Museipyssel för barn och barnasinnade!
I museerna finns mycket att göra och se för alla
åldersgrupper. Med Museikortet kan du till exempel ge dig ut på äventyr i
slott, bekanta dig med ubåten på Sveaborg, leka på leksaksmuseet, vaska
guld eller klättra upp i ett flygplan eller ett tågs förarhytt!
På den här sidan samlar vi upp olika slags tips för att glädja barn
och barnasinnade under museibesöket. På sidan hittar du information om
Barnens Museipass, Museipysseluppgifter, länkar till museernas egna
barnuppgifter och tips för ett lyckat museibesök tillsammans med barn.
På
de Museikortmuseer som finns listade bakom dessa länkar hittas: skötrum
för barn, lekutrymme/utrymme för familjer eller utrymme för att äta sin
medhavda matsäck.
Barnens Museipass
Barnens Museipass är ett roligt sätt att samla markeringar för sina egna museibesök! När den vuxna visar upp sitt Museikort vid biljettförsäljningen, kan barnet visa upp sitt eget Museipass. Du ka be om ditt eget pass vid biljettförsäljningen på ett Museikortmuseum. Passen kan se ut på tre olika sätt.
Barnens Museipass berättigar inte till inträde till de inträdesbelagda museimålen.
Museipyssel!
I ett museum kan man också leka! På Museikortmuseerna delas det ut ett Museipysseluppgiftspapper, där det finns 4 roliga uppgifter för museirundturen och en teckningsuppgift att ta med hem. I sidans kommentarspalt kan du dela dina egna bästa museivinkar och museipysselidéer som passar för barn!
Jakten på den hemliga skatten
Välj bland ert sällskap ägaren till den hemliga skatten. Skattens ägare väljer stilla i sitt eget sinne ett verk eller föremål som finns i utrymmet, det vill säga den hemliga skatten. De andras uppgift är att gissa vilket verk eller föremål det är fråga om. Gissarna får i tur och ordning ställa frågor till innehavaren av hemligheten som denna kan svara ja eller nej på.
Färgbingo
Sök i museet efter färger: blått, grönt, gult, rött, vitt, svart. Endast en färg per verk eller föremål. När ni har hittat alla färger, ropa ”Bingo”! Spelet kan också spelas separat i varje sal.
Din tur att vara museiguide
Fungera i tur och ordning som museiguide. Den guide som står i turen väljer ut det verk eller föremål som hen vill. Guiden berättar för de andra vad som syns i verket eller vilket föremål det är frågan om. Man kan för de andra läsa ur verk- eller föremålstexten om verkets material eller föremålets ursprung.
Tokiga uppfinningar!
Välj var och en ut ett föremål i utrymmet. Heureka! Ni har just gjort en ny uppfinning, där alla dessa utvalda föremål förenas. Fundera tillsammans på vad denna nya uppfinning skulle kunna användas till.
Museernas egna museiuppgifter för barn
I museerna finns mycket för barn att göra och utforska. På denna lista som uppdateras lägger vi till information om uppgifter och verksamhet på museerna som riktar sig till barn. Kom ihåg också sökkategorin ”Speciellt för barn”! Här ser du museerna, utställningarna och evenemangen som finns listade i kategorin.
Konstmuseet Ateneum, Helsingfors
Ateneum är landets mest välkända museum och den finska konstens hem.
I
Ateneums korridorer kan man ibland om morgnarna höra ett svagt
surrande. Katten Skissi har uppenbarat sig i museet! Delta i Skissi
kattguidning eller fira födelsedag med Skissi-katten. Du kan också hämta
en Skissi-broschyr från biljettkassor och gå runt på egen hand. Läs mer
från Skissis sidor: Läs mer...
Nonstop-verkstäder: Läs mer...
Bekanta dig med skolmaterial: Läs mer...
Mobilia bil- och vägmuseum, Kangasala
Bilsportens och vägtrafikens historia i Finland.
Det finns en lekplats för barn på utställningen. Barnen kan också uppta en detektiv spel för att söka var tagen fotografier ligger i utställningen. I Rally museum barnen kan öva körskicklighet i Sega Rally. Vi alltid syftar att ha åtminstone ett fordon i våra utställningar där barnen kan gå in i. I vår utsällning 2019 finns det en Volkswagen bubbla-simulator.
Rahtarit trafikpark är öppen under sommaren för 4-12 åringar att öva körning och följa trafikregler. Det finns både lättare och tyngre körbilar i trafikparken och alltid en vuxen som övervakar enheten. Barn under fyra år kan spela på en sandlåda byggarbetsplats bredvid trafikparken. Den nyaste additionen för parken är en hydraulisk hjullastare vilken fungerar med mynt.
Det finns en lekpark och en sandstrand, som är gratis att använda. Det är också möjligt att låna olika spel i Mobilia som man kan spela ute - såsom boule och krocket. En naturstig från Mobilia går till en utsiktsplats på åsen Keisarinharju.
Mobilias mobil spel On the Road är tillgänglig i Google Play för gratis. Söka för orden ”Mobilia On The Road”. Det finns tre olika vägar att köra med tre olika bilar, som alla representerar sitt eget tidevarv: Ford Anglia från 60-talet, Volkswagen Golf från 80-talet och Toyota Corolla från 2000-talet. Spelet är lämpligt för alla åldersgrupper.
Fiskars Museum, Raseborg
Ett levande lokalmuseum för brukskultur beläget på Hammarbacken i Fiskars övre bruk.
I alla Fiskars Museums utställningar finns interaktiva delar eller små uppgifter som är planerade speciellt med tanke på de yngsta museibesökarna. I museets trädgård kan man under sommarsäsongen också bekanta sig med husdjur som var vanliga för bruksborna. Sommartid arrangeras tidsresor och verkstäder med olika teman för barn i sällskap av vuxna. I museets verkstäder får man t.ex. prova på olika traditionella hantverk och tekniker som ankynter till livet i bruket. Det är enkelt att delta eftersom ingen förhandsanmälan behövs. Läs mer...
Åbo konstmuseum, Åbo
Åbo konstmuseums mångsidiga och högklassiga utställningar visar konstens fascinerande värld för dig, med allt från klassiker till den nyaste samtidskonsten.
Kan du hjälpa Pikkuli para ihop museets ursprungliga konstverk med dess pikkuli-version i det roliga memory-spelet? I appen får du lära dig om konst och konstnärer. Du kan leta efter hemliga detaljer både inne och utanför museibyggnaden och då du besöker museet blir fler funktioner tillgängliga. Föreviga ditt besök med appens kamera och skicka glada bildhälsningar! kostnadsfri Apple och Android appen är riktar sig till 4-8-åringar och är svensk- och finskspråkig. Läs mer...