Museernas nya utställningar sätter färg på den mörka årstiden – se våra tips!
Upplev Rafael Wardi, Kaija Aarikka, Claude Monet och andra älskade klassiker samt de nyaste vindarna inom modern konst. Höstens nya utställningar har även något för rapmusikens vänner, gymråttor, nostalgiker och dig som söker lugna stunder. Vi har sammanställt utställningar runt om i Finland. Hitta dina favorittips och pigga upp den mörka årstiden med museibesök!
Utställningarna under hösten 2023 visar både populära klassiker och konst som aldrig tidigare visats i Finland. Se bekanta favoriter av bland annat Rafael Wardi, Kaija Aarikka, Elina Brotherus och impressionistiska konstnärer från Claude Monet till August Renoir. Flera av den moderna konstens kända namn ställer ut för första gången i Finland, bland dem japanska Ryoji Ikeda och sydkoreanska Lee Bul.
Det breda utställningsutbudet gläder inte enbart vänner av konst, utan det finns upplevelser för många smaker. Utställningarna har olika teman såsom motionsglädje, Nokias spelkonsol och dess misslyckade världserövring samt den finländska rapmusikens 40 år långa historia.
I den här artikeln har vi sammanställt ett urval av höstens utställningar runt om i landet. Se tips om utställningar i ditt eget område eller gör en resa till din favoritutställning!
Södra Finland
Bild: Ateneumin taidemuseo. |
Färg & ljus – arvet efter impressionismen
Konstmuseet Ateneum, Helsingfors | 20.10.2023–25.2.2024
Utställningen presenterar impressionistisk och neoimpressionistisk konst från perioden 1860–1916. Utställningen jämför de främsta namnen inom den internationella konsten med den finländska färgkonstens korta men intensiva blomstringstid mellan 1906 och 1916. Bland utställningens internationella konstnärer kan nämnas Claude Monet, August Renoir, Camille Pissarro och Paul Signac. Verk visas också av bland annat följande inhemska konstnärer: Alvar Cawén, Magnus Enckell, Pekka Halonen, Ellen Thesleff och Tyko Sallinen.
Bild: Rauno Träskelin / Didrichsens konstmuseum. |
Rafael Wardi
Didrichsens konstmuseum, Helsingfors | 9.9.2023–28.1.2024
Kärnan i Rafael Wardis (1928–2021) konst är färgen. Den älskade konstnärens färgmättade stilleben, ofta i gula nyanser, och hans porträtt av människor och städer tilltalar oss vid första anblicken. Dialogen mellan färg och ljus fördjupas sedan till betydelser – glimtar av känslor, berättelser och livsteman. Utställningen lyfter fram Wardis produktion från hans sista år och hyllar konstnärens livsverk.
Bild: Ahmed Alalousi / Helsingfors Konsthall. |
Kaija Aarikka
Helsingfors Konsthall, Helsingfors | 9.9.2023–7.1.2024
Bockar av trä, lekfulla burkar och färggranna träsmycken – Kaija Aarikkas designföremål är en del av den finska designens hemtrevliga kärna. Utställningen av Aarikkas mångsidiga produktion visar älskade klassiker men erbjuder också många möjligheter till upptäckandets glädje.
Bild: Jyrki Lohva / Musikmuseet Fame. |
JOU! – 40 år av finländsk rap
Musikmuseet Fame, Helsingfors | 9.11.2023–12.5.2024
Finländsk rapmusik har under årens lopp gått från marginal till mainstream och från småpengar till miljonaffärer. Finnish Music Hall of Fame gör i slutet av året en resa genom den finländska rapmusikens 40-åriga historia. Utställningen med manus av Karri ”Paleface” Miettinen berättar med hjälp av video, ljud och föremål om hur hiphoppen landade i Finland och spred sig till landets varje vinkel och vrå.
