastaan valmisteta hyvää olutta tai pelata jääkiekkoa varsin menestyksekkäästi, vaan jossa kulttuurilla on vahvat ja monitahoiset perinteet. Sijaintinsa ansiosta Tšekki on aina toiminut yhtymäkohtana eri kulttuurien vaikutteille, jotka se on kuitenkin usein osannut muuntaa varsin omaperäiseen ja ainutlaatuiseen muotoon, kertoo Jan Pohribný.

Näyttelyn ensimmäisen osan teemana on dokumentaarinen näkemys. Näyttely juhlistaa, mutta toisinaan myös ironisoi tšekkien arkisia, joskus jopa absurdeja, huolia ja iloja. Näyttelyn toisessa osassa esitellään sekä taiteellisen mielikuvituksen ja leikkisyyden maailmaa että olemassaolon filosofista tutkimista. Mutta myös banaaleja asioita, jotka joskus kietoutuvat elämässä niin kauniisti yhteen.

Tšekin Suomen suurlähetystö on Savonlinnan Oopperajuhlien ja Savonlinnan museon yhteistyökumppanina mukana muun muassa valokuvanäyttelyn ja Prahan kansallisoopperan vierailun järjestelyissä.

– Savonlinnassa on ensi kesänä mahdollista kokea ainutlaatuinen syväsukellus tšekkiläisen kulttuurin maailmaan! Tutustumisen voi aloittaa valokuvataiteen parissa Riihisaaressa, jatkaa maailmanluokan oopperan äärellä ja kruunata maailman parhaalla tšekkiläisellä oluella Olavinlinnassa. Tšekkiläisen kulttuurin tunnetuksi tekeminen kuuluu suurlähetystömme tehtäviin, joten Savonlinnan tšekkiläisessä superkesässä mukana olo on meille hyvin tärkeää, Tšekin Suomen-suurlähettiläs Adam Vojtěch iloitsee.

Näyttelyn taiteilijat:

Libuše Jarcovjáková (s. 1952)
Václav Jirásek (s. 1965)
Dana Kyndrová (s. 1955)
Zdeněk Lhoták (s. 1949)
Igor Malijevský (s. 1970)
Dita Pepe (s. 1973)
Václav Podestát (s. 1960)
Tomáš Pospěch (s. 1974)
Bára Prášilová (s. 1979)
Jaroslav Pulicar (s. 1954)
Jan Saudek (s. 1935),
Evžen Sobek (s. 1967)
Štěpánka Stein (s. 1976) & Salim Issa (s. 1973)
Jindřich Štreit (s. 1946)
Miro Švolík (s. 1960)
Kateřina Sýsová (s. 1993)
Roman Vondrouš (s. 1975)

(EPÄ)TAVALLINEN ELÄMÄ, 26.4.–15.9.2024, Riihisaari – Savonlinnan museo.

Share this with your friends!

  • Facebook
  • X
  • Instagram
  • WhatsApp

Museum contact details

Riihisaari – Savonlinna Museum
Riihisaari

044 417 4466

Museum website

Yhteydet julkisilla

Näytä reitti museolle Matkahuollon reittioppaassa

×

Katso reitti Matkahuollon reittioppaassa

Päämäärä:

Riihisaari – Savonlinna Museum, Riihisaari


Lähtöpiste:


Tai lataa Reitit ja Liput -sovellus

Admission fees

Admission with Museum Card
Admission with Museum Card

10/5/6/0 €

Payment methods

Käteinen, yleisimmät pankki- ja luottokortit, Museokortti, Edenredin maksukortti ja sovellus, ePassi, Smartumin kulttuuriseteli ja Smartum Pay sekä Savonlinnan Kaikukortti. Veikkaus-kortilla ilmainen sisäänpääsy keskiviikkoisin. Hostelkortin haltijalle sisäänpääsy ryhmälipun hinnalla.

Opening hours

Mon 10:00-17:00
Tue 10:00-17:00
Wed 10:00-17:00
Thu 10:00-17:00
Fri 10:00-17:00
Sat 10:00-17:00
Sun 10:00-17:00

Open daily 10 a.m.–5 p.m., in July and August daily 10 a.m.–6 p.m. Closed 29.3., 21.–22.6., 6.12. and 16.–24.12.2024.

Näyttelyn tekstit kielillä

 

OTHER MUSEUMS NEARBY