TAKAISIN

 
Museo
Sisäänpääsy museokortilla

Merikeskus Vellamo

Merikeskus Vellamo on nähtävyys, jonka museot kertovat meren ja Kymenlaakson seudun tarinoita.

Tule ja koe meren ja seudun tarinoita. Merikeskus Vellamo sijaitsee Kotkan Kantasatamassa, keskellä perinteikästä satamaympäristöä. Vellamossa kotiaan pitävät Suomen merimuseo, Kymenlaakson museo, Merivartiomuseo ja Kotkan kulttuuri- ja tapahtumapalvelut. Kesäaikaan myös museojäänmurtaja Tarmo on avoinna yleisölle.

Merikeskus Vellamon näyttelyiden tiedot löydät Suomen merimuseon ja Kymenlaakson museon museot.fi-profiileista tai osoitteesta www.merikeskusvellamo.fi

Merikeskus Vellamon kesän 2019 yleisöohjelman löydät osoitteesta https://www.merikeskusvellamo.fi/kesaohjelmaa-vellamossa-tervetuloa-tyopajoihin-ja-opastuksille/

Venehalliin on koottu näyttävä valikoima veneitä eri vuosikymmeniltä. Niillä on liikuttu vesillä kilpaa ja huvin vuoksi, on palveltu armeijaa ja rajavartiolaitosta, on kalastettu ja pelastettu.

Merimuseon perusnäyttelyssä liikutaan merta pitkin ajassa ja paikassa, laivoilla ja satamissa, kaukomailla ja kotirannoilla. Matkan kiintotähtinä ovat pohjoisen taivaamme Pohjantähti ja eteläisen pallonpuoliskon Etelän risti, jotka ohjaavat niin kotivesillä kuin valtamerilläkin.

Virtaa-näyttelyssä on esillä muotia 1900-luvun eri vuosikymmeniltä, muun muassa hevosen otsakiehkuroista tehty turkki. Urheilusta kiinnostuneille on laadittu historiakatsaus, jossa esitellään palkintopysti poikineen sekä esimerkiksi olympiavoittajan nyrkkeilyhanskat. Ja se, joka bongaa uimakopin, voi siellä ruoria kääntämällä tutustua todelliseen menneeseen maailmaan eli luovutettujen Suomenlahden ulkosaarien turismin loistokauteen 1930-luvulla.

Rajavartiolaitoksen kanssa yhteistyössä toteutettu Merivartiomuseo avaa merivartijoiden työtä kieltolain ajoista aina nykypäivään asti. Esillä ovat rajavartiointia ilmasta hoitaneet Beaver- ja Sääski-vartiolentokoneet ja vartiomoottorivene VMV 11 eli Vemma. Omia meripelastustaitojaan kävijä voi testata simulaattorin avulla.

Vellamosta löytyy lisäksi opetus- ja seminaaritiloja, 200-paikkainen auditorio. Sata paikkainen ravintola Laakonki ja museokauppa Plootu houkutuksineen kruunaavat elämyksen.

Jättiläismäistä aaltoa muistuttavan Merikeskus Vellamon julkisivu rakentuu peltikaseteista, silkkipainetuista lasilevyistä ja alumiiniritilöistä. Peltikasetit toistavat meren sinisiä, vihreitä ja harmaita sävyjä. Lasilevyjen kuva-aiheina on käytetty teräsparkki Favellin miehistöä (1912) ja Lavansaaren kauppalaivaston mastoja (1914). Hämärän laskeutuessa lasilevyjen taakse syttyvät valot. Vellamon katolta avautuvat laajat näkymät kaupungin ja meren suuntaan. Taivaita vasten laiturilta kohoaa neljä komeaa satamanosturia eli raanaa.

Kerro tästä myös ystävillesi!

Voit ostaa Museokortin tästä museokohteesta tai verkosta

Museon yhteystiedot

Merikeskus Vellamo
Tornatorintie 99, 48100 Kotka

040 350 0497

Museon kotisivut

Pääsymaksut

Sisäänpääsy museokortilla
Sisäänpääsy museokortilla

10/6/0 €

Maksutavat

käteinen, yleisimmät pankki- ja luottokortit.

  • facebook
  • instagram

Aukioloajat

Ma Suljettu
Ti 10:00-17:00
Ke 10:00-20:00
To 10:00-17:00
Pe 10:00-17:00
La 10:00-17:00
Su 10:00-17:00

Keskiviikkoisin 17-20 näyttelyihin on vapaa pääsy. Ajalla 24.6.-18.8.2019 avoinna ma-ti, to-su 10-18, ke 10-20.

Opastus

Yleisopastuksen voi tilata suomeksi, ruotsiksi, englanniksi, saksaksi ja venäjäksi saatavuuden mukaan. Opastusmaksun lisäksi tulee maksaa pääsymaksut. Suosituksemme ryhmän maksimikooksi on 25 henkilöä.