Läs mer om utställningen på finska >
Bild: Amos Rex |
Ryoji Ikeda
Amos Rex, Helsingfors | 27.9.2023–25.2.2024
Den japanske kompositören och konstnären Ryoji Ikeda har tagit museets grottliknande utställningsutrymmen i besittning och fyller dem med en ljudvärld och rörlig bild som utmärks av precision. Ikedas konst gör det osynliga synligt – han arbetar med ljud, rytm, ljus och visualisering av data. Han inspireras också av de fysiska fenomenens och matematiska principernas värld. I centrum för konstnärens arbete står framför allt den helhetsbetonade komponeringsprocessen.
Bild: Villa Gyllenberg |
Werner von Hausen – en bortglömd klassiker
Villa Gyllenberg, Helsinki | 13.9.2023–14.1.2024
Den första retrospektiva utställningen över Werner von Hausens (1870–1951) produktion. Utställningen följer von Hausens liv och arbete i Frankrike, Egypten, Italien, Nederländerna och i de nordiska länderna. Landskapsmålningarna återspeglar såväl den nordiska naturen som Medelhavets klara färger och starka ljus. Intresset för antiken kommer till uttryck i ruinmålningar och i verk som återger antikens bilder. von Hausens antimodernistiska konst tar avstamp i klassicismen och söker den eviga sanningen.
Bild: Helsingfors stadsmuseum |
Din Bodi - Gymmens svettiga historia
Helsingfors stadsmuseum, Helsingfors | 10.11.2023–25.2.2024
I november utlovas träningskläder, gymbyxor, skrot och palmer, och om inte äkta, så åtminstone inbillad svettlukt när Helsingfors stadsmuseum förvandlas till en upplevelserik träningslokal. På museets fjärde våning presenteras olika perspektiv på stadskultur. För utställningen Din Bodi bygger vi ett gym för att återskapa atmosfären från 80- och 90-talen. Snart kan du svettas på en roddmaskin, reflektera över kroppsideal genom tiderna och mäta Arnold Schwarzeneggers biceps.
Bild: Idrotts- och motionskulturcentret TAHTO |
Svett, nöje och nytta
Idrotts- och motionskulturcentret TAHTO, Helsingfors | 22.9.2023–1.9.2024
Vad är det som motiverar oss att röra på sig? Kanske att sinnet klarnar, kanske en bättre kondition. För många är inspirationens källa att gå ut med hunden eller att ha det kul tillsammans med kompisarna. Motionerandets positiva inflytande på kroppen och själen är obestridliga, men en överdriven ansträngning har sina risker.
Bild: Museet för Nutidskonst Kiasma |
Ars Fennica 2023
Museet för Nutidskonst Kiasma, Helsingfors | 8.9.2023–28.1.2024
Utställningen presenterar kandidaterna till Finlands mest betydande bildkonstpris: Henni Alftan (Finland), Tuomas A. Laitinen (Finland), Lap-See Lam (Sverige), Camille Norment (Norge) och Emilija Škarnolyté (Litauen).
Bild: Volker von Bonin / Villa Hagasund. |
En blick på Helsingfors – Volker von Bonins fotografie
Villa Hagasund, Helsingfors | 6.10.2023–25.8.2024
Utställningen visar tyskfödda Volker von Bonins ikoniska samt mindre uppmärksammade fotografier från 1950- och 1980-talens Helsingfors. Von Bonins Fotoutställning riktar blicken mot det Helsingfors som fanns för årtionden sedan. I denna retrospektiva utställning har man inte bara samlat fotografens mest kända och ikoniska bilder från Helsingfors stadsmuseets samlingar, utan även sällsynta bilder som inte har uppmärksammats lika mycket.
Bild: EMMA – Esbo moderna konstmuseet |
Katarina Reuter: Black Crow Blues
EMMA - Esbo Moderna konsmuseet | 4.10.2023–28.1.2024
Katarina Reuter (f. 1964) avbildar naturens, närmiljöns och småkrypens världar med finkänsliga och precisa penseldrag. Konstnären är intresserad av naturvetenskaperna och de landskap och rum hon avbildar har flera skikt och innebörder. De fantasieggande verken bär inom sig både en stillhet och något främmande. Målningarna på utställningen lyfter också fram tankar om naturens mångfald och vår relation till den.
