30.3.2022

Kuluttaminen tarkastelussa – näissä näyttelyissä on hyödynnetty kierrätysmateriaaleja!

Näissä näyttelyissä voi kokea luovia ratkaisuja kierrätysmateriaalien käytöstä ja pohtia ihmisen suhdetta kuluttamiseen.

Ihastele varjoveistoksia Kuopion taidemuseossa, kohtaa primitiivisyys Loimaan taidetalossa ja ryhdy tulevaisuuden ”kiertotehtaan” työntekijäksi Heurekassa! Kokosimme yhteen näyttelyt, joissa on käytetty luovia ratkaisuja hyödyntää kierrätysmateriaaleja ja joissa kuluttamisen pohtiminen on tärkeässä roolissa.

Koe kierrätysmateriaalin ja uuden teknologian yhdistäminen WAM:ssa Turussa ja kohdista huomiosi kysymyksiin kuluttamisesta ja kestävämmästä tulevaisuudesta näyttelyiden parissa.

Näihin näyttelyihin pääsee tietenkin Museokortilla!

Romusta rakennetut teokset heräävät eloon maagisina varjokuvina. Anni Laukka, Efficiency at Home Office, 2021.

Materiaaleilla tärkeä rooli

Kuopion taidemuseo, Kuopio | 5.2.2022-24.4.2022

I Want More! Anni Laukka >

Kuvataiteilija Anni Laukka herättää romusta rakennetut teoksensa valon avulla varjokuviksi näyttelysalien seinille. I Want More! -näyttelyssä pääsee kokemaan maagisia varjoveistoksia, joiden materiaaleiksi on valittu teoksen sisältöön liittyvää romua: Efficiency at Home Office -teoksessa on hyödynnetty kännykän ja tietokoneen osia.

Kuvataiteilija kommentoi materiaalivalinnallaan kuluttamista ja kuluttavaa elämää, jonka ajattelee olevan loputonta suorittamista ja saavutusten mittailua ja vertailua. Laukka painottaa, että hän ei kommentoi nykypäivää ylä- tai ulkopuolelta, vaan samojen kysymysten kanssa painivana kanssaihmisenä.


KALVO -näyttelyssä pääsee primitiivisyyden äärelle.

Näyttely, jonka toteuttamiseksi ei ole ostettu uutta materiaalia

Loimaan taidetalo,
Loimaa | 9.2.2022-4.6.2022

Markku Haanpää - KALVO >

Tyhjenen ja tyhjennän – näistä sanoista Markku Haanpään KALVO -näyttely sai alkunsa.

Loimaan taidetalossa pääsee ihmettelemään näyttelyä, jonka toteuttamiseksi ei ole ostettu uutta materiaalia. Luonnollisuuden ollessa tärkeä osa Haanpään taiteellista prosessia, hän on etsinyt keinoja pienentää taiteensa hiilijalanjälkeä merkittävästi. Haanpää yhdistää eri medioita ja valitsee tekniikat tilan ja teeman mukaisesti. Mukana on myös primitiivisyys, joka ilmentyy esimerkiksi tulenlieskoina tai pölyävänä savimaana.


Mekaanisia veistoksia, robotteja ja installaatioita pääsee ihmettelemään WAM:ssa.

Kierrätysmateriaali kohtaa uuden teknologian

WAM, Turku | 28.1.2022-8.5.2022

Pekka & Teija Isorättyä: Kuolleet sielut >

Mekaanisia veistoksia, robotteja ja installaatioita voi kokea WAM:ssa. Kansainvälisesti tunnettujen ja tunnustettujen taiteilijoiden Pekka ja Teija Isorättyän teoksia yhdistää kierrätysmateriaalin ja uuden teknologian yhdistäminen.

Näyttelyssä pääsee pureutumaan ja pohtimaan ihmisen suhdetta teknologiaan ja luontoon runollisesti, mutta samalla sarkastisesti hymyillen ja leikitellen.


Ryhdy tulevaisuuden "kiertotehtaan" työntekijäksi Heurekassa!

Ryhdy kiertotehtaan työntekijäksi

Heureka, Suomalainen tiedekeskus, Vantaa | 26.10.2019-1.1.2025

Kiertotehdas >

Heurekan päänäyttelyalueella pelillisessä ja yhteistoiminnallisessa näyttelyssä kävijä pääsee tulevaisuuden ”kiertotehtaan” työntekijäksi kierrättämään tuttuja esineitä mahdollisimman tehokkaalla ja ympäristöystävällisellä tavalla.

Hyppää mukaan korjauspajaan pidentämään tuotteiden elinkaarta, uusiopajaan luomaan uusiotuotteita ja keksijäpajaan kehittämään kestävästi tuotettuja esineitä.Lasten omat vaatteet saivat silmät ja suun.

Lasten omille vaatteille uusi merkitys

Porin taidemuseo, Pori | 21.1.2022-29.5.2022

Eva Koťátková >

Kohtaa vaatteet uudessa merkityksessä ja syvenny niihin sisältyviin tarinoihin. Eva Koťátkován taiteessa ihmiskeho näyttelee keskeistä osaa. Room for Restoring Empathy -installaatio on toteutettu lasten kanssa tapaamisissa ja työpajoissa. Lapset saivat tuoda työpajoihin vaatteitaan ja niistä tehtiin lapsille ”toinen iho”. Takit saivat suun, jolla puhua tai huutaa ja silmät, joilla nähdä seinän läpi tai kulman taakse. Työpajoissa jaetut ja kerätyt tarinat leimautumisesta ja sorrosta, sekä empatiasta ja solidaarisuudesta heräävät eloon teoksen myötä.


Tutustu kaikkiin näyttelyihin >

Museokortti (74 €) on vuoden mittainen pääsylippu yli 300 museokohteeseen ympäri Suomen, Ahvenanmaalta Inariin. Museokortilla voi kokea suurimmat ja merkittävimmät museot, tiedekeskukset ja muut paikalliset kohteet. Nähtävää riittää niin taiteen, tieteen, historian, luonnon kuin myös designin ja tekniikan parissa.

Osta Museokortti!

Kerro tästä myös ystävillesi!

  • Facebook
  • X
  • Instagram
  • WhatsApp