Tekniikkaa ja tarinoita – Poimintoja Arabian astiakoristeiden historiasta
Tavastehus stadsmuseum Museum Skogster, Hämeenlinna
- 25.9.2024–25.9.2025 (17:15)
Tervetuloa kuulemaan Arabiasta ja astiakoristeiden historiasta!
Museo Skogsterin Heljä Liukko-Sundström – Kotiemme keramiikkataiteilija päättyy 30.9.2024. Näyttely on esitellyt keramiikkataiteilijan, professori Heljä Liukko-Sundströmin (1938-2024) herkkää ja ajatonta keramiikkaa pupumukeista kukkalaattoihin. Heljä Liukko-Sundströmin keraamikon ura suomalaisen designin parissa oli varsin mittava. Hän työskenteli Arabialla yli 56 vuotta. Hänen runsaaseen tuotantoonsa sisältyi niin julkisia, suuria teoksia kuin keräilijöiden rakastamaa uniikkikeramiikkaa. Tärkein syy Liukko-Sundströmin taiteen leviämiseen tavallisiin suomalaisiin koteihin oli hänen taipumaton luoda tasokasta, mutta edullista keramiikkataidetta.
25.9.2024 näyttelyn viimeisellä viikolla Hämeenlinnan Raatihuoneella kuullaan Arabian monipuolisesta koristetuotannosta, jonka yksi luojista Heljäkin oli. Luennossa esitellään erilaisia koristelutekniikoita, joita Arabian tehtaan astiatuotannossa on käytetty eri aikoina.
Arabian suunnittelijat ovat vaikuttaneet sekä tekniikoiden kehittämiseen että koristeiden kertovaan sisältöön. Suunnittelijat ovat ammentaneet tarinallisia aiheita sekä omasta henkilöhistoriastaan että ympäristöstä nousevista tarpeista. Käytössä astiat ovat nivoutuneet käyttäjien arkeen ja juhlaan ja sitoneet itseensä henkikohtaisia muistoja ja sukutarinoita. Arabian astioista on tullut suomalaisille tärkeitä perintökalleuksia ja keräilyesineitä.
Luennoitsija, taiteen tohtori ja keraamikko Helena Leppänen on syntynyt Teuvalla, asuu Järvenpäässä ja toimii nykyisin muotoilun lehtorina Hämeen ammattikorkeakoulussa Hämeenlinnassa ja yrittäjänä HeleAteljé-toiminimellä. Pitkän opetus- ja tutkimusuransa ohessa hän on kirjoittanut kymmenkunta keramiikan alan tietokirjaa ja useita muotoiluun liittyviä artikkeleita. Tuotesuunnittelijana ja studiokeraamikkona hän on osallistunut yhteisnäyttelyihin kotimaan lisäksi myös muissa Pohjoismaissa ja USA:ssa. Niin keraamisten tuotteiden ja kuin kirjallisen toiminnan keskiössä hänellä on keramiikan pitkä perinne, esimerkiksi käyttäjien ja aikakausien erilaiset tarpeet, astioihin liittyvät muistot ja historian merkitys.
Liput (10 / 7 / 0 €) luennolle voi ostaa ennakkoon Museo Skogsterista. Paikan päältä Raatihuoneelta lipun voi ostaa ainoastaan Museokortilla tai käteisellä. Pääsylipun hintaan sisältyy museovierailu Museo Skogsteriin.
Museets utställningar
Museets evenemang
Kulturrundturer
Museets kontaktuppgifter
Tavastehus stadsmuseum Museum Skogster
Raatihuoneenkatu 8
03 621 2979
Yhteydet julkisilla
Näytä reitti museolle Matkahuollon reittioppaassa
Katso reitti Matkahuollon reittioppaassa
Päämäärä:
Tavastehus stadsmuseum Museum Skogster, Raatihuoneenkatu 8
Lähtöpiste:
Inträdesavgifter
10/7/0€
näyttelynvaihdon aikaan liput -50%
Betalningssätt
käteinen, pankkikortti, yleisimmät luottokortit, Smartum-setelit ja -mobiilimaksu.