Bild: Galleria K |
Hemma hos Mästare K – Grafiker Pentti Kaskipuro i Vanda
Galleria K, Vanda | 8.9.2023–26.11.2023
På Galleria K:s 10-årsjubileumsutställning visas verk från Vanda konstmuseum Artsis omfattande Pentti Kaskipuro-samling. Pentti Kaskipuro (1930–2010) alias Mästare K var en självlärd konstnär som bodde och arbetade i Korso i Vanda nästan hela sitt liv. Utställningen visar landskap, stadsmiljöer och porträtt från Kaskipuros tidiga produktion.
Bild: Utställningscentret WeeGee |
Mauri Kunnas: Nyrok City – For Your Eyes Only
Utställningscentret WeeGee, Esbo | 10.10.2023–12.11.2023
Nyrok City är Mauri Kunnas långvarigaste och bäst kända serie, som han tecknade för finländska musiktidningar 1975–1986. Serien presenterade finländska rockstjärnor som Remu Aaltonen, Juice Leskinen och medlemmarna av bandet Eppu Normaali. Serien behandlade aktuella fenomen i den finländska rocken också genom fiktiva karaktärer. Senare kunde man även se internationella musik- och filmstjärnor på seriesidorna.
Bild: Frantsila / Miki Tokairin / Miisa Soini |
Dineo Seshee Raisibe Bopape
Museet för Nutidskonst Kiasma, Helsingfors | 6.10.2023–25.2.2024
I sina verk använder Dineo Seshee Raisibe Bopape ofta olika naturmaterial, såsom lera, aska växter. Av dem skapar hon platsbundna installationer. Medan hon förberedde utställningen vistades Bopape en tid på Frantsila ekologiska örtfarm. Där lärde hon känna helande läkeörter, traditioner och naturen. Allt detta hade ett starkt inflytande på hur utställningen utformades. Den nya verkhelheten som planerats i Kiasma består huvudsakligen av material som samlats i Finland, och den förvandlar museirummet till ett enhetligt landskap.
Bild: Morten Heden Aamot / The Gundersen Collection |
Peder Balke – Förtrollad av Arktis
Konstmuseet Sinebrychoff, Helsinki | 21.9.2023–14.1.2024
Den norske målaren Peder Balke (1804–1877) är en av de mest fascinerande företrädarna för det romantiska måleriet i Nordeuropa. Balkes monografiska utställning ger för första gången den finländska publiken en bred inblick i konstnärens liv och måleri. I verken återkommer stormande havslandskap, månsken, norrsken, glaciärer och snötäckta fjäll. Målningarna trollar fram en värld som endast få känner till än idag, och som hotas av klimatförändringen.
Bild: Hilja Raviniemi: 1970 / Finlands Fotografiska Museum. |
Hilja Raviniemi: Toner av blått
Finlands Fotografiska Museum, Helsinki | 15.9.2023–7.1.2024
Höstens samlingsutställning presenterar den banbrytande fotografen Hilja Raviniemis verk i en aldrig tidigare skådad omfattning. Raviniemi (1915–1973) ägnade sitt liv åt fotokonsten under en tid då den ännu var ett småskaligt fenomen i Finland. Fotokonstens arenor utgjordes av kamerasällskapens inhemska och internationella utställningar.
Bild: Finlands glasmuseum. |
Marta Klonowska
Finlands glasmuseum, Riihimäki | 7.10.2023–31.12.2023
Polska Marta Klonowskas (f. 1964) konst får beskådaren att reagera med sin mästerlighet. Skulpturerna av glassplitter och glasbitar har inhämtat inspiration från äldre konstverk, såsom Albrecht Dürers och Francisco de Goyas målningar. På Finlands glasmuseum visas Klonowskas skulpturer, som representerar höjden av handarbetskonst och kreativitet samt tekniskt kunnande av hög kvalitet.
Läs mer om utställningen på finska >
Bild: Chappe |
Craft Rituals
Chappe, Raseborg | 27.10.2023–31.3.2024
Utställningen är ett färgsprakande multimediakonstverk som leder besökarna till en immersiv sagovärld. Det är en lekfull audiovisuell helhetsupplevelse för alla åldrar. Chappes utställningsrum fylls av stora filmprojektioner som har 3D-animerade inslag och specialkomponerad musik samt rituella slöjdinstallationer och skulpturer som skapar ett eget suggestivt universum.
