Osallistu hulvattomaan #karanteenitaidetta -haasteeseen!
Museokortti haastaa myös suomalaiset osallistumaan huippusuosittuun haasteeseen, jossa luodaan omia versioita tutuista taideteoksista. Kuinka Helene Schjerfbeckin, Hugo Simbergin ja Akseli Gallen-Kallelan klassikot taipuvat karanteenitaiteeksi? Seuraa Museokortin @Karanteenitaidetta -Instagram-tililtä muiden hauskoja teoksia tai osallistu haasteeseen itse!
1. Museokortin #Karanteenitaidetta-haaste
Lähde mukaan vuoden hauskimpaan haasteeseen! Luo uudelleen tuttu taideteos, julkaise se Instagramissa, Facebookissa tai Twitterissä tunnisteella #karanteenitaidetta omalla julkisella sometililläsi. Lisää julkaisuun myös tunnisteet @museokortti ja @karanteenitaidetta. Kokoamme kuvia uudelle Instagram-tilille ilahduttamaan muitakin.
Valitettavasti emme näe yksityisillä sometileillä julkaistuja teoksia, vaikka tunnisteita olisi käytetty. Halutessasi voit lähettää teoksesi myös sähköpostilla viestinta@museot.fi -osoitteeseen.
Osallistumalla haasteeseen:
- Annat Museokortille luvan jakaa ja uudelleenjulkaista (esim. regrammata) toteuttamasi version Museokortin viestintäkanavissa, esimerkiksi @karanteenitaidetta -tilillä.
- Vakuutat, että olet huomioinut alkuperäisteoksen tekijänoikeudet: tekijän kuolemasta on yli 70 vuotta tai sinulla on oikeuksien haltijan antama kirjallinen lupa teoksen hyödyntämiseen.
2. Haasteen inspiraationa @tussenkunstenquarantaine
Museokortin #Karanteenitaidetta-haaste on saanut inspiraationsa @tussenkunstenquarantaine -Instagram-tilistä.
Alankomaalainen Anneleos Officier keksi mahtavan idean kannustaa ihmisiä tekemään omia teoksia vanhoista klassikoista käyttämällä rekvisiittana kotoa löytyviä tavaroita. Officier päätti toteuttaa ideansa luomalla Instagram-tilin @tussenkunstenquarantaine, jossa on jo huimat 120 tuhatta seuraajaa.
Tunniste #tussenkunstenquarantaine tarkoittaa suomeksi taiteen ja karanteenin välissä, ja tunnisteella on julkaistu jo lähes 11 tuhatta kuvaa Instagramissa. Saammeko myös suomalaiset lähtemään mukaan tähän hauskaan tempaukseen?
3. Alkuperäisteosten tekijänoikeudet on huomioitava
Jos teet kuvaparin, jossa käytät alkuperäistä taideteosta, on huomioitava alkuperäisen taideteoksen tekijänoikeudet.
Tekijänoikeuslaki EU-alueella määrittelee, että taiteilijan tekijänoikeus on voimassa 70 vuotta taiteilijan kuolinvuoden päättymisestä. Tämän jälkeen teokset ovat käytettävissä, jollei toisin mainita. Haasteeseen osallistujan on itse huolehdittava alkuperäisen teoksen tekijänoikeuksista.
Kuvataideteoksen suoja alkaa, kun teos on riittävän itsenäinen ja omaperäinen ylittääkseen teoskynnyksen. Myös teoksen luonnos, keskeneräinen tai signeeraamaton teos voi olla suojattu. Lisätietoja tekijänoikeuksista löydät esimerkiksi näistä lähteistä: Tekijänoikeus.fi, Kuvaston ohjeet, Tekijänoikeuslaki.
4. Lähteitä tekijänoikeuksista vapaalle kuvataiteelle
Löydät tuhansia teoskuvia Kansallisgallerian kokoelmahausta, josta pystyy rajaamaan tekijänoikeusvapaat kuvat.
Wikipedia on myös koonnut vapaasti käytettäviä teoksia taiteilijoilta, joiden kuolemasta on kulunut yli 100 vuotta.
Lisäksi voit käyttää kuvapankkeja, joista löydät vapaasti käytettäviä CC0-lisensoituja kuvia. Niiden käyttö on siis tekijänoikeusmielessä turvallista. Kokeile hakea alla olevista kuvapankeista taiteeseen liittyvällä hakusanalla tai esimerkiksi taidesuuntauksella, kuten renaissance.
- Kuvapankki Pixabay, selaa kuvia >
- Kuvapankki Pexels, selaa kuvia >
5. Kilpailu päättynyt: kaksi parasta teosta palkitaan joka viikko huhtikuun loppuun asti
Voit osallistua kilpailuumme merkitsemällä oman teoksesi tunnisteilla #karateenitaidetta ja @museokortti ja @karanteenitaidetta. Jaa versiosi omalla, julkisella sosiaalisen median tililläsi. Halutessasi voit lähettää teoksesi myös sähköpostilla viestinta@museot.fi -osoitteeseen. Liitä tällöin mukaan yhteystietosi ja kerro, saako teoksesi julkaista Museokortin kanavissa.
Palkitsemme kaksi parasta teosta Museokortilla joka viikko aina keskiviikkoisin 29.4.2021 asti. Kaikki haasteeseen jo osallistuneet ovat yhä mukana kilpailussa. Kilpailuun voi osallistua niin monella kuvalla kuin haluaa. Olemme yhteydessä palkittaviin tekijöihin sähköpostitse tai some-kanavien välityksellä.