Utställning
 Inträde med Museikortet
 

Mjukis

HAM Helsingfors konstmuseum, Helsinki

  • 5.11.2022–16.4.2023

Utstllningen Mjukis baserar sig p utvalda verk ur HAM:s samlingar i vars genomfringsstt frenas handarbete och mjuka material.

 
Pauliina Turakka Purhonen: Manttelimadonna, 2008

Handarbetsteknikerna krver tid av konstnren: det r lngsamt och intimt att skapa. Samtidigt skapar de mjuka materialen en spnning mellan genomfringssttet och innehllet i verken. Materialen och teknikerna innehller betydelser som ett verk antingen kan frstrka eller vara i konflikt med.

Innehllet i verken hnfr sig till svl privata som samhlleliga motivkretsar. I skuggan av det mjuka kan man uttrycka ett starkt stllningstagande och aktivism. Via verkens materialitet behandlar konstnrerna sina personliga minnen, identiteter, nationaliteter och tillhrighet till ngot. Synen p handarbete som ngot som r frknippat med hemmet och som r kvinnornas jobb fr i utstllningen alternativa tolkningar.

Verken som r gjorda med handarbetsteknik andas en kontinuitet. De kan fra betraktaren till en annan tid, omgiva hen med personliga minnen samt nostalgi. andra sidan tar verken stllning till frstrkandet av den lokala och nationella identiteten. Traditionellt har man strvat till detta bde genom att lta knda handarbetsmodeller cirkulera samt med hjlp av konsttextilier som ntt internationellt rykte. Den ofrnderlighet och anonymitet som frknippas med handarbete r gnade att frstrka knslorna av bekanthet och samhrighet.

Berätta för dina vänner!

Museets kontaktuppgifter

HAM Helsingfors konstmuseum
Etelinen Rautatiekatu 8, Tennispalatsi 2.krs

(09) 310 87 001

Museets hemsida

Yhteydet julkisilla

Näytä reitti museolle Matkahuollon reittioppaassa

×

Katso reitti Matkahuollon reittioppaassa

Päämäärä:

HAM Helsingfors konstmuseum, Etelinen Rautatiekatu 8, Tennispalatsi 2.krs


Lähtöpiste:


Tai lataa Reitit ja Liput -sovellus

Inträdesavgifter

Inträde med Museikortet
Inträde med Museikortet

16/14/0

Betalningssätt

Kteinen, yleisimmt pankki- ja luottokortit, Smartum, Edenred, ePassi, Tyky-setelit, Virike-setelit, Eazybreak ja Mobile Pay.

öppet

Må  Stängd
Ti 10:00-17:30
On 11:30-19:00
Tu 11:30-19:00
Fr 11:30-19:00
Lö 11:30-19:00
Sö 11:30-19:00

Näyttelyn tekstit kielillä