Designmuseet

25.10.2019–15.3.2020

 Inträde med Museikortet
Utställning

Samlare och samlingar

Utställningen Samlare och samlingar förevisar för första gången privata designsamlares kollektioner, som vanligen inte presenteras för en större publik. Via samlingarna söker utställningen svar på vissa frågor: hur samlar man design, hur kommer samlingarna till och varför blir något föremål ett eftertraktat samlarobjekt? Såväl värdefulla designsamlingar som en diger uppdukning bruksföremål presenteras. Utställningsmaterialet består huvudsakligen av modern finsk design.

Utställningen behandlar samlandet som fenomen via de utvalda samlarrepresentanterna. Museet fungerar som en plattform för delning av samlarupplevelsen, som ofta omfattar en stark känsloladdning. Via samlingarna och intervjuer med samlarna berättar vi om samlarens karaktär och motiven som ligger bakom samlandet.

Namnkunniga samlares värdeföremål

Till de kändaste samlarna av design i Finland hör kommerserådet Kyösti Kakkonen, vars samling redan omfattar nästan 10 000 objekt. Kakkonens syfte med samlandet är att bevara de finaste inhemska designföremålen i hemlandet samt även att hämta verk som spritts världen kring tillbaka till Finland. Ur hans samling visar utställningen bl.a. ett enastående urval av Gunnel Nymans arbeten.

Samlare och samlingar bekantar oss för första gången med den finskbördige Chaim ”Poju” Zabludowiczs och hans brittiska hustru Anitas designsamling. I deras samling är våra viktigaste formgivare representerade och museet visar ett urval av Alvar Aaltos produktion.

Andra samlare vi får bekanta oss med är Tuomas Sopanen, glassamlaren Jyrki Kippola och Pirkko Paananen, som står bakom en diger kollektion med Oiva Toikkas glaskonst. Från den stora världen medverkar det finsk-amerikanska paret Liisa och John Herweg med sin samling Arabias Fennia-serier från det tidiga 1900-talet. Paret har samlat Arabias keramik redan i mer än 40 år, huvudsakligen i USA. Ur Juhani Lemmettis samlingar får vi se en helhet med Yrjö Kukkapuros stolar.

Överraskande samlingar av vardagliga föremål

Värdeföremålen utgör bara en liten del av samlandet. Att samla vardagliga bruksföremål har blivit en populär hobby, eftersom vem som helst av oss har möjligheter att börja samla bruksglas från det förra seklet, Muminmuggar eller Arabias keramik- och glaskärl.

Utställningen närmar sig Mumintemat inte bara via de populära muggarna utan också genom att visa Atelier Faunis Mumindockor och keramiker Leo Tykkyläinens figurer från 1950-talet.

Från paret Virve och Heikki Mattilas samling kommer ett urval Arabias kannor ur deras samling som redan omfattar över 1200 exemplar, av vilka vi får se 300 stycken.

Jonas Forths utgångspunkt för samlandet är teak och teakföremål. Samlarparet Jouni Tuomo och Anna-Mari Äimälä har samlat Arabia/Rörstrands kärl med Sing Fo -motiv, av vilka vi ser en diger helhet. Tuula och Veli Koski bidrar för sin del med en samling tryckdekorerade emaljkärl.

Utställningens yngste samlare är 27-årige Iivari Viilomaa, vars förbluffande lopptorgsfynd har väckt uppmärksamhet i socialmedierna på sistone. Viilomaas intresseobjekt har varit speciellt Kaj Francks och Sara Hopeas kulörtglas från 1950-talet. Ur sina samlingar har han också hämtat Nuutajärvis förpackningsdesign från 1950- och -60-talen.

Bland de mer överraskande objekten ser vi ett trettiotal löpskomodeller tillverkade av Ab Karhu, från kända klassiker som våffelsulan till riktiga rariteter. Ur rikssvensken Thomas Lindblads samlingar ser vi bruksföremålfynd i plast och metall.

Utställningen Samlare och samlingar diskuterar öppet också samlarkulturens avigsidor, som förfalskningsbusinessen. Vi får studera skillnaden mellan falskt och äkta, då en förfalskning av Timo Sarpanevas design Kajak - till låns av Kriminalmuseet - ställs bredvid en äkta glasskulptur som ingår i Designmuseets samlingar.

Utställningsavdelningen Samlarens ABC berättar vilka faktorer som påverkar ett föremåls samlarvärde och vad man ska ta i betraktande då man skaffar sig samlarobjekt. Också Designmuseets egna samlingar lyfts fram bredvid de privata samlingarna.


