27.6.2023

Mer n 360 ider fr sommarens ventyr – ta med Museikortet som reskamrat!

Museikortet anvnds srskilt aktivt p sommaren. Med ver 360 Museikort-ml finns det ngot nytt att uppleva varje dag p sommaren. Bild: Ella Karttunen / Museikortet.

Ta en titt på våra tips och hitta de bästa idéerna för sommarsemestern i ditt hemland. Museikortet är ett användbart resesällskap för den sparsamma inhemska resenären. Kortet ger dig obegränsad tillgång till mer än 360 mål och inkluderar populära attraktioner som Åbo slott, Heureka och Fängelset i Tavastehus.

Med Museikortet kan du gå på museum när du vill, till exempel på väg till stugan. Den ett år långa inträdesbiljetten ger dig tillträde till sommarens bästa resmål: upplev slott och utomhusmuseer, skulpturparker och trädgårdar, konstnärshem, vetenskapscentrum och konstmuseer.

Skaffa Museikortet (69,50 €/76 €) som reskamrat från ett museum eller webben! Du får tillgång till mer än 360 upplevelser över hela Finland och dussintals förmåner för användbara tjänster, så som inkvartering och restauranger, när du reser.

Köp ett Museikort


Glöm inte att använda din kulturförmån! Museikortets nätbutik accepterar också Smartum-saldo, Edenred-kortet och ePassi som betalsätt. Läs mer om kulturförmånerna >


Magnifika museer, fascinerande slott och mystiska skulpturparker – se 30 tips för den finska sommaren

Sommarens resesäsong är en idealisk tid att upptäcka nya upplevelser i Finland. Vi har sammanställt 30 tips som hjälper dig att hitta sommarens resefavoriter, speciella sevärdheter, vackra trädgårdar och intressanta konstutställningar.Isbrytaren Tarmo i Kotka är ett populärt resmål för barnfamiljer. Bild: Ella Karttunen / Museikortet

Sommarens resefavoriter fascinerar år efter år

1. Fem medeltida slott: Åbo slott, Olofsborg (Nyslott), Tavastehus slott, Kastelholms slott (Åland) och Raseborgs slott är spännande sommardestinationer för hela familjen.

2. Historiska museifartyg: Museifartyget Pommern (Mariehamn), fullriggaren Suomen Joutsen (Finlands svan, Åbo), Isbrytaren Tarmo och Fyrskeppet Kemi (Kotka) och många andra museifartyg runt om i Finland tar dig på en sjöresa till det förflutna.

3. Klosterbacken (Åbo): Det mer än 200 år gamla kvarterets gränder och innergårdar bildar en unik miljö mitt i staden.

4. Verla Fabriksmuseum (Kouvola): Ett UNESCO-världsarv i en stämningsfull industriby som kombinerar natur och historia.

5. Finlands mest imponerande gårdar och trädgårdar: Kajsaniemi och Gumtäkt botaniska trädgårdar (Helsingfors), J. L. Runebergs hem (Borgå), Voipaala konstcenter (Valkeakoski) och Laila Pullinens skulpturpark & hemmuseum (Vanda).Den säregna Parikkala statypark är Finlands mest kända samling av outsiderkonst. Bild: Kimmo Heikkilä / Parikkala statypark

Speciella sevärdheter: dessa mål överraskar även den mest erfarna inhemska resenären

6. Parikkala statypark (Parikkala): helheten som utgörs av hundratals statyer och en frodig trädgård är en skapelse av outsiderkonstnären Veijo Rönkkönen.

7. Paateri (Lieksa): skulptören Eva Ryynänens konstnärshem, ateljé och kyrka djupt i skogen.

8. Fängelset (Tavastehus): målet, som har förvandlats från ett länsfängelse till ett museum, berättar en känslomässig historia om livet i ett fängelse och fångvårdens historia.

9. Koskenkorva-museet (Ilmola): berättelser om Finlands mest kända spritdryck och landets alkoholhistoria.

10. Wasa Graffitilandia (Vasa): Utställningen, som har flyttat från den gamla nöjesparken till VR:s magasinsutrymmen, presenterar ett brett utbud av gatukonst. Även Seinäjoki har ett eget Graffitilandia.Den kejserliga fiskestugan i Langinkoski är ett charmigt sommarresmål för utflykter till Kotka. Bild: Ella Karttunen / Museikortet.

Mannerheim, Kekkonen, Sibelius... ta en titt in i kändisars hem från gångna tider

11. Konstnärshemmen vid Tusby träsk: Du kan utforska Aino och Jean Sibelius Ainola, konstmålaren Pekka Halonens Halosenniemi och andra nationalromantiska mål runt Tusby träsk exempelvis med cykel.

12. Mannerheim-museet (Helsingfors): I Mannerheims hemmuseum kan du bekanta dig med den kosmopolitiska marskalkens händelserika karriär och liv.

13. Ekudden (Helsingfors): jugendvillan, känd som presidenternas och särskilt Urho Kekkonens tjänstebostad, är fylld av tusentals berättelser.

