Webbplatsen uppdateras. Det här är en betaversion.
 
Evenemang
 

Erja Väyrynen: Taidetta arkeen - ja kaikille

Kimmo Pyykkö museet, Kangasala

  • 10.12.2020 (17:30 - 19:00)

Erja Väyrysen luennolla torstaina 10.12. tutustutaan julkiseen taiteeseen.

 

Erja Väyrynen, FM, julkisen taiteen asiantuntija: Taidetta arkeen – ja kaikille

Julkinen taide on rakennettuun ympäristöön toteutettua taidetta, joka sijaitsee yleensä avoimesti ja esteettömästi kenen tahansa saavutettavassa paikassa. Se on yleensä hankittu ns. julkisella rahalla tai yhteistyössä julkisen ja yksityisen rahoittajan kesken.

Julkisella taiteella on pitkät perinteet osana ihmisten rakentamia ympäristöjä, myös Suomessa. Torien patsaat suurmiehistä ja –naisista tai erilaiset muistomerkit ovat perinteistä julkista taidetta lähes jokaisessa suomalaiskylässä tai -kaupungissa. Viime vuosina ns. prosenttiperiaatetta on edistetty Suomessa voimakkaasti: taide on siirtynyt osaksi ihmisten arkea. Koulujen, päiväkotien ja sairaaloiden lisäksi taidetta on jopa yksittäisissä asuintaloissa ja osana liikkumisympäristöä kiertoliittymissä, meluaidoissa, jopa katujen pinnoilla. ”Ikuisen” pronssiveistoksen rinnalla julkinen teos voi olla myös valoa, ääntä, hitaasti maatuva, tapahtuma, ajallisesti rajallinen.

Esityksessä käydään läpi viime vuosien julkisen taiteen kirjoa esimerkkien ja erilaisten hankkeiden kautta. Puhutaan myös siitä, kuka taiteesta päättää, mistä sitä rahoitetaan. Aikaa myös keskustelulle vaikkapa siitä, miten asukkaiden tai tilan käyttäjien ääntä voitaisiin julkisen taiteen hankkeissa paremmin kuulla.

Luento järjestetään Kangasala-talon valtuustosalissa ja yhteistyössä Valkeakoski-opiston kanssa.

Kuvista kokoelmaksi – Kangasalan kaupungin taidetta -näyttely on esillä taidemuseon kahdessa kerroksessa 19.9.2020 – 3.1.2021.

Lue lisää näyttelystä: https:/­/­kimmopyykkotaidemuseo.fi/­nayttelyt/­kuvista-kokoelmaksi-kangasalan-kaupungin-taidetta/­

Ohjeet turvalliseen museovierailuun

Turvallinen näyttelykäynti: https:/­/­kimmopyykkotaidemuseo.fi/­nayttelyt/­taidetta-turvallisesti-turvallinen-nayttelykaynti/­

Berätta för dina vänner!

Print version

Museets kontaktuppgifter

Kimmo Pyykkö museet
Kangasala-talo, Kuohunharjuntie 6

040 773 0148

Museets hemsida

Inträdesavgifter

Inträde med Museikortet
Inträde med Museikortet

Normaali 6 €, eläkeläiset, opiskelijat ja työttömät 4 €, alle 18-vuotiaat 0 €.
Vähintään 10 hengen ryhmät 4 €

Betalningssätt

käteinen, pankkikortti, debit ja credit -kortit (Visa Electron, Maestro, Visa ja MasterCard), kulttuurisetelit (Smartum kulttuuriseteli, Edenred virikeseteli & TYKY kuntoseteli +), kulttuurikortit (Smartum Saldo, Edenred-kortti, Ticket Virike®-kortti), online-maksu (Tyky-Online, ePassi), mobiiliseteli (Eazybreak), Museokortti.