BLACK FRIDAY: Museikortet nu för endast 67 €! Köp nu

31.1.2022

Vårens nya utställningar tar dig med på en resa jorden runt – kolla in Museikortets utställningstips!

Utställning: Omar Victor Diop, Åbo Konstmuseum.

Vårens utställningar behandlar aktuella ämnen och personliga teman på ett intressant sätt. Ett mångsidigt utbud av internationell konst står till buds. Dessa sinnliga helheter lämnar ingen oberörd. Välj din favorit och res världen runt med Museikortet!

Museikortet (74 €) är din inträdesbiljett till över 300 museer från Åland till Enare. Bekanta dig med Museikortets utställningstips runt om i Finland och ta en museitur i vårens tecken.



Zanele Muholi: ZAZISE (K1).

Zanele Muholi: ZAZISE

K1, Helsingfors | 4.2.2022–29.5.2022

Zanele Muholi är en sydafrikansk LGBTQIA+ aktivist och en av vår tids mest betydande moderna fotografer. ZAZISE betyder på språket isiZulu att ”göra sig själv känd” eller att "skaffa kunskap". Sedan 2000-talet har Zanele Muholi dokumenterat LGBTQIA+ människors, lesbiska, homosexuella, bisexuella, transkönade samt queera och intersexuella människors, liv i Sydafrika och annorstädes i världen.

Läs mer >





Erkan Özken: Wonderland (EMMA Esbo Moderna konstmuseet).

Erkan Özgen: Wonderland

EMMA - Esbo Moderna konsmuseet, Esbo | 1.2.2022–1.5.2022

I verket Wonderland berättar den döva pojken Muhammed med gester och ljud om sin familjs upplevelser på flykt undan kriget. Muhammeds hemstad Kobanê i den kurdiska delen av Syrien, mot gränsen till Turkiet, blev känd år 2014 då jihadistorganisationen Isis belägrade staden. Efter långa strider lyckades Kobanê frigöra sig, men tusentals kurder tvingades lämna sina hem. 13-åriga Muhammeds ordlösa berättelse i videofilmen är ett slående budskap mot kriget.

Läs mer >



Omar Victor Diop (Åbo Konstmuseum).

Omar Victor Diop

Åbo konstmuseum, Åbo | 28.1.2022–22.5.2022

Omar Victor Diop (f. 1980) är en senegalesisk samtidskonstnär, vars anslående fotografier fångar samtida afrikanska sensibiliteter, ofta med fokus på omstöpning av historien, representationer av diasporiska erfarenheter och svart motstånd i ett globalt perspektiv.

Läs mer >



Den moderna kvinnan (Konstmuseet Ateneum).

Den moderna kvinnan

Konstmuseet Ateneum, Helsinki | 10.2.2022–27.3.2022

Den moderna kvinnan granskar de kvinnliga konstnärernas roll och ställning under modernismens decennier på 1900-talet. Utställningen tar fasta på kvinnans ställning under epokens samhälleliga, politiska och kulturella förändringar.

Läs mer >



Rob Hesp - The Contact Catalogue (WAM).

Rob Hesp: The contact catalogue

WAM, Åbo | 17.12.2021–6.3.2022

The contact catalogue består av en videoinstallation med tre kanaler, en ljudinstallation som kan upplevas med hjälp av hörlurar, samt av performanceföreställningar i utställningsrummet.

Läs mer >



Greta Hällfors-Sipilä & Sulho Sipilä (HAM Helsingfors Konstmuseum).

Greta Hällfors-Sipilä & Sulho Sipilä

HAM Helsingfors konstmuseum, Helsingfors | 19.11.2021–14.8.2022

Greta Hällfors-Sipiläs och Sulho Sipiläs gemensamma konst och liv visas på HAM.

Greta Hällfors-Sipilä (1899–1974) och Sulho Sipilä (1895–1949) var två ovanligt fördomsfria konstnärer i 1910-talets Finland. Tidens radikala konstriktningar i Europa bröt med bildkonstens traditionella föreställande form och gav upphov till nya färguttryck. Greta och Sulho kastade sig ivrigt in i dessa experiment.

Läs mer >



Mitt i katastrofen


Mitt i Katastrofen (Heureka Finlands vetenskapscenter).

Heureka, Finlands vetenskapscenter, Vanda | 20.11.2021–7.1.2024

På Heurekas utställning Mitt i katastrofen bygger publiken gemensamt upp resiliensen eller kriståligheten med hjälp av spelliknande utställningsobjekt och möter naturkrafter i form av audiovisuella videokonstverk.

Läs mer >



Taina Pitkänen Walter: Måleriska meditationer (Helsingfors Konsthall).

Tarja Pitkänen-Walter: Måleriska meditationer

Helsingfors Konsthall, Helsinki | 15.1.2022–6.3.2022

I bildkonstnären Tarja Pitkänen-Walters (f. 1960) konst har multisensoriska målningar, materialitet och rumslighet en central roll. Hon skapar sina platsbundna, utvidgade målningar för ett specifikt utrymme med hjälp av många olika tekniker, med hänsyn till utrymmets användning och arkitektur.

Läs mer >



Chiharu Shiota: Gränsöverskridande (EMMA – Esbo Moderna Konstmuseet).

