Utställning
 Inträde med Museikortet
 

Keisarillinen Suomen Kadettikoulu Haminassa 1821-1903 - Kadetti Mannerheim - Suomen marsalkka ja tasavallan presidentti taiteilijoiden innoittajana

Perinnekeskus Wanha Veteraani, Hamina

  • 6.3.2021–28.11.2021

Rauhanturvaamisen ja veteraanityn perinnekeskuksen uusi nyttely esittelee Haminan kadettikoulun tiukkaa ja kurinalaista arkea sek kuuluisimman kadettinsa Gustaf Mannerheimin taiteilijoiden silmin.

 
Haminan kadettikoulu aloitti toimintansa 5.3.1821. Alkuperinen, sittemmin purettu prakennus sijaitsi nykyisen RUK:n prakennuksen edess. Vanhan prakennuksen maalasi Haminan kadetti Hugo Backmansson.

Keisarillinen Suomen Kadettikoulu oli Venjn vallan aikana Haminassa toiminut venlinen sotilasoppilaitos, jonka tehtvn oli valmistaa upseereita keisarilliseen Venjn armeijaan. Koulu aloitti toimintansa 5.3.1821 ja ehti toimintansa aikana kouluttaa kaikkiaan 1607 kadettia, joista 960 kadettia lpisi kurssin. Koulun perustamisesta Haminassa tulee 2021 kuluneeksi 200 vuotta.

Nyttely kertoo kadettikoulun vaiheista Haminassa sen yli 90 vuotisen taipaleen varrelta. Nyttelyn esineist pohjautuu Haminan kaupunginmuseon kokoelmiin. Aikanaan museo perustettiin kadettikoulun jmistn pohjalta. Esill on univormuja, opetusvlineit, aseita ja paljon vanhoja valokuvia sek piirroksia.

Koulun tunnetuin kadetti oli nuori Gustaf Mannerheim. Hn ei kuitenkaan sopeutunut koulun kovaan kuriin, vaan joutui eroamaan koulusta neljn vuoden opiskelun jlkeen. Tst viisastuneena hn kuitenkin ptyi maamme tasavallan presidentiksi ja ylipllikksi sotiimme, ja on ollut monien taiteilijoiden innoittaja uransa eri vaiheissa.

Esill nyttelyss on usean yksityisen kerilijn kokoelmista koottu kattava lpileikkaus Mannerheimi esittvist patsaista, reliefeist, mitaleista, rahoista, maalauksista ja piirroksista.

Berätta för dina vänner!

Museets kontaktuppgifter

Perinnekeskus Wanha Veteraani
Kadettikoulunkatu 7, 49400 Hamina

0449862225

Museets hemsida

Yhteydet julkisilla

Näytä reitti museolle Matkahuollon reittioppaassa

×

Katso reitti Matkahuollon reittioppaassa

Päämäärä:

Perinnekeskus Wanha Veteraani, Kadettikoulunkatu 7, 49400 Hamina


Lähtöpiste:


Tai lataa Reitit ja Liput -sovellus

Inträdesavgifter

Inträde med Museikortet
Inträde med Museikortet

12/8/0

Betalningssätt

Museokortti, pankki/luottokortti ja kteinen

öppet

Må  Stängd
Ti Stängd
On Stängd
Tu Stängd
Fr Stängd
Lö 10:00-16:00
Sö 10:00-16:00