26.4.2024

Rsta p din favorit bland maritima museiml och vinn ett Museikort!

Vinnaren av Museikortets specialpris utses av allmnheten. Vilken r din favorit bland de maritima museerna?

Museikortanvändare får återigen välja ut vinnaren av Museikortets specialpris. Kandidaterna för årets omröstning består av sex spännande maritima mål. Ta en titt på kandidaterna och rösta på din favorit!

Museikortets specialpris 2024 delas ut till ett maritimt museum som valts ut av Museikortanvändare. Kandidaterna är sex olika museimål som visar sjöfartens historia, sjöfararnas berättelser och sällsynta museifartyg.

Vilket av dessa maritima museimål är din favorit?

Rösta på din favorit senast den 14 maj och vinn två (2) Museikort till den bästa museisommaren någonsin! Rösta på din favorit via det här formuläret (observera att formuläret endast finns på finska).

Rösta på din favorit!


Priset delas ut till folkets favorit under de nationella museidagarna

Specialpriset har ett nytt tema varje år som presenterar det mångsidiga utbudet från över 360 Museikort-mål. I år har ett antal maritima museimål från olika delar av kusten valts ut som kandidater.

Med Museikortet kan du bekanta dig med sjöfartens historia och sällsynta museifartyg runt om i Finland. De sex nominerade maritima museimålen berättar historier från hav och hamnar, beskriver det förflutna näringslivet och människornas vardag i kustregionen. Med finns både stora maritima centrum och lokala museimål.

Priset delas ut till det maritima museimål som fått flest röster på Museiförbundets Museidagar den 23 maj. Vinnaren tillkännages på Museigalan, där bl.a. priserna Årets museum, Årets museipublikation och Årets kommunikationsgärning delas ut.


Kolla in kandidaterna och rösta på din favorit senast den 14 maj!Det historiska museifartyget Pommern är en välkänd syn för alla som kryssar till Åland. Bild: Krista Ylinen.

Ålands sjöfartsmuseum & museifartyget Pommern

I det levande museets utställningar möter du olika epoker inom sjöfarten, sjöfararnas personliga berättelser, äkta fartygsinredningar och säregna reseminnen från hela världen. Dessutom kan du besöka kommandobryggan på en oljetanker och till och med karaokebaren på en passagerarfärja.

Museifartyget Pommern är världens enda fyrmastade fraktsegelfartyg som har bevarats i sitt ursprungliga skick. Den upplevelserika utställningen i Pommern väcker fartygets historia till liv och du får också själv prova på livet som en del av besättningen och fartygets arbetsuppgifter.

Utforska Ålands sjöfartsmuseum och museifartyget Pommern >Suomen Joutsen och Forum Marinums övriga museifartyg, som är förankrade i Aura å, är populära sommardestinationer. Det tidigare kryssningsfartyget S/S Bore fungerar också som vandrarhem. Bild: Jorma Kontio/Forum Marinum

Forum Marinum

Forum Marinum ligger vid Åbo hamn och är ett vardagsrum för havsälskare. Centret för marin kunskap och verksamhet är inhyst i de historiska byggnaderna i hamnen samt sträcker sig till Aura å, där flera sällsynta museifartyg ligger. De mest kända sevärdheterna i Forum Marinum är Suomen Joutsen som seglat på världshaven och museifartyget Sigyn.

På sommaren kan du utforska Forum Marinums museifartyg. Du kan också uppleva atmosfären på ett gammalt kryssningsfartyg genom att övernatta på Fartygshostel S/S Bore, som ligger förankrat framför museet.

Utforska museimålet >Lovisa Sjöfartsmuseum är ett stämningsfullt sommarmål i det historiska hamnområdet i Lovisa.

Lovisa Sjöfartsmuseum

Lovisa grundades 1745 och har ända från början varit en viktig sjöfartsstad. Lovisa Sjöfartsmuseum är inhyst i stämningsfyllda saltbodar och bjuder på en inblick i stadens spännande historia. Redan på 1700-talet var Lovisa ett livligt handelscentrum dit fartyg från hela världen seglade. På museet kan du utforska sjöfartens hemligheter och hamnstadens historia samt besöka salongen på ett ångfartyg.