14. Söderlångvik museum (Kimitoön): den magnifika herrgården vid havet var sommarresidens för Amos Anderson, känd som en affärsman och kulturtrendskapare.

15. Hvitträsk (Kyrkslätt): ett unikt ateljéhem i ett sjölandskap som är designat av arkitekttrion Eliel Saarinen, Herman Gesellius och Armas Lindgren.

16. Gallen-Kallela Museet (Esbo): ett ateljéslott som designades av Akseli Gallen-Kallela själv och ett café i en spetsvilla.

17. Den kejserliga fiskestugan i Langinkoski (Kotka): En fiskestuga byggd för kejsare Alexander III år 1889 i en naturskön forsmiljö.

18. Särestöniemimuseum (Kittilä): bildkonstnär Reidar Särestöniemis hemgård, galleri och ateljé i den avlägsna byn Kaukonen.

19. Kuddnäs (Nykarleby): födelse- och barndomshem för Zacharias Topelius, känd som hela folkets sagoberättare.

20. Kotkaniemi (Luumäki): hemmet för en bemärkt person för Finlands självständighet, president P. E. Svinhufvud och hans fru Ellen, vid stranden.På Sagalunds friluftsmuseum i Kimitoön kan du besöka dussintals byggnader och utforska trädgården i den parkliknande miljön. Bild: Marjo Vänttinen.

Sommaren är som vackrast på nostalgiska friluftsmuseer

21. Fölisö friluftsmuseum (Helsingfors): gamla tiders landsbygd mitt i huvudstadens liv.

22. Stundars museum och kulturcentrum (Vasa): ett av landets största friluftsmuseer är en levande inblick i Österbotten i början av 1900-talet. Det finns också djur på museiområdet.

23. Sagalunds museum (Kimitoön): livet under olika århundraden i en grönskande trädgårdsmiljö. Det omfattande friluftsmuseet består av 26 byggnader och ett charmigt café.

24. Turkansaari friluftsmuseum (Uleåborg): idyllisk landsbygd och en naturskön ö nära Uleåborgs centrum.

25. Pentala skärgårdsmuseum (Esbo): ett sommarutflyktsmål som kombinerar en sjöresa, historia, kulturlandskap och öns särpräglade natur.Kustaa Saksis utställning I gränslandet visas på Designmuseet i Helsingfors. Bild: Paavo Lehtonen / Designmuseet.

Fem konsttips: internationella höjdpunkter, finska klassiker och en utställning tillägnad fluffiga kompisar

26. Kustaa Saksi: I gränslandet, Designmuseet (Helsingfors): utställningen öppnar dörrarna till världen hos konstnären och designern som är känd för sina textila verk.

27. Tom of Finland – En vågad resa, Kiasma (Helsingfors): en av årets mest omtalade utställningar presenterar den välkända finländska konstnärens omfattande och distinkta produktion.

28. Lorna Simpson – Haze. Serlachius-museet Gösta (Mänttä-Vilppula): en av de mest inflytelserika samtida konstnärerna, Lorna Simpsons första utställning i Norden.

29. Kätketty vapaus (Dold frihet) – Hidden Freedom, Salo konstmuseum – Lokstallet: världarna av den brittiska arkeologen, upptäcktsresanden och spionen Gertrude Bell (1868–1926) och fotografen Meeri Koutaniemi möts i en fotoutställning.

30. Überhund – konstens fascinerande hundar, Jyväskylä Konstmuseum: en bildutställning med fokus på människans bästa vän som har ställts ut i flera museer.Har du någonsin undrat hur många museer det finns längs med din resa till stugan? Bekanta dig med de färdiga kulturrundorna i Museikortets resetips och med ruttguiden som du kan använda för att planera din körresa från exempelvis Åland till Enare. Bild: Krista Ylinen.

Färdiga kulturrundor och en ruttguide för planering av körresor

Fler idéer för sommarlovet finns i tjänsten Museikortets resetips, som är en mångsidig idébank för inrikesresor. Resetipsen sammanställer finländska museer, naturdestinationer och rastställen som färdiga ruttförslag.

Du kan exempelvis använda tipsen för att ge dig ut på ett äventyr till förtrollande Lappland, Åland med tusentals historier, eller en oförglömlig inhemsk semester i södern. Museikortet ger dig tillgång till museerna längs rutterna, samt förmåner gällande turisttjänster, såsom rabatter på inkvartering över hela landet.

Se resetipsen


Med hjälp av den praktiska ruttguiden är det lätt att hitta museer som du kan använda som rastställen för långa körresor, till exempel stugresor. Utöver startpunkt och destination kan du ange mer än en mellanetapp i reseguiden. Museer är ett utmärkt alternativ till traditionella bensinstationer, eftersom de också ofta erbjuder restaurangtjänster utöver uppfriskande utställningar.

Museikortets ruttguide

Berätta för dina vänner!

  • Facebook
  • X
  • Instagram
  • WhatsApp