TAKAISIN

 
Museo
Sisäänpääsy museokortilla
 

Paraisten teollisuusmuseo

Kaivostie 1,
21600 Parainen

Museo kertoo Paraisten Kalkkivuori Osakeyhtiön toiminnasta paikkakunnalla.

 

Museo kertoo Paraisten Kalkkivuori Osakeyhtiön toiminnasta paikkakunnalla. Museo esittelee mm. kalkin ja sementin valmistusprosesseja. Uusi geologinen perusnäyttely kertoo kalkkikiven historiasta.

Paraisten teollisuusmuseo sijaitsee Nordkalkin kalkkikivilouhoksen vieressä, Skräbbölentien ja Kaivostien risteyksen vieressä. Museo avattiin vuonna 1982. Kalkkilöydyksillä on ollut suuri merkitys Paraisille aina 1300-luvulta saakka. Museon kokoelmat kertovat monipuolisesti Paraisten Kalkkivuoriosakeyhtiön toiminnasta paikkakunnalla. Kuvien ja tekstien kautta saa käsityksen kalkki- ja sementtiteollisuustoiminnasta Paraisilla sekä siihen liittyvästä sosiaalisesta vastuusta ja vapaa-ajan toiminnasta, joka on kuulunut yhtiölle.

Yhtiö harjoitti myös laajasti kauppamerenkulkua ja tähän liittyvää esineistöä on myös esillä. Yksi huoneista on sisustettu johtaja Emil Sarlinin konttoriksi. Pohjoismaiden suurinta avolouhosta voi katsoa näköalapaikalta.

Geologisessa näyttelyssä kävijät voivat osallistua "aikamatkalle" aikaan, jolloin Paraisille niin tärkeä kalkkikivi syntyi. Parainen on geologisen kehityksensä aikana sijainnut leveysasteilla, joiden ilmasto-olosuhteet ovat aivan toisenlaiset kuin nykyään. Vulkaaniset kivilajit ja kalkkikivi kertovat ajasta, jolloin nykyinen Etelä-Suomi sijaitsi lähellä päiväntasaajaa, sekä trooppisista meristä ja aktiivisista tulivuorista. Tekstien ja kuvien avulla kerrotaan milloin, missä ja miten kalkkikivi on muodostunut.
Näyttelyssä kerrotaan myös Paraisten kaivoksessa nykyisin louhittavista kivilajeista, fossiileista ja erityisesti kauniista mineraalista, pargasiitista, joka on saanut nimensä paikkakunnan mukaan. Yhdessä huoneista voi tutustua päägeologi Adolf Metzgerin työssään käyttämiin laitteisiin ja menetelmiin.

Museopuodissa on myynnissä matkamuistoja, jotka liittyvät kalkkikiven historiaan ja paikkakuntaan.

Kerro tästä myös ystävillesi!

Museon yhteystiedot

Paraisten teollisuusmuseo
Kaivostie 1, 21600 Parainen

(02) 458 1452, 050 596 2112

Museon kotisivut

Pääsymaksut

Sisäänpääsy museokortilla
Sisäänpääsy museokortilla

4/0 € opastus sisältyy hintaan

Maksutavat

käteinen

Aukioloajat

Ma Suljettu
Ti Suljettu
Ke Suljettu
To 11:00-16:00
Pe 11:00-16:00
La 11:00-16:00
Su 11:00-16:00

2.7.-16.8. to-su 11-16.

Opastus

Opastus avoinnaoloaikana ja tilauksesta.