Ladda ner den nya Museikort-appen! Läs mer

22.1.2021

Ta dig an Museiutmaningen 2021 – de bästa bilderna belönas med ett Museikort!

Museikortets Museiutmaning ger dig någonting roligt att syssla med årets varje vecka. Bekanta dig med 50 nya uppgifter som betraktar museer ur olika synvinklar. Museiutmaningen innehåller uppgifter som kan utföras antingen hemma eller på museer.

Museiutmaningen är här igen med 50 nya uppgifter för det nya året! Museiutmaningen med de roliga uppgifterna inspirerar dig till att besöka både bekanta och obekanta museer. I år innehåller utmaningen även uppgifter som kan utföras hemma.

I årets Museiutmaning får du åka på naturutflykt under ditt museibesök, leta efter minnen från det förflutna på museet och välja ditt favoritrum i hemmuseet. Hemma får du syssla med karantänkonst, anordna en egen utställning och ta del av museernas virtuella guidningar.

En lista över alla uppgifter i utmaningen finns i slutet av denna artikel.

OBS! Kom ihåg att kontrollera de aktuella epidemibegränsningarna. Beakta alltid begränsningarna och säkerhetsanvisningarna i din region. Museiutmaningens uppgifter kan anpassas så att de kan utföras tryggt på distans, till exempel genom att besöka museernas webbplatser eller på Museot.fi. Säkerheten först!


Delta på ditt eget sätt – stilen är fri

Var och en kan delta i Museiutmaningen på sitt eget sätt. Du kan utföra uppgifterna ensam eller med andra som har Museikort genom att dela dina upplevelser under Museiutmaningen på sociala medier med hashtaggen #museohaaste.

Utmaningens stil är fri. Uppgifterna behöver inte utföras i samma ordning som de står på listan. Du kan ta dig an utmaningen när som helst under året. Om man vill kan man utföra flera uppgifter under ett och samma museibesök.

Museiutmaningen har som mål att glädja deltagarna och ge dem en inblick i museernas intressanta teman. Vare sig du är novis eller expert som museibesökare är du välkommen att anta Museiutmaningen. Museer har någonting för alla: du kan fördjupa dig i konst, vetenskap, design, natur, musik, idrott, arkitektur eller historia.

Den som tar sig an Museiutmaningen har nytta av Museikortet. Museikortet är en årslång kulturresa till över 300 museer i Finland


Delta i Museiutmaningens bildtävling och vinn ett Museikort!

Det är roligt att dela upplevelser under Museiutmaningen genom att publicera egna bilder eller följa andras med hjälp av hashtaggen #museohaaste. Med hashtaggen hittar du även andra deltagares och museers tips på sociala medier om hur och var du kan utföra olika utmaningar.

De bästa bilderna på Instagram belönas med ett Museikort!

Så här deltar du i bildtävlingen på Instagram:

  1. Välj en uppgift på utmaningslistan.
  2. Dokumentera din utmaning med en bild eller video.
  3. Dela bilden/videon på Instagram som öppet innehåll. Tagga inlägget med #museohaaste och #museokortti. Lägg även till @museokortti. Ange alltid utmaningens namn och nummer i inläggets bildtext.
  4. Du är med i bildtävlingen!

Under Museiutmaningsåret väljer vi fyra vinnare i bildtävlingen: en vinnare i vinter-, vår-, sommar- och höstsäsongen som belönas med ett Museikort som gäller ett år. Säsongernas vinnare kontaktas via ett Instagram Direct-meddelande 1 mars (vinter), 1 juni (vår), 1 september (sommar) och 1 december (höst).

Beakta museernas regler för fotografering när du deltar i tävlingen. I tävlingens deltagningsvillkor ingår att Museikortet kan dela och publicera deltagarnas utmaningsbilder och -videor i anslutning till Museiutmaningen på Museikortets medier.


Hjälp till att utföra uppgifterna finns på vår webbplats

Museot.fi är en gemensam webbplats för finländska museer med information om museer, utställningar och evenemang. Med hjälp av olika kategorier och sökfunktioner kan du enkelt söka museiinnehåll med olika teman på din ort.

Du kan befinna dig var som helst, kartfunktionen berättar dig snabbt var de närmaste museerna ligger. Du kan även få tips av museernas personal.

Kom även ihåg att följa Museikortet på sociala medier. Där hittar du goda tips om museibesök!


Museiutmaningen 2021

1. Anordna en utställning hemma. Du kan ha dina föremål, din egen konst eller vad som helst som konstverk. Presentera din utställning med videor och bilder.

2. Imitera ett verk på ditt sätt på en bild eller video. Om du vill öka utmaningen, välj någonting annat än en människofigur.

3. Ta del av en virtuell guidning på ett museum. Tips: Museot.fi/virtuaaliopastukset

4. Välj en konstklassiker och gör en egen version av den hemma. Inspiration finns på Instagram med hashtaggen #karanteenitaidetta.

5. Hitta det äldsta utställningsföremålet på ett museum och beskriv det med egna ord.

6. Besök ett museum eller en konstutställning som presenterar hantverk. Hitta ett hantverk som du skulle vilja kunna göra själv.

7. Lyssna på en podcast om museer. Tips: Museot.fi/museoiden-podcastit

8. Stanna vid ett slumpmässigt verk. Ta en selfie på din första reaktion och på din reaktion efter 10 minuter med verket.

