Museo
Sisäänpääsy Museokortilla
 

Paraisten teollisuusmuseo

Kaivostie 1,
21600 Parainen

Pohjoismaiden suurimman avolouhoksen museossa voi tutustua Paraisille jo 1300-luvulta asti tärkeän kalkkikiven ja Kalkkivuori Osakeyhtiön historiaan.

 

Paraisten teollisuusmuseo sijaitsee Nordkalkin kalkkikivilouhoksen vieressä. Kalkkilöydöksillä on ollut suuri merkitys Paraisille aina 1300-luvulta saakka. Museon kokoelmat kertovat monipuolisesti Paraisten Kalkkivuoriosakeyhtiön toiminnasta paikkakunnalla. Kuvien ja tekstien kautta saa käsityksen kalkki- ja sementtiteollisuustoiminnasta Paraisilla sekä siihen liittyvästä sosiaalisesta vastuusta ja vapaa-ajan toiminnasta, joka on kuulunut yhtiölle. Museo esittelee mm. kalkin ja sementin valmistusprosesseja. Yhtiö harjoitti myös laajasti kauppamerenkulkua. Yksi museon huoneista on sisustettu johtaja Emil Sarlinin konttoriksi. Pohjoismaiden suurinta avolouhosta voi katsoa näköalapaikalta.

Uudessa geologisessa näyttelyssä kävijät matkaavat aikaan, jolloin Paraisille niin tärkeä kalkkikivi syntyi. Parainen on geologisen kehityksensä aikana sijainnut leveysasteilla, joiden ilmasto-olosuhteet ovat aivan toisenlaiset kuin nykyään. Vulkaaniset kivilajit ja kalkkikivi kertovat ajasta, jolloin nykyinen Etelä-Suomi sijaitsi lähellä päiväntasaajaa, sekä trooppisista meristä ja aktiivisista tulivuorista. Tekstien ja kuvien avulla kerrotaan milloin, missä ja miten kalkkikivi on muodostunut.

Geologisessa näyttelyssä kerrotaan myös Paraisten kaivoksessa nykyisin louhittavista kivilajeista, fossiileista ja erityisesti kauniista mineraalista, pargasiitista, joka on saanut nimensä Paraisten mukaan. Yhdessä huoneista voi tutustua päägeologi Adolf Metzgerin työssään käyttämiin laitteisiin ja menetelmiin.

Museopuodissa on myynnissä matkamuistoja, jotka liittyvät kalkkikiven historiaan ja paikkakuntaan.

Museo avattiin vuonna 1982. Museo sijaitsee Skräbbölentien ja Kaivostien risteyksen vieressä.

Kerro tästä myös ystävillesi!

Museon yhteystiedot

Paraisten teollisuusmuseo
Kaivostie 1, 21600 Parainen

(02) 458 1452, 050 596 2112

Museon kotisivut

Yhteydet julkisilla

Näytä reitti museolle Matkahuollon reittioppaassa

×

Katso reitti Matkahuollon reittioppaassa

Päämäärä:

Paraisten teollisuusmuseo , Kaivostie 1, 21600 Parainen


Lähtöpiste:


Tai lataa Reitit ja Liput -sovellus

Pääsymaksut

Sisäänpääsy Museokortilla
Sisäänpääsy Museokortilla

4/0 € opastus sisältyy hintaan

Maksutavat

käteinen

Aukioloajat

Ma Suljettu
Ti Suljettu
Ke Suljettu
To 11:00-16:00
Pe 11:00-16:00
La 11:00-16:00
Su 11:00-16:00

1.7.-15.8. to-su 11-16.

Opastus

Opastus avoinnaoloaikana ja tilauksesta.