Exhibition
 Admission with Museum Card
 

Oispa kaljaa

Finnish Museum of Agriculture Sarka , Loimaa

  • 15.9.2021–9.1.2022

Oluen valmistuksen ja nauttimisen historiaa esill nyttelytila Ruokakulmassa

 

Oispa kaljaa -nyttely sukeltaa oluen huurteiseen historiaan. Nyttelyss tutustutaan oluen valmistuksen vaiheisiin sek perehdytn oluen merkitykseen ihmisten arjessa ja juhlassa.

Olut on maistunut suomalaisille vuosisatojen, ellei jopa vuosituhansien ajan. Se on ollut niin arkista janojuomaa kuin juhlajuomaakin, ja sen laatua ja kulutusta on valvottu ja snnstelty aina keskiajalta lhtien. Kotona valmistetusta arkijuomasta on tullut kaupasta ja ravintoloista ostettavaa, alkoholipoliittisesti tarkoin sdelty nautintoainetta. Muuttuvien perinteiden, tapojen ja lainsdnnn lomassa olut on silyttnyt suosionsa thn pivn asti.

Olutta on juotu Suomessa viimeistn rautakaudella. Oluella oli myyttinen rooli suomalaisessa kansanperinteess, ja oluen rituaalinen juonti oli trke vuodenkierron taitekohdissa. Esimerkiksi isnnn tukevan humalan kekrin uskottiin turvaavan hyvn sadon seuraavalle vuodelle. Nyttelyss esill olevien olueen liittyvien loitsujen ja myyttien kautta saa aavistuksen maagisesta roolista, joka oluella ja oluen juonnilla oli entisajan suomalaisten elmss.

Olut on mritellyt ihmisten sosiaalisia suhteita ja yhteiskunnallista asemaa. Rahvas ja ylemmt yhteiskuntaluokat joivat erilaista olutta, ja vahvempi ja parempi olut oli varattu korkea-arvoisemmille yhteiskunnan jsenille. 1600-luvulta lhtien valtio ja kirkko alkoivat puuttua ihmisten juomatapoihin, kun julkisilla paikoilla juopotteluun alettiin suhtautua kielteisesti. 1800-luvun kuluessa raittiusaate sai Suomessa vahvan jalansijan ja kohtuuden ihanteet jyrkkenivt lopulta alkoholin tyskieltoon 1900-luvun alkupuoliskolla.

Nykyn olutta ostetaan psntisesti kaupoista tai ravintoloista, mutta ennen sit valmistettiin kotona itse viljellyst viljasta ja humalasta. Nyttelyss voi tutustua oluen valmistusprosessiin vaihe vaiheelta. Esill on mys eri aikakausien juoma-astioita, joista olutta on nautittu.

Nyttely on osa Hotelli- ja ravintolamuseon tuottamaa samannimist nyttely, ja se on esill Ruokakulma-nyttelytilassa.

Share this with your friends!

Museum contact details

Finnish Museum of Agriculture Sarka
Vanhankirkontie 383, 32200 Loimaa

02 763 7700

Museum website

Yhteydet julkisilla

Näytä reitti museolle Matkahuollon retkioppaasta

×

Katso reitti Matkahuollon reittioppaassa

Päämäärä:

Finnish Museum of Agriculture Sarka , Vanhankirkontie 383, 32200 Loimaa


Lähtöpiste:






Tai lataa Reitit ja Liput -sovellus

Admission fees

Admission with Museum Card
Admission with Museum Card

10/6/0

Payment methods

Kteinen, pankkikortit ja yleisimmt luottokortit sek Smartum, Edenred, ePassi ja Tyky+.

Opening hours

Mon 10:00-17:00
Tue 10:00-17:00
Wed 10:00-17:00
Thu 10:00-17:00
Fri 10:00-17:00
Sat 10:00-17:00
Sun 10:00-17:00

1.4.-30.9. every day 10 am – 5 pm, 1.10.-31.3. Tuesday – Sunday 10 am – 5 pm