2.2.2020

Letar du efter den bsta platsen fr en trff i Helsingfors? Tillbringa en ofrglmlig och romantisk dag med hjlp av Museikortet!

Den botaniska trdgrden i Kajsaniemi r en unik mtesplats som erbjuder tropisk vrme. Illustrationsbild. Bild: Ella Karttunen.

Ska du gå på en träff men vet inte ännu var? Eller behöver du nya gnistor för ditt parförhållande? Ta din käraste på en träff i ett museum! Helsingfors mest romantiska och fantastiska platser som lämpar sig utmärkt för en träff hittas i stämningsfulla museer. Vi har samlat tips på härliga museer.

Vi erbjuder ett perfekt träffpaket som innehåller unika upplevelser i stämningsfulla miljöer. Helsingfors är fullt av fantastiska träffplatser: rikta alltså blicken mot museerna.

Om man överraskas av blyghet under den första träffen kan man alltid diskutera konstverken. En träff på ett konstmuseum kan alltså vara perfekt om man är nervös: bekanta er först med konsten och sedan med varandra.

En träff på ett museum kan även pigga upp parförhållandet. Ta alltså din kära med på en träff till ett museum! Aktuella, intressanta utställningar och stämningen på museet fulländar träffen.

Med museikortet får du tillgång till fantastiska miljöer från romantiska öar till urbana upplever i museer i städerna. Vi har samlat dessa skatter för dig.

Amos Rex är redan till sin arkitektur en unik upplevelse.

Underjordiska upplevelser i det urbana museet Amos Rex

Om du vill gå på en urban träff i kärnan av Helsingfors bör du välja Amos Rex som är en mötesplats för konst och stadskultur. Amos Rex utställningslokaler med unik arkitektur är belägna under jorden. Det populära museet Amos Rex som öppnade i kärnan av Helsingfors i augusti 2018 erbjuder utställningar med den senaste och ofta innovativa moderna konsten, 1900-talets modernism och forntida kulturer.

Amos Rex vill presentera intressant och ambitiös konst på ett uppfriskande sätt som karaktäriseras av livsglädje. Avsikten är att förena det förgångna, nutiden och framtiden i unika upplevelser och överraskande möten ovan och under jorden.

Om det regnar utomhus lönar det sig att bege sig till Den botaniska trädgården i Kajsaniemi där man kan njuta av ett tropiskt klimat under den mörkaste årstiden! Bild: Ella Karttunen/Museikortet

En tropisk träff i Den botaniska trädgården i Kajsaniemi

Med Museikortet får du även tillgång till Den botaniska trädgården i Kajsaniemi, en av tre av Naturhistoriska museet Luomus objekt som är öppna för allmänheten. Här kan du ha en oförglömlig träff och beundra en mångfald av växter samtidigt som du njuter av tropisk värme.

Trädgården är öppen året runt och gör det möjligt att uppleva tropisk värme vilken tid på året som helst. En träff i Den botaniska trädgården kan vara en vandring genom regnskogen mot savannen och öknen som slutar under palmerna eller vid en näckrosbassäng.

Temperaturen i växtrummen varierar mellan 15–25°C grader. Om du väljer denna tropiska trädgård som plats för en träff, kom alltså ihåg att ta av dig din ylletröja.


Sveaborg är en romantisk destination för en träff under hösten. På Sveaborg kan du besöka fem museer med Museikortet. Bild: Arttu Kokkonen/Förvaltningsnämnden för Sveaborg

Skärgårdsromantik på Sveaborg

Hur låter det med en träff på ett museum på en ö? Museikortet ger dig tillgång till fem museer på Sveaborg: Sveaborgsmuseet, Leksaksmuseet, Ehrensvärdmuseet, Krigsmuseet Manege och ubåten Vesikko.

Sveaborgsmuseets grundutställning presenterar olika skeden i fästningens över 260 år långa historia. Leksaksmuseet är en gullig pärla: ett rosa drömhus där du kan bekanta dig med gamla leksaker. I Ehrensvärdmuseet kan du bekanta dig med fästningens grundare Augustin Ehrensvärds adelshem från 1700-talet. I Krigsmuseet Manege kan du bekanta dig med den finländska försvarsmaktens historia och ubåten Vesikko är en restaurerad finländsk ubåt från 1930–1940-talet.

Utmana din dejt att besöka alla Sveaborgs museer tillsammans med dig! Efter museirundan kan ni testa vem som kommer ihåg mest om utställningarna. Ni kan även fortsätta träffen med en romantisk promenad på Sveaborg och njuta av det vackra havslandskapet.

Största delen av museerna på Sveaborg är öppna dagligen under sommarsäsongen. Fästningens huvudmuseum Sveaborgsmuseet och Krigsmuseet Manege är öppna året runt.

Helsingfors Konsthall förtjusar redan på avstånd. Bild: Patrik Rastenberger/Helsingfors Konsthall

Stämningsfulla Helsingfors Konsthall i Tölö

Den av vissa kallad Helsingfors vackraste utställningslokal, Helsingfors Konsthallligger i Tölö. I Konsthallen visas modern konst och design. I det här fantastiska museet kan du ha en mysig träff och utöver din dejt även beundra den vackra museibyggnaden. Helsingfors konsthall är nämligen en arkitektonisk pärla och en av de centrala representanterna för 1920-talets nyklassicism i Finland.

Museibyggnaden med rosa fasad väcker förtjusning redan på avstånd och då dörrarna öppnas stiger man in i ljusa lokaler där vackra fönster släpper in solljus. Det vackra kassettaket i trappan förtjusar även besökare.

Funderar du på vad du ska ge din partner i gåva på årsdagen? Museikortet är även en perfekt bröllopsgåva eller årsdagsgåva! Kortet möjliggör gemensamma aktiviteter och stimulans för parförhållandet året runt.


Kom även ihåg dessa härliga museer då du planerar en träff i huvudstadsregionen:

  • Helsingfors stadsmuseum: Villa Hagasund I förtjusande Villa Hagasund kan du uppleva empire-erans arkitektur. I Villa Hagasund ordnas växlande utställningar.
  • Helsingfors observatorium. Helsingfors observatorium på Observatorieberget är idag ett astronomiskt publikcentrum som är en del av Helsingfors universitetsmuseum. I observatoriet tas du på en resa flera ljusår bakåt i tiden och dess utställningar bjuder in dig att förundras över rymdens mysterier.
  • Villa Gyllenberg. Hem- och konstmuseet Villa Gyllenberg finns i en vacker naturmiljö på Granö i Helsingfors. Museet presenterar Ane och Signe Gyllenbergs konstsamling i deras tidigare hem.
  • Gallen-Kallela Museet. Gallen-Kallela Museets vackra miljö och unika arkitektur är perfekt för ett museibesök. Museet presenterar i sina växlande utställningar bland annat konst av Akseli Gallen-Kallela och samtida konstnärer.
  • Esbo stadsmuseum: Pentala skärgårdsmuseum. Pentala skärgårdsmuseum erbjuder skärgårdsmiljö och naturens lugn på en gammal fiskargård i Esbovikens skärgård. I skärgårdsmuseet kan man bekanta sig med de olika sidorna av livet i skärgården, från boende och arbete till villaliv och fritid.


Berätta för dina vänner!

  • Facebook
  • X
  • Instagram
  • WhatsApp