9. Besök ett museum eller en utställning som presenterar en framstående person. Läs eller titta på ett verk, till exempel en bok eller en dokumentär, som handlar om denna person.

10. Kommentera ett inlägg med hashtaggen #museohaaste på sociala medier.

11. Bekanta dig med ett vetenskapligt fenomen eller en vetenskaplig uppfinning som du inte ännu känner till. Vad lärde du dig?

12. Utvärdera din utställningsupplevelse genom dans. Du kan dela din utvärdering som en bildserie eller video.

13. Besök ett museum som presenterar historia och bekanta dig med den tidsperiod som du vet minst om. Ta en bild som du anser avspeglar denna tidsperiod.

14. Hitta ett vackert glasföremål i en utställning och föreviga det med ett foto eller en teckning.

15. Delta i en guidning eller ett evenemang på ett museum som du besöker för första gången. Du kan delta på distans eller på plats.

16. Hitta ett gammalt brev eller postkort på ett museum. Hurdana hälsningar finns det från det förflutna?

17. Utvärdera din utställningsupplevelse med tre meningar. Dela din utvärdering med ord, bilder eller en video, till exempel på Instagram Stories.

18. Besök en utställning eller ett museum som handlar om vatten i vilket tillstånd som helst. Hurdan var utställningens berättelse om vatten?

19. Besök en utställning som handlar om en person som du beundrar. Skicka ett beundrarbrev till det förflutna eller i nutid och dela det på sociala medier.

20. Tolka ett verk i en utställning fritt och presentera din kreation för ditt museisällskap eller på sociala medier.

21. Hitta en plats i en utställning som du skulle vilja resa till. Ta en bild och skicka den till någon med resehälsningar.

22. Forma ditt namns initial med din kropp eller dina händer framför ett museum. Be någon ta en bild på din prestation!

23. Se ut genom fönstret på ett museum och ta en bild eller video på landskapet. Kan andra gissa var du är?

24. Hitta ett föremål eller verk på ett museum som syftar på ditt stjärntecken. Finns det ett samband mellan verket och de egenskaper som är typiska för tecknet?

25. Besök ett museum eller en utställning som ligger utomhus. Gör en väderdagboksanteckning genom att ta en bild och skriva in dagens väder.

26. Besök en utställning och hitta alla mellanfärger: grön, orange och violett. Ta en bildserie.

27. Besök ett historiskt turistmål. Lev med i tidsandan som du vill, till exempel med diskussion, klädsel eller skådespel.

28. Besök en internationell konstnärs första utställning i Finland. Beskriv din upplevelse av utställningen.

29. Besök ett museimål som huvudsakligen är byggt av sten. Be ditt museisällskap ta en bild på dig när du kikar ut från ingången.

30. Skriv en dikt som söker inspiration i ett verk i en utställning. Om du vill, publicera dikten till exempel som text eller genom att recitera den på en video.

31. Välj ditt favoritrum i ett hem- eller husmuseum. Presentera rummet med motiveringar.

32. Besök museer i fyra olika landskap på ett år.

33. Välj ett verk som din vän skulle tycka om i en utställning. Skicka vännen en bild!

34. Hitta ett gammalt föremål vars användningsändamål du inte känner på ett museum. Hitta på ett modernt användningsändamål för föremålet.

35. Välj en utställning på grund av namnet utan att läsa tilläggsinformationen. Beskriv din upplevelse av utställningen. Blev du överraskad?

36. Hitta olika känslor hos personer i en utställnings verk. Ge uttryck åt dessa känslor med ditt ansikte och ta en bild bredvid verket.

37. Besök ett museum som du inte kunde ha tänkt dig besöka fem år sedan. Vad skulle du säga till dig själv från fem år sedan?

38. Skäm bort dig och njut av museicaféets eller -restaurangens håvor. Dela den läckra stunden på sociala medier om du vill.

39. Kombinera ett museibesök med en naturutflykt. Dela dina utflyktstips med andra!

40. Besök ett museum som ligger nära eller så nära som möjligt din väns eller partners födelseort.

41. Skriv ett postkort på museet till 150 år i framtiden. Vad skulle du berätta om idag? Du kan även dela kortet på sociala medier om du vill.

42. Ta någon som inte vanligen besöker museer till ett museum. Fråga ditt sällskap vad hen tyckte mest om på besöket.

43. Hitta den vackraste produkten i en museibutik. Vem skulle du ge den som gåva?

44. Besök en utställning som du redan besökt med nya ögon. Gå runt utställningen från slutet till början denna gång.

45. Besök en utställning som presenterar videokonst.

46. Bekanta dig med en urbefolknings kultur på ett museum.

47. Slut ögonen för en stund och koncentrera dig på ljuden på museet. Dela din upplevelse med andra till exempel genom att beskriva eller spela in ljuden.

48. Låt en närstående bestämma ditt nästa museimål. Var hamnade du?

49. Besök en utställning med ett djur i namnet. Tips: Museot.fi/nayttelyt

50. Besök en utställning som berättar någonting om framtiden. Hurdana framtidsutsikter hittade du?


Berätta för dina vänner!

  • Facebook
  • X
  • Instagram
  • WhatsApp