Utställning
 Inträde med Museikortet
 

Jalkapalloa ja kunnian kentti – Pohjoissavolaista jalkapallohistoriaa

Kuopio kvartersmuseum, Kuopio

  • 18.11.2022–22.10.2023

Kuninkaalla on usein monta nime, mutta urheilulajien saralla niit tunnetaan vain yksi, jalkapallo. Nappulakengt, nurmi, fanituotteet ja kannatushuudot ovat tmn kuningaslajin merkkej.

 

Pelej verhoaa ksinkosketeltava jnnitys ja oman kyln seuraa kannatetaan viimeiseen asti. Lopputuloksena on ylitsepsemtn riemu tai pettymys pistetaulun viimeisest nkymst riippuen. Jalkapallokulttuuri ei kuitenkaan ole erilln muusta yhteiskunnasta, vaan sodat tai poliittiset jakolinjat ovat vaikuttaneet lajikehitykseen ja joukkueiden muodostamiseen.

Yksi on kuitenkin varmaa – jalkapalloilu on aina ollut vahvana pohjoissavolaisten pelaajien ja fanien sydmiss. Nyttelyss jalkapalloilun historiaan syvennytn maakunnan mielenkiintoisimpien pelikenttien, legendaaristen pelaajien ja ansiokkaan kasvattajaseuratyn kautta. Uusi valmentaja tai tuore ulkomaanvahvistus on voinut aiheuttaa milloin misskin kunnassa oikean jalkapallobuumin. Parhaillaan ern pitjn asukkaista jopa puolet osallistui jalkapallopeleihin. Pelikentille on kurvattu fanibusseilla ja jopa taksilla aina Rovaniemelle saakka. Nyttely avaa jalkapallokulttuuria mys varusteiden ja lajin kehityksen nkkulmasta, kannattajien roolia unohtamatta. Maakunnassa tunnelmaa on nostatettu niin rytmikkill iskulauseilla, lehmnkelloilla kuin sorsapilleill. Ents mit pient Pohjois-Savolaista kuntaa voidaan pit varsinaisena thtihautomona, josta on asukaslukuun nhden noussut hmmstyttv mr huippupelaajia?

Kuopion korttelimuseon nyttely perustuu vuonna 2020 ilmestyneeseen teokseen Kunnian kentt – kirja savolaisista jalkapallopyhtist. Nyttelyn ksikirjoitus on toteutettu yhteistyss kirjailijoiden Mikko Vehvilisen ja Jussi Kumpulaisen kanssa.

Berätta för dina vänner!

Museets kontaktuppgifter

Kuopio kvartersmuseum
Kirkkokatu 22, 70100 Kuopio

(017) 182 625

Museets hemsida

Yhteydet julkisilla

Näytä reitti museolle Matkahuollon reittioppaassa

×

Katso reitti Matkahuollon reittioppaassa

Päämäärä:

Kuopio kvartersmuseum, Kirkkokatu 22, 70100 Kuopio


Lähtöpiste:


Tai lataa Reitit ja Liput -sovellus

Inträdesavgifter

Inträde med Museikortet
Inträde med Museikortet

8/5/0 . Alle 18-vuotiaat ilmaiseksi.

Betalningssätt

kteinen, yleisimmt pankki- ja luottokortit. Kulttuurisetelit (kortti+seteli).

öppet

Må  Stängd
Ti 10:00-15:00
On 10:00-15:00
Tu 10:00-15:00
Fr 10:00-15:00
Lö 10:00-15:00
Sö 10:00-15:00

Tjänster

Näyttelyn tekstit kielillä

 

MUSEER NÄRA MÅLET