Näyttely
 Sisäänpääsy Museokortilla
 

Jussi Vesanen - Valon vuodet

Emil Cedercreutzin museo, Harjavalta

  • 5.3.2024–7.7.2024

Taiteilijan upeaa viisikymmentävuotista uraa esittelevä kokonaisuus on avoinna yleisölle 7.7.2024 saakka museon Ilmari- ja Emil-saleissa.

 

Tiistaina 5.3.2024 Emil Cedercreutzin museossa Harjavallassa yleisölle avautuu ulvilalaisen taidemaalarin Jussi Vesasen elämäntyönäyttely Valon vuodet. Taiteilijan upeaa viisikymmentävuotista uraa esittelevä kokonaisuus on avoinna yleisölle 7.7.2024 saakka museon Ilmari- ja Emil-saleissa.

”En kadu, että olen omistanut elämäni taiteelle – tämä on antanut minulle niin paljon.” (Jussi Vesanen)

Kuvataiteilija Jussi Vesanen (s. 1952) on tullut pitkällä taiteilijanurallaan tunnetuksi palettiveitsitekniikalla tehdyistä öljyvärimaalauksistaan, joissa pääosassa ovat tunnelmalliset luonnon ja kaupunkien kuvaukset, metsät ja rannat, kaupungit ja katujen kulmat, sekä ihmisen hahmot osana suurta ympäristöään. Vesanen on erilaisten tyylien ja tekniikoiden kokeilija, jonka töissä katsoja voi nähdä impressionismia ja ekspressionismia. Monissa töissä ollaan myös abstraktin maailman äärellä. Jussi Vesanen on tullut tunnetuksi palettiveitsitekniikan mestarina.

Porista kotoisin olevan Vesasen tie taiteen pariin lähti alkuun jo lapsuuden piirtämisharrastuksesta. Vesanen varttui aiheen vaikutuspiirissä, sillä hänen äitinsä oli taidemaalari ja suvussa on ollut muitakin taiteilijoita teatteri- ja maalaustaiteen aloilla. 15-vuotiaana piirustuskouluun lähtenyt ja myöhemmin nuoruudessaan alan opettajana toiminut Vesanen kertoo ammatinvalinnastaan: ”Ajatukseni oli nuorena lähteä joko teatterikouluun tai taiteilijan uralle. Kuvataide tuntui kuitenkin parhaimmalta ja se tie vei minut mukanaan. Ammattitaiteilijan ura alkoi minulla jo 1970-luvulla. Tähän mennessä urani on kestänyt 50 vuotta. Olen kiitollinen, että olen saanut tehdä tätä syvästi rakastamaani työtä koko aikuiselämäni ajan.”

Emil Cedercreutzin museossa nyt avautuvaan Valon vuodet -näyttelyyn esille tulee Jussi Vesaselta 68 maalausta. Niitä yhdistää paitsi sama tekniikka, öljy kankaalle, mutta myös Vesaselle ominainen ja tunnistettava värimaailma. Nuorempana taiteilija kertoo kokeilleensa muitakin tekniikoita: ”Olen nuorena piirtänyt ja kokeillut akvarellit, guassit ja muut. Vasta 1970-luvulla aloitin tekemään ensimmäisiä öljyväritöitäni. Silloin tyylini tosin oli erilainen, sillä työskentelin lasuuritekniikalla ja yleisimpiä aiheitani olivat utuiset maisemat. Jossain vaiheessa löysin veitset ja silloin koin todella löytäneeni itseni. Palettiveitsitekniikasta olen saanut myös hyvää palautetta. Veitsitekniikan oppii hitaasti ja se vaatii pitkäaikaista harjoittelua, kärsivällisyyttä sekä intohimoa”, taiteilija pohtii.

Inspiraation teoksiinsa taiteilija saa muun muassa luonnosta. Hän onkin kertonut töillään haluavansa herättää katsojassa luontosuhteen ja luontoelämyksiä. Monissa Vesasen töissä luonnon voi nähdä jopa ottavan vallan ihmisestä – ihminen on maalauksissa usein pieni ympäristönsä kauneuden ja suuruuden keskellä. Taiteilija onkin todennut, ettei ihminen aina sovi luonnon joukkoon. Nyt avautuvassa näyttelyssä esillä olevat työt ovat suurimmaksi osaksi viimeisen kymmenen vuoden ajalta.

Tänä keväänä Emil Cedercreutzin museolla on ilo ja kunnia esitellä yleisölle Jussi Vesasen elämäntyönäyttely. Maalausten lisäksi näyttelyssä esillä on taiteilijan työvälineitä. Näyttelyn taustaa kävijälle avaa myös videohaastattelu, jossa Vesanen kertoo suhteestaan Emil Cedercreutzin museoon. Suhde on erityinen, sillä Vesasen debyyttinäyttely pidettiin museossa vuonna 1975. Nyt, yli 80 yksityisnäyttelyä, parikymmentä yhteisnäyttelyä ja 50 vuotta myöhemmin Vesanen palaa juurilleen: ”Voin kertoa sydämestäni, että tämä museo on vaikuttanut minuun. Kun kävimme isän kanssa täällä, niin vahtimestari Ilmari Kuula puhui paroni Cedercreutziin liittyviä tarinoita meille. Kävin joka kesä museon rannassa, sillä se on aina ollut minulle läheinen ja inspiroiva paikka. Tietyllä tavalla ympyrä sulkeutuu, sillä ensimmäinen näyttelyni oli täällä ja nyt avautumassa on elämäntyönäyttelyni”, taiteilija kertoo.

Näyttely on avoinna yleisölle Emil Cedercreutzin museossa ajalla 5.3.-7.7.2024. Tervetuloa!

Kerro tästä myös ystävillesi!

  • Facebook
  • X
  • Instagram
  • WhatsApp

Museon yhteystiedot

Emil Cedercreutzin museo
Museotie 1, 29200 Harjavalta

(+358) 44 432 5345

Museon kotisivut

Yhteydet julkisilla

Näytä reitti museolle Matkahuollon reittioppaassa

×

Katso reitti Matkahuollon reittioppaassa

Päämäärä:

Emil Cedercreutzin museo, Museotie 1, 29200 Harjavalta


Lähtöpiste:






Tai lataa Reitit ja Liput -sovellus

Pääsymaksut

Sisäänpääsy Museokortilla
Sisäänpääsy Museokortilla

7/5/3/0 €

Maksutavat

Käteinen, useimmat luotto- ja debit-kortit,E-passi sekä TYKY-setelit.

Aukioloajat

Ma Suljettu
Ti 11:00-18:00
Ke 11:00-18:00
To 11:00-18:00
Pe 11:00-18:00
La 11:00-16:00
Su 11:00-18:00

Poikkeukset aukioloaikoihin museon verkkosivuilla: https:/­/­www.harjavalta.fi/­kulttuuri-ja-vapaa-aika/­museo/­aukioloajat/­. Poikkeuksena juhannus: to 20.6. avoinna 11-16 pe 21.6. - su 23.6. suljettu

Teemat

 

Kohdetta lähellä olevat museot