”Utställningen avslöjar samlarnas mångahanda motiv bakom att utöka sina samlingar. För någon kan det vara föremålets raritet, kvalitet eller värde i pengar. För en annan är strävan efter en så täckande samling som möjligt av en viss designers eller tillverkares produktion det viktigaste. Alla förenas ändå av passionen och kärleken till samlandet - lyckokänslan som uppstår då man har utökat samlingen med ett åtrått föremål”, berättar utställningens kurator Harry Kivilinna.


Digert anknytande program

Strax efter utställningens öppning firar vi en kostnadsfri Designkväll 29.10 kl. 16-20. En stor publikhappening hålls den 16.11. med diverse samlaranknutet program och bl.a. identifiering av föremål. Programmets förändringar och kompletteringar kan ni ta del av här.

För utställningens arkitektur ansvarar Aleksi Kuokka från designbyrå AIVAN och för den grafiska utformningen Kobra Agency.

Ett varmt tack för samarbetet:
Jonas Forth, Liisa och John Herweg, Ab Karhu Oy, Kyösti Kakkonen, Jyrki Kippola, Tuula och Veli Koski, Juhani Lemmetti, Thomas Lindblad, Virve och Heikki Mattila, Pirkko Paananen, Tuomas Sopanen, Iivari Viilomaa, Chaim och Anita Zabludowicz, Jouni Tuomo och Anna-Mari Äimälä.

Utställningens kompanjon:
Iittala

Berätta för dina vänner!

Print version

Voit ostaa Museokortin tästä museokohteesta tai verkosta

Museets kontaktuppgifter

Designmuseet
Korkeavuorenkatu 23, 00130 Helsinki

(09) 622 0540

Museets hemsida

Inträdesavgifter

Inträde med Museikortet
Inträde med Museikortet

12/10/6

Betalningssätt

Pankkikortti, kulttuuriseteli, Helsinki-kortti, museokortti

 • facebook
 • twitter
 • instagram

Öppet

Må Stängd
Ti 11:00-20:00
On 11:00-18:00
Tu 11:00-18:00
Fr 11:00-18:00
Lö 11:00-18:00
Sö 11:00-18:00

På sommaren 1.6.-31.8. må-su 11-18. / 1.9. - 31.5. må stängt, ti 11-20.00; ons - sön 11 - 18

Näyttelyn tekstit kielillä

MUSEER NÄRA MÅLET

 • LUOMUS Kajsaniemi botaniska trädgård
   
   

  LUOMUS Kajsaniemi botaniska trädgård

  Botaniska trädgården i Kajsaniemi bjuder på en mångskiftande och fascinerande samling av levande växter.

   
 • Finlands arkitekturmuseum
   
   

  Finlands arkitekturmuseum

  Finska arkitekturmuseet berättar byggnadernas sagor.

   
 • Helsingfors observatorium
   
   

  Helsingfors observatorium

  Helsingfors universitetsmuseums centrum för astronomi.

   
 • Museet för Nutidskonst Kiasma
   
   

  Museet för Nutidskonst Kiasma

  Kiasma är nutidskonstens hem och alla är välkomna.

   
 • HAM Helsingfors konstmuseum
   
   

  HAM Helsingfors konstmuseum

  Helsingfors konstmuseum HAM förvaltar helsingforsarnas egen konstsamling som innehåller över 9 000 konstverk.

   
 • Konstmuseet Sinebrychoff
   
   

  Konstmuseet Sinebrychoff

  Värdefull konst i bryggeriägärens hem.

   
 • Mannerheim-museet
   
   

  Mannerheim-museet

  Suomen marsalkka, vapaaherra G. Mannerheimin (1867-1951) kotimuseo esittelee ainutlaatuisessa miljöössä...

   
 • Villa Hagasund
   
   

  Villa Hagasund

  Den charmfulla Villa Hagasund är belägen intill Finlandiahuset nära Tölöviken.

   
 • Konstmuseet Ateneum
   
   

  Konstmuseet Ateneum

  Ateneum är landets mest välkända museum och den finska konstens hem.

   
 • Nationalmuseum
   
   

  Nationalmuseum

  Finlands historia från förhistoria till nutid.

   
 • Naturhistoriska Centralmuseet, Naturhistoriska museet
   
   

  Naturhistoriska Centralmuseet, Naturhistoriska museet

  Utställningarna på naturhistoriska museet berättar om naturens mångflad i Finland och i den övriga världen.

   
 • Helsingfors Konsthall
   
   

  Helsingfors Konsthall

  Samtidskonst och design sedan 1928.

   
 • Amos Rex
   
   

  Amos Rex

  Amos Rex är ett konstmuseum där det förflutna, nutid och framtid möts.

   
 
 
 
 
 
.