Åbo
Bild: Sibeliusmuseum |
Älskade, hatade betong – Brutalism i Finland
Sibeliusmuseum, Turku | 17.9.2023–7.1.2024
Utställningen Älskade, hatade betong – Brutalism i Finland presenterar den känsloveckande arkitekturstilen med hjälp av miniatyrmodeller, fotografier och konst. Utställningen baserar sig på faktaboksförfattaren Mikko Laaksonens pågående bokprojekt Brutalismi Suomessa. I sitt arbete kartlägger Laaksonen finländska brutalistiska byggnader. Många betongbyggnader hotas av rivning så är Laaksonens arbete även en kapplöpning mot tiden.
Bild: Adel Abidin: Musical Manifest, 2022. |
Adel Abidin: Musical Manifest
Åbo konstmuseum, Turku | 17.11.2023–7.1.2024
Musical Manifest (2022) består av en serie absurda och ironiska musikvideor där Adel Abidin vänder kameran mot sig själv. Genom att framföra låtar med omarrangerad, välkänd poplyrik gör han fiktiva referenser till sin egen emigrantbakgrund och åskådliggör det vi döljer eller är rädda för att avslöja.
Bild: Home alone collective |
Home alone collective
WAM, Turku |15.9.2023–3.12.2023
Home alone collective består av fotokonstnärerna Adele Hyry (f. 1994) och Emma Sarpaniemi (f. 1993). I konstnärsduons samarbete accentueras vikten av vänskap och kommunikation, ett uppriktigt sätt, och skoj. Gemensamma porträtt och självporträtt tagna tillsammans spelar en viktig roll, där idéerna vid fotograferingen är en del av själva verket.
Bild: Åbo konstmuseum |
Lyckliga sammanträffanden - Lars Göran Johnssons samling
Åbo konstmuseum, Turku | 15.9.2023–7.1.2024
Medicine och kirurgie doktor Lars Göran Johnsson (f. 1930) förälskade sig i konsten redan i sin barndom, och har samlat konst i årtionden. Han har gjort hundratals konstanskaffningar, vilket har resulterat i en av de mest betydande privata samlingarna i Finland. År 2016 donerade Johnsson sin samling på cirka 500 verk till Åbo konstmuseum. Samlingen består huvudsakligen av inhemsk samtidskonst, men inkluderar också en del äldre verk.
Bild: Alexander Salvesen: Breath in - 6000K, 2019 / WAM. |
Lux et Umbra
WAM, Turku | 6.10.2023–14.1.2024
I denna upplevelserika utställning är ljus och skugga de huvudsakliga materialen. I utställningen visas konstverk av inhemska nutidskonstnärer och konstnärsgrupper. I Utställningen deltar Anna Hyrkkänen, Konvolv-kollektiv, Antti Kulmala, Anni Laukka, Pasi Rauhala och Alexander Salvesen.
Vasa
Bild: Kim Saarinen / Kunst museum för modern konst |
Linjens dimensioner
Kuntsi museum för Modern konst, Vasa | 9.9.2023–14.4.2024
Både finländare samt internationella nutidskonstnärer presenterar linjen som en del i sitt konstnärliga arbete. Hur tecknar konstnärerna ett streck, hur tar linjen sin form som blyerts- och kolteckning eller som en rumslig installation. På den grupputställning som visas på Kuntsi museum för modern konst kan man bekanta sig med linjens variationer. Både finländare samt internationella nutidskonstnärer – 18 konstnärer och konstnärsgrupper – presenterar linjen som en del i sitt konstnärliga arbete.
Bild: Vasa konsthall. |
Alexander Salvesen: In Visibilis V
Vasa konsthall, Vasa | 26.8.–29.10.2023
In Visibilis V är den femte utställningen i Alexander Salvesens serie med samma titel. Den tvärvetenskapliga utställningsserien kombinerar neonljus, teckning, måleri, och video. I In Visibilis V dyker betraktaren in i en värld av kontraster, färg, ljus och mörker.
