Webbplatsen uppdateras. Det här är en betaversion.
 
Utställning
 

Käyttöön ja koristeeksi - sota-ajan puhdetyöt

Lundos museum: Nautelankoski museum, Lieto

  • November 2019–30.9.2021

Näyttely sota-ajan puhdetöistä Nautelankosken museossa

 

Jatkosodan asemasotavaiheessa 1941–1944 tehtiin eri puolilla sotaa käyvää Suomea poikkeuksellisissa olosuhteissa suuri määrä esineitä erilaisin menetelmin ja materiaalein. Näitä esineitä, puhdetöitä, on yhä monissa suomalaiskodeissa muistona sodasta. Puhdetyöt ovat historiallisesti vanha ja kansainvälinen ilmiö. Suomessa ilmiö sai valtavat mittasuhteet, ja sodanjohto pyrki niin kannustamaan, ohjaamaan kuin rajoittamaan ilmiötä. Esimerkiksi tuohesta tehdyt puhdetyöt olivat niin suosittuja, että sotilaille alettiin antaa ohjeita tuohen oikeaoppisesta irrottamisesta. Puhdetöitä valmistettiin luonnonmateriaalien lisäksi rintamalla käytetyistä ammuksista, ammusten osista sekä hylsyistä. Materiaaleiksi kelpasivat myös erilaiset taistelukentiltä löytyvät metallit, kuten kenttäpakit ja lentokoneiden hylyistä saatava alumiini.

Lietolaiset rintamamiehet tekivät sota-aikana puhdetöinä paljon erilaisia käyttöesineitä. Yleisimpiä lietolaisten valmistamia esineitä olivat pärekorit, puuastiat sekä saavit. Tuohikengät, lapsille tehdyt esineet ja muistoksi annetut puukontupet olivat myös tyypillisiä puhdetöitä. Asemasodan aikana lietolaiset rakensivat majoituskorsuja, jotka sisustettiin koristeellisilla huonekaluilla. Tarvasjoen komppanian miehet rakensivat Pintuisen Jokikylän myllyyn puhdetyönä sähkövoimalan, johon saatiin tarvikkeet Marskinniemen hylätystä venäläisestä voimalaitoksesta. Suurin Lietolaisten tekemä puhdetyö oli Jalkaväkirykmentti 6:n Valkeasaareen rakentama viihdytystila, joka tuhoutui vuden 1944 suurhyökkäyksen alussa kranaatin täysosumasta.

Käyttöön ja koristeeksi - sota-ajan puhdetyöt -näyttelyssä on esillä lietolaisten puhdetöitä Liedon museon ja Liedon sotaveteraanien kokoelmista sekä yksityiskokoelmista. Näyttelyssä on noin sata puhdetyönä tehtyä esinettä, joihin kuuluu muun muassa eri tekniikoin valmistettuja rasioita, valokuvakehyksiä, peilejä, karhuveistoksia sekä puukkoja ja puukon tuppeja. Näyttely esittelee myös puhdetyöilmiön historiaa, puhdetyötuotannon organisointia sekä puhdetöihin käytettyjä materiaaleja.

Berätta för dina vänner!

Print version

Museets kontaktuppgifter

Lundos museum: Nautelankoski museum
Nautelankoskentie 40, 21360 Lieto As.

050 593 1692

Museets hemsida

Inträdesavgifter

Ei Museokortti-museo

Museoon on vapaa pääsy.
Inträdes fritt.
Admission free.

Betalningssätt

käteinen, pankki- ja luottokortit

öppet

Må  11:00-17:00
Ti 11:00-17:00
On 11:00-17:00
Tu 11:00-17:00
Fr 11:00-17:00
Lö 11:00-17:00
Sö 11:00-17:00

10.6.-9.8.2018 varje dag 11 - 17 (inte 19.6.). På vintertiden enligt överenskommelse.

Näyttelyn tekstit kielillä

 
Ei Museokortti-museo