Julerbjudande: nu en extra mnad p Museikortet (12 + 1 mn)! Kp nu
 
Utställning
 Inträde med Museikortet
 

Eva Ahlstrmin elmntarina

, Noormarkku

  • 1.6.2023–

Noormarkun Klubilla (Laviantie 14) on Eva Ahlstrmin elmst kertova ilmainen nyttely, johon voi tutustua omatoimisesti Klubin aukioloaikojen puitteissa.

 

Eva Ahlstrmin (1848–1920, o. s. Holmstrm) elmntarina ansaitsee tulla kerrotuksi. Hnest tuli suuren teollisuusyrityksen johtaja 1800-luvun lopussa, mutta hn oli mys huomattava filantrooppi, joka edisti suomalaista hyvinvointia ja sivistyst monin eri tavoin. Nyt hnen elmntystn on koottu nyttely Noormarkun Klubille Porin Noormarkkuun. Nyttelyyn psee tutustumaan omatoimisesti Klubin aukioloaikoina osoitteessa Laviantie 14.

Eva Ahlstrm syntyi kymmenlapsiseen kauppiasperheeseen Kristiinankaupungissa vuonna 1848. Haaveet shkttjn urasta jivt toteutumatta, kun Eva avioitui 23-vuotiaana 44-vuotiaan kauppaneuvos Antti Ahlstrmin kanssa vuonna 1871. Avioliitto johdatti hnet Noormarkkuun, jonne juurtuivat sek Ahlstrmin perhe ett Ahlstrm-yhtit.

Eva ja Antti Ahlstrmin perheeseen siunaantui iso lapsikatras, sill Eva synnytti seitsemn lasta vuosina 1872–1884: nelj poikaa ja kolme tytrt. Samoihin aikoihin Antti Ahlstrm perehdytti vaimoaan tyns jatkajaksi. Eva Ahlstrmist tulikin puolison menehtymisen jlkeen vuonna 1896 suuren teollisuusyrityksen, Ahlstrmin johtaja. Yrityksen hallussa oli tuolloin nelj rautaruukkia, 14 sahaa sek n. 60 000 ha maa- ja metstiloja eri puolilla Suomea.

Eva Ahlstrmin sydnt lhell olivat kansakoulu- ja yhteiskouluaatteet, sill Ahlstrmien varoilla perustettiin tai tuettiin useita kouluja eri paikkakunnilla Suomessa. Naisjrjestjen toiminta oli hnelle mys trke, ja hn antoikin Helsingin kotinsa Martta-yhdistyksen perustamiskokouksen kyttn vuonna 1899. Lisksi hnen toimestaan perustettiin Noormarkkuun Eva Ahlstrmin sairaala ja Leineperin ruukkiin Emnt- ja puutarhakoulu.

Tervetuloa!

Berätta för dina vänner!

  • Facebook
  • X
  • Instagram
  • WhatsApp

Museets kontaktuppgifter


Makkarakoskentie 34 B

+358505183677

Museets hemsida

Yhteydet julkisilla

Näytä reitti museolle Matkahuollon reittioppaassa

×

Katso reitti Matkahuollon reittioppaassa

Päämäärä:

, Makkarakoskentie 34 B


Lähtöpiste:


Tai lataa Reitit ja Liput -sovellus

Inträdesavgifter

Inträde med Museikortet
Inträde med Museikortet

20/18/16/10/0

Betalningssätt

Pankkikortti, luottokortti, tasaraha (ei vaihtokassaa).

öppet

Må  Stängd
Ti Stängd
On Stängd
Tu Stängd
Fr Stängd
Lö Stängd
Sö Stängd

Näyttelyn tekstit kielillä

 

Museer Nära Målet