Chiharu Shiota: Gränsöverskridande

EMMA - Esbo Moderna konsmuseet, Esbo | 27.10.2021–27.11.2022

Chiharu Shiota (f. 1972, Osaka, Japan) har med kors och tvärs spända trådar i EMMA byggt en labyrint som betraktaren får träda in i. Bland de röda trådarna har konstnären placerat gamla dörrar som öppnar alternativa rutter inne i verket.

Läs mer >



Per Stenius: Sökare (Didrichsens Konstmuseum).

Per Stenius – En sökare

Didrichsens konstmuseum, Helsinki | 12.2.2022–8.5.2022

Utställningen på Didrichsens konstmuseum visar ett tvärsnitt av Stenius verksamhet som bildkonstnär. Som representant för den nya dynamiska konstnärsgenerationen väckte Per Stenius (1922−2014) uppmärksamhet vid övergången mellan fyrtio- och femtiotalet. I sina verk studerade Stenius förhållandet mellan det föreställande och det abstrakta, och han betraktades som en framstående modernist.

Läs mer >



Bestående spår - Helsinki Darkroom Festival (Finlands Fotografiska Museum).

Bestående spår - Helsinki Darkroom Festival

Finlands Fotografiska Museum, Helsinki | 28.1.2022–24.4.2022

Huvudutställningen Bestående spår under Helsinki Darkroom Festival, som nu ordnas för första gången, firar dagens mörkrumskonst och de kreativa möjligheterna inom analog fotografi. Utställningen presenterar elva fotografier som i huvudsak är valda bland 394 sökande som svarat på en öppen kallelse.

Läs mer >



Vardagslyckan – Camilla Mickwitz (Moomin museum).

Vardagslyckan - Camilla Mickwitz

Moomin Museum, Tammerfors | 16.10.2021–24.4.2022

Illustratör Camilla Mickwitz (1937-1989) är särskilt bekant för finländare som ritare av symbol till barnprogrammet Pikku Kakkonen. Mickwitzs färgrika sätt att illustrera samtidigt beskriver sin tid och är personlig på tidlöst sätt. I Muminmuseets vinterutställning utställs Mickwitzs karaktärer Emilia, Jason och häxflickan Mimosa samt med originell symbol av Pikku Kakkonen.

Läs mer >



Trish Morrissey: Autofiktioner (Serlachiusmuseet Gustaf).

Trish Morrissey: Autofiktioner

Serlachiusmuseet Gustaf, Mänttä-Vilppula | 5.2.2022–8.1.2023

Irländska konstnären Trish Morrisseys (f. 1967) första breda översiktsutställning sammanfattar mer än tjugo år av arbete. Hon fokuserar sig på att lyfta fram den kvinnliga erfarenheten och berätta kvinnors ofta förbisedda historier. Samtidigt visas en ny verkhelhet som har sökt sin inspiration i Sissi och Ruth Serlachius liv.

Läs mer >



Art Odyssey 2021 (Serlacius-museet Gösta).

Art Odyssey 2021

Serlachius-museet Gösta, Mänttä-Vilppula | 6.11.2021–17.4.2022

Art Odyssey 2021 är en utställningshelhet som fått sin inspiration från science fiction. Utställningen presenterar åtta verk av nutidkonstnärer i vilka man kan se intryck både från litteratur och från filmer.

Läs mer >


Böjande ljus

Vasa konsthall, Vasa | 4.12.2021–13.3.2022

Böjande ljus är ett kollektiv för ljuskonst som har koncentrerat sig på ljusmålerifotografering. Förutom sin kärnkompetens, ljusmåleriet, gör gruppen ljusinstallationer såsom projektionskartläggning, ljusskulpturer och interaktiva ljusverk. Böjande ljus är inom ljusmålerikonsten i Finland en pionjärgrupp vars medlemmar har utvecklat ett flertal ljusmåleritekniker och stilriktningar som har spritt sig över världen.

Läs mer >



Kvinnor och Kärlek (Galleri Elverket).

Kvinnor och kärlek

Galleri Elverket, Raseborg | 8.10.2021–30.4.2022

Edith Hammar, Ester Helenius, Emma Helle, Marie Høeg, Tove Jansson. Finland är ett av de få länder där både mäns och kvinnors homosexualitet var olaglig och straffbar 1894–1971. Den här utställningen är en hyllning till avkriminaliseringen 1971, men också en påminnelse om att representanter för sexualiteternas och könens mångfald än i dag möts av fördomar och diskriminering.

Läs mer >



Jag har rest så mycket jorden runt, jag har upplevt och sett så mycket (Museo-Galleria Alariesto).

Jag har rest så mycket jorden runt, jag har upplevt och sett så mycket

Museo-Galleria Alariesto, Sodankylä | 11.12.2021–27.11.2022

Utställningen berättar om Andreas Alariestos eget liv med målningar och sånger. Andreas Alariestos liv består av episoder där goda saker och motgångar avlöste varandra. Livets vägar ledde honom från byn Riesto till Lokka, till vägbygget i Petsamo, till Ishavets stränder till den engelska legionen av Muurmann med ödesdigra konsekvenser och, efter att ha nått vuxen ålder, återvände till vägbygget.

Läs mer >


Med Museikortet kan du besöka dessa och hundratals andra utställningar. Se alla utställningar >

Berätta för dina vänner!

  • Facebook
  • X
  • Instagram
  • WhatsApp