Museet ligger i det historiska hamnområdet vid Skeppsbron, som med sina butiker och terrasser är centrum för strandlivet i Lovisa. Museet har öppet på sommaren.

Utforska museimålet >Skeppsgården i Jakobstad presenterar hamnområdets förflutna och historiska fartyg. Bild: Daniel Björkskog/Skeppsgården i Jakobstad.

Skeppsgården i Jakobstad – Vega & Jacobstads Wapen

Skeppsgården i Jakobstad ligger i ett tidigare hamnområde där det vimlade av verksamhet ända in på 1800-talet. Idag är området ett populärt rekreationsområde och ett historiskt besöksmål. Du får uppleva lokal skeppsbyggnadskunskap på två historiska museifartyg: galeasen Jakobstads Wapen som sjösattes 1767 och skonaren Vega, som levererades till Sovjetunionen som krigsskadestånd på 1950-talet.

Museifartygen på skeppsgården i Jakobstad är öppna för besökare under sommaren. När du besöker museet kan du tillbringa tid på sandstranden, i skogen som omger området eller i småbåtshamnen med sina röda båthus som andas historia.

Utforska museimålet >Raumo sjöfartsmuseum ligger på gångavstånd från Gamla Raumo, som hör till UNESCO:s världsarv. Bild: Raumo sjöfartsmuseum

Raumo sjöfartsmuseum

Raumos sjöfartsmuseum presenterar den medeltida stadens sjöfartshistoria på djupet. Havet har varit Raumos levnadsvillkor under århundraden. På sjöfartsmuseet kan du uppleva stämningen i den livliga hamnstaden, höra historier om sjöfarare och bekanta dig med den spektakulära byggnaden som tidigare fungerade som sjöskola i Raumo.

Museets succé är den äkta navigeringssimulatorn JENNY II, som låter museibesökarna uppleva sjöfartens hemligheter från kommandobryggan. Sjöfartsmuseet ligger en kort promenad från de historiska trähuskvarteren i Gamla Raumo.

Utforska museimålet >Finlands sjöhistoriska museum ligger i Maritimcentret Vellamo i Kotka. Isbrytaren Tarmo är en av sjöfartsmuseets attraktioner. Bild: Ella Karttunen / Museikortet.

Finlands sjöhistoriska museum

Det maritima Finlands hemmahamn i Maritimcentret Vellamo i Kotka presenterar havet från ett brett och överraskande perspektiv. På Finlands sjöhistoriska museum kan du resa till olika tidsåldrar och platser, bekanta dig med livet som sjöman på 1600-talet, stiga in i passagerarfartyget Finnjets nostalgiska hytt och utforska vrak som hittats på havsbottnen. Vårens nya utställning Oceanista visar haute couture inspirerat av havet.

Isbrytaren Tarmo, fyrskeppet Kemi och bevakningsfartyget Telkkä är öppna för allmänheten under sommaren. Sjöhistoriska museet är öppet året runt.

Utforska museimålet >


Rösta på din favorit senast den 14 maj!


Temat för Museikortets specialpris varierar varje år

Museikortets specialpris presenterar Museikort-mål genom olika teman. Årets pristema är maritima museer. Förra året gick priset för mest fascinerande konstnärshem till Halosenniemi i Tusby. År 2022 presenterades slott över hela Finland och folket valde Olofsborg som favorit.

Bland Museikort-målen hittar du de populäraste sevärdheterna i landet och lokala specialiteter. Oavsett om du gillar bildkonst, musik, sport, natur, historia, vetenskap eller litteratur hittar du alltid något nytt att se bland de hundratals museerna. Utforska Museikort-mål >
Berätta för dina vänner!

  • Facebook
  • X
  • Instagram
  • WhatsApp