Bild: Tikanojas konsthem. |
Berndt Lindholm - Stigar i landskapet
Tikanojas konsthem, Vasa | 20.10.2023–21.4.2024
Under höstsäsongen visar Tikanojas konsthem äldre måleri i en konsthistorisk utställning. Utställningssalarna fylls med målningar av Berndt Lindholm (1841–1914) som var en av Finlands främsta landskapsmålare på 1800-talet, känd för sina skildringar av skosinteriörer och klippiga kustremsor. Som den erkände konstnär han på sin tid var, uppskattades målningarna av både kritiker och publik.
Bild: Wasa Graffitilandia. |
Wasa Graffitilandia
Wasa Graffitilandia, Vaasa | 17.10.–29.10.2023
Wasa Graffitilandia är en utställning med fokus på gatukonst. Förutom graffiti och muraler finns även UV-konst samt olika installationer på display.
Tammerfors och Jyväskylä
Bild: Jussi Koivunen / Sara Hildéns Konstmuseum |
Lee Bul
Sara Hildéns Konstmuseum, Tammerfors | 23.9.2023–14.1.2024
Lee Bul (f. 1964) bor och är verksam i Seoul och är en av Sydkoreas internationellt mest kända konstnärer. I sina verk kombinerar hon influenser från många olika källor, såsom sci-fi, konsthistorien, arkitektur samt europeisk och Sydkoreansk historia. Lees verk visas nu för första gången i större utsträckning i Finland. Utställningen består av skulpturer, installationer och målningar från de senaste 20 åren.
Läs mer om utställningen på finska >
Bild: Museicentret Vapriikki. |
Fantastisk flopp
Museicentret Vapriikki, Tammerfors | 7.10.2023–5.1.2025
På Vapriikki bekantar vi oss med spelkonsolen N-Gages ökända historia. År 2003 var Nokia världens största telefontillverkare, och bolaget gav sig in på den lukrativa spelmarknaden för att pröva lyckan med sin nya konsol. Trots att Nokia satsade hundratals miljoner på konsolen blev den till åtlöje på den internationella scenen och ett av bolagets största misslyckanden. Samtidigt sådde man emellertid fröna för den finländska spelbranschens senare framgång. Utställningen ger en nostalgisk inblick i den finländska spel- och teknikindustrins brytningstid.
Läs mer om utställningen på finska >
Bild: Elina Brotherus. |
Elina Brotherus: Rum – Tid – Rörelse
Jyväskylä Konstmuseum, Galleria Ratamo, Aalto2, Jyväskylä | 27.10.2023–4.2.2024
Fotokonstnären Elina Brotherus hittills största utställningshelhet visas i Jyväskylä i slutet av året. Den tematiska utställningen Rum – Tid – Rörelse visas på tre olika platser: Jyväskylä Konstmuseum, museicentret Aalto2 samt Galleria Ratamo.
Läs mer om utställningen på finska >
Åland
Bild: Ålands Kulturhistoriska museum |
Äppel päppel
Ålands kulturhistoriska museum, Mariehamn | 5.10.2023–7.1.2024
Välkommen till en utställning som tittar under skalet på vår favoritfrukt och belyser äpplets unika ställning i vår kultur! Äpplet är Ålands största lantbruksprodukt med en årlig produktion på 4,6 miljoner kilogram till ett värde om drygt 7 miljoner euro. Statistiken imponerar men äpplet är så mycket mera.
Kotka
Bild: Tapio Leisti / Kymmenedalens museum. |
Studio Leisti
Kymmenedalens museum, Kotka | 3.10.2023–17.3.2024
Tapio Leistis nostalgiska bilder tar dig till Kotkas förflutna, sandlådor i bakgårdarna, klippor värmda av sommarsolen och den livliga hamnen. Fotografen Tapio Leisti (1912–1993) från Kotka fotograferade främst svartvita porträtt, uppställningar och miljöer på 1940–1980-talet. Hans foton kombinerar professionalism, lekfullhet och en nostalgisk vardag.