Luontokohde
 

Saltkaret-näkötorni

Saltkaret-näkötorni
Svedjehamnin kalasatama,
65870 Svedjehamn

Saltkaretin näköalatornista voit ihailla Merenkurkun alati muuttuvaa maisemaa yli kahdenkymmenen metrin korkeudelta. Näköalatorni sijaitsee Bodvattnetin luontopolun varrella ja on saavutettavissa myös esteettömästi.

 
Kapua näköalapaikalle keskelle Unescon maailmanperintökohteisiin kuuluvan Merenkurkun saariston ainutlaatuista luontoa. Jääkauden jättämät jäljet ovat selkeästi näkyvillä: jääkauden synnyttämien pyykkilautammoreenien muodostama kivikkoinen saaristo ja maankohoamisen ansiosta jatkuvassa muutoksessa oleva luonto tarjoavat jokaiselle kerralle jotain uutta nähtävää.

Tummaksi tervattu näkötorni on nähtävyys jo itsessään. Se on myös mainio paikka saaristolintujen bongailuun. Torni sijaitsee Bodvattnetin luontopolun varrella, noin 900 metrin päässä Svedjehamnin kalasataman pysäköintialueelta.

Matka Svedjehamnin pysäköintipaikalta (noin 0,9 km) Saltkaretin näkötornille on esteetön. Myös itse tornin alatasenne on esteetön, mutta sen tarjoaman näköala on rajallinen. Luiskan kaltevuus vaatii pyörätuolille avustajan, ja talvella alatasanne saattaa olla liukas. Näköalatornin lähellä on myös esteetön tulentekopaikka.

Voit jatkaa matkaa näköalatornilta eteenpäin saaristoluontoon Bodvattnetin rengasreittiä (4 km) pitkin. Reitin varrelta näet lukuisia kiehtovia merkkejä siitä, kuinka maankohoaminen muuttaa ympäröivää saaristoluontoa. Rengasreitti ei ole esteetön.

Bodvattnetin luontopolun varrella näet umpeen kasvavia merenlahtia ja kuljet laitumina toimivien koivikoiden läpi. Kuljet myös nykyisin museoalueena toimivan Björkön kylän entisen kalasataman, Bodbackin kautta. Kesäisin saatat törmätä rantaniityillä laiduntavaan ylämaankarjaan. Reitin päätteeksi palaat Svedjehamnin kalasataman pysäköintialueelle. Lue lisää reitistä luontoon.fi -sivustolta.


Kuva: Visit Vaasa.

Kerro tästä myös ystävillesi!

  • Facebook
  • X
  • Instagram
  • WhatsApp

Yhteystiedot

Saltkaret-näkötorni
Svedjehamnin kalasatama,
65870 Svedjehamn

Kotisivut

Aukioloajat

Palvelut

Kerro tästä myös ystävillesi!

  • Facebook
  • X
  • Instagram
  • WhatsApp
 

Kierroksen museot