8.1.2023

Alkuvuoden uutuusnäyttelyissä on luvassa lentäviä karjalanpiirakoita ja ihastuttavaa arjen estetiikkaa

Nappaa Museokortti taskuun ja aloita kulttuurivuosi 2023 uutuusnäyttelyiden parissa. Kuvat: Ella Karttunen, Suomen käsityön museo & Forssan museo.

Kokosimme vinkit alkuvuoden uutuusnäyttelyihin, jotka tarjoavat monipuolisen kattauksen muotoilusta, taiteesta ja historiasta kiinnostuneille. Mukana on lasi- ja tekstiilitaidetta, puukkoseppämestareiden taidonnäytteitä, sekä muotoiluklassikoita Wirkkalasta Sarpanevaan. Nämä, ja monta muuta hurmaavaa näyttelyä täyttävät arkesi elämyksillä!

Uusi vuosi tuo mukanaan paljon mielenkiintoista koettavaa Museokortti-kohteissa. Alkavien uutuusnäyttelyiden teemoissa korostuvat tänä vuonna muotoilun aarteiden lisäksi luonto, ihmisyys ja erilaiset yhteydet näiden välillä. Mukaan mahtuu myös persoonallisia tatuointeja, Susanna Majurin valokuvia, sekä kiehtovia tarinoita, joten koettavaa riittää niin klassikoihin uppoutujille kuin erikoisuuksista nauttivillekin.


Osta Museokortti


Koe kotimaisen muotoilun, sekä lasi- ja tekstiilitaiteen helmiä

Alkuvuosi on muotoilun ystävien parasta aikaa, kun puukot ja taskukellot sekä lasi- ja tekstiilitaide valloittavat museoiden näyttelysalit. Suomen käsityön museossa Jyväskylässä vuosi starttaa myyntinäyttelyllä, joka esittelee neljän kotimaisen puukkoseppämestarin ahjojen tuotoksia. Lasiesineitä puolestaan pääset ihailemaan Kötsin museossa Nurmeksessa, jossa Taidetta ja arkitavaraa -kiertonäyttely kokoaa yhteen suomalaisen lasin tunnetuimmat nimet.

Perehdy taskukellojen ihmeelliseen maailmaan Suomen kello- ja korumuseo Kruunussa Espoossa. Vai aloitatko uuden vuoden mieluummin pehmeästi Suomen käsityön museossa Elina Heleniuksen Kudottuja näkymiä -näyttelyssä? Erikoisuuksia etsivien kannattaa ehdottomasti suunnata myös Helsinkiin Hotelli- ja ravintolamuseoon, jossa on esillä ruoka-aiheisista tatuoinneista ja niihin liittyvistä tarinoista koottu näyttely!


Pelkistetytkin puukot vaativat tarkkoja mittasuhteita. Kuva: Suomen käsityön museo.

Terällä – Puukkoseppämestarit

Suomen käsityön museo, Jyväskylä | 7.1.–12.3.2023

Suomen käsityön museossa on esillä neljän kotimaisen puukkoseppämestarin myyntinäyttely, jossa pääset tutustumaan Jukka Hankalan, Pasi Jaakonahon, JT Pälikön ja Pekka Tuomisen luomuksiin. Puukkosepät herättävät herkästi mielikuvia perinteisistä pajoista ja vasaroiden paukkeesta, mutta todellisuudessa jokainen taottu puukko on yksilö, joka vaatii tekijältään materiaalituntemusta, tarkkuutta ja visuaalista silmää. Ja kaiken tämän lisäksi työhön kuuluu luonnollisesti myös asiakkaan toiveiden ja sepän omien kriteerien täyttäminen.Lue lisää >


Koe rakastettuja klassikoita, kuten Tapio Wirkkalan Jäävuori (1950, Iittala). Kuva: Kötsin museo.

Taidetta ja arkitavaraa

Kötsin museo, Nurmes | 12.1.–5.5.2023

On aika juhlistaa kotimaisen lasitaiteen ja muotoilun kansainvälistä menestystä, jonka kultakausi sijoittui erityisesti 1950-luvulla Milanon triennaaleihin. Näyttelyssä on esillä monille tuttuja ja rakastettuja klassikkoja mm. Arttu Brummerin, Göran Hongellin, Gunnel Nymanin, Tapio Wirkkalan, Timo Sarpanevan, Nanny Stillin, Aimo Okkolinin, Saara Hopean ja Helena Tynellin suunnittelemista lasiesineistä.

Näyttely koostuu kolmesta eri kokonaisuudesta: pula – ylellisyys, rationalisointi – yksilöllinen taide, sekä muotoiltu käyttölasi – taiteesta muotoilua. Lasitaiteen ja muotoilun kautta avautuu myös näkökulmia kotimaisen suunnittelun ja taideteollisen muotoilun historiaan, sekä suomalaisen designin merkittävyyteen tyylillisenä vaikuttajana myös kansainvälisellä tasolla. Lue lisää >


Alkuvuoden uutuusnäyttelyssä mekaniikka ja estetiikka yhdistyvät 1700–1800-lukujen taskukelloissa. Kuva: Suomen kello- ja korumuseo Kruunu.

Aika taskussa – taskukellon historiasta, käytöstä, mekaniikasta

Suomen kello- ja korumuseo Kruunu, Espoo | 13.1.–19.3.2023

Taskukellot ovat 1700-luvulla yleistyneitä oman aikansa luksustuotteita, jotka yhdistelevät teknistä osaamista ja estetiikkaa. Tutustu taskukellojen historiaan, käyttöön ja mekaniikkaan näyttelyssä, jossa on esillä taskukelloja yhden keräilijän kokoelmista 1700–1800-luvuilta. Lue lisää >


Kudottuja näkymiä -näyttelyssä on tarjolla värillisiä elämyksiä ja vahvaa materiaalin tuntua. Kuva: Suomen käsityön museo.

Elina Helenius – Kudottuja näkymiä

Suomen käsityön museo, Jyväskylä | 14.1.–23.4.2023

Tekstiilitaiteilija ja muotoilija Elina Heleniuksen aistihavaintoihin vetoava näyttely on vaikuttava kokonaisuus ryijyjä, käsinkudottuja taidetekstiilejä, koneellisesti kudottuja sisustustekstiilejä, sekä niihin liittyviä luovia prosesseja. Yleisölleen näyttely tarjoaa värillisiä elämyksiä, vahvaa materiaalin tuntua ja tarkkaa rakenteellista ja sidoksellista suunnittelutyötä.

Kudottuja näkymiä juhlistaa Heleniuksen 35-vuotista uraa tekstiilitaiteen ja -suunnittelun parissa. Hänen laajaan, myös kansainvälisesti hyvin huomioituun tuotantoon kuuluu käyttö- ja taidetekstiilejä, sekä arkkitehtuuriin liittyviä tilatekstiilejä.Lue lisää >


Museokortti on pääsylippusi myös erikoisten tatuointien maailmaan. Kuva: Hotelli- ja ravintolamuseo.

FOOD TATTOO - Lentävä karjalanpiirakka ja muita tatuointitarinoita

Hotelli- ja ravintolamuseo, Helsinki | 27.1.2023 – 7.1.2024

Tatuoinneilla on kautta aikojen ollut monia merkityksiä, ja ne ovat liittyneet esimerkiksi uskontoon, rituaaleihin, lääketieteeseen, sukulaisuuteen tai ryhmäidentiteettiin. Tänä päivänä tatuoinneilla ilmaistaan usein myös omaa identiteettiä ja itselle tärkeitä asioita.

Ei olekaan siis ihme, että ruokaa rakastavan iholle ilmestyy mitä mielikuvituksellisempia kuvia lentävistä karjalanpiirakoista petollisiin avokadoihin, sillä vaihtoehtoja riittää lähes rajattomasti. FOOD TATTOO -näyttelyyn on kerätty ruoka- ja juoma-aiheisia tatuointeja ja tarinoita niiden taustalla. Lue lisää >


Näyttelyyn on koottu uutta suomalaista mitalituotantoa ja mitalitaiteen historiaa. Kuva: Galleria K.

Suomen Mitalitaiteen Kilta – Käänteentekevää – mitalitaidetta Suomesta

Galleria K, Vantaa | 7.1.–29.1.2023

On aika nostaa mitalitaidetta näkyväksi ja laajentaa ymmärrystä taidelajin monimuotoisuudesta! Näyttelyn painopiste on uusimmassa mitalitaiteessa. Ytimen muodostaa mitalialan kansainvälisen organisaation FIDEMin Japanin kongressin yhteydessä hiljattain järjestetyn näyttelyn Suomen osuus sekä huhtikuussa Killan 2022 taiteilijajäsenilleen kohdistaman haun kautta saadut mitalit.

Lisäksi näyttely avaa oven mitalitaiteen historiaan ja merkitykseen kuvataiteessa. Historiallinen osuus on koottu pääasiassa Killan omasta talletuskokoelmasta, jota on soveltuvin osin täydennetty Tampereen taidemuseon veistoskokoelman mitaleilla. Esillä on runsaat sata mitalia kaksoiskappaleineen. Lue lisää >


Alkuvuoden taidenäyttelyissä matkataan luontoon ja ihmisyyden äärelle

Etsitkö uusia tapoja katsoa ympäröivää todellisuutta? Niitä haetaan myös alkuvuoden taidenäyttelyissä, joissa vallitsevia teemoja ovat luonto, ihmisyys, sekä jatkuva muutos.

Tutustu Pohjois-Karjalan linnustoon uudesta näkökulmasta taiteilija Mariana Nordgrenin näyttelyssä Kolin luontokeskus Ukossa ja lähesty luontoa kolmen kotimaisen muotoilijan kanssa Kimmo Pyykkö -taidemuseossa. Matkaa myös Poriin tarkastelemaan muutoksen teemoista kumpuavia teoksia Poriginal galleriassa ja tee oivalluksia maailman menosta Anne Vilkunan kanssa Pala palalta -näyttelyssä Forssan museossa.

Tutustu lintulajeihin taiteen kautta Mariana Nordgrenin näyttelyssä. Kuva: Kolin luontokeskus Ukko.

Akvarelleja

Kolin luontokeskus Ukko, Lieksa | 30.12.2022 – 31.3.2023

Kolin luontokeskus Ukossa on esillä laaja katsaus Pohjois-Karjalan linnuista alueen yleisistä tinteistä taantuviin ja harvinaisiin lajeihin. Taidokkaat akvarellimaalaukset ovat visuaalisesti nