ERBJUDANDE: Museikortet nu för endast 68 € (norm. 79 €)!
Köp nu
 
Utställning
 Inträde med Museikortet
 

Österländsk andlighet

Tikanojas konsthem, Vaasa

  • 18.5.2024–27.10.2024

På Tikanojas konsthem öppnar i maj en utställning som framställer den “österländska andlighetens” inverkan i finländsk konst. I utställningen visas kulturhistoriska föremål och runt 100 konstverk från slutet av 1800-talet fram tills idag. Utställningen har kurerats av konst- och religionsforskaren Nina Kokkinen.

 
Ilona Harima, Hamsa

Länge har idéer om den djupa, andliga visdomen i öst fascinerat de som bott i väst. Utställningen kartlägger dessa idéers historia och ponerar hur fenomen som yogan, den orientaliska dansen och Österns vise män har attraherat konstnärer ända sedan slutet av 1800-talet – och hur fascinationen av den österländska andligheten kan ses i deras konst. I utställningen visas bland annat Akseli Gallen-Kallelas konstverk upp tillsammans med de föremål som han samlade under sina resor. En mängd exotiska föremål fördes till Europa under kolonialismens skuggor, och dessa kom ofta att bli en del av museala samlingar och inredning i ateljéer i väst. Inom ramen för utställningen lyfts problematiken med fascinationen av den österländska andligheten fram – men även konstnärernas genuina vilja att förstå och lära sig av andra kulturer. I utställningen ses även en rejäl dukning av den vasabördiga Ilona Harimas verk, som tidigare lämnats i skymundan i den finländska konsthistoriens kanon.

Under den senaste tiden har den österländska andligheten delvis blandats in i populärkultur, och delvis in i den färggranna nyandliga miljön. Den hjälper människan med hennes längtan efter estetik, eskapism och önskan att granska livet ur ett andligt perspektiv. I utställningen visas även verk av samtidskonstnärer som har funnit inspiration i österländska traditioner och filosofier, såsom Outi Heiskanen, J. O Mallander och Silja Rantanen. Dessa erbjuder även synvinklar till bland annat själslig tillväxt och sinnets frigörelse.

Utställningen är producerad av Vasa stads museer och innehåller lån från både konstmuseer och sällan skådade privatsamlingar. Vasa stads museer har inför utställningen även plockat fram fyra kvinnliga konstnärers verk: Eva Bremer, Meri Genetz, Ilona Harima och Lyyli Visanti, tagna både ur allmänna och privata samlingar.

Berätta för dina vänner!

  • Facebook
  • X
  • Instagram
  • WhatsApp

Museets kontaktuppgifter

Tikanojas konsthem
Hovioikeudenpuistikko 4, 65100 Vaasa

040 182 8702

Museets hemsida

Yhteydet julkisilla

Näytä reitti museolle Matkahuollon reittioppaassa

×

Katso reitti Matkahuollon reittioppaassa

Päämäärä:

Tikanojas konsthem, Hovioikeudenpuistikko 4, 65100 Vaasa


Lähtöpiste:


Tai lataa Reitit ja Liput -sovellus

Inträdesavgifter

Inträde med Museikortet
Inträde med Museikortet

12/7/0 €

Betalningssätt

Käteinen, yleisimmät pankki- ja luottokortit. Kuntoseteli, Smartum, ePassi.

öppet

Må  Stängd
Ti Stängd
On 10:00-17:00
Tu 10:00-17:00
Fr 10:00-17:00
Lö 10:00-17:00
Sö 10:00-17:00

avvikande öppettider, www.vaasanmuseot.fi

Näyttelyn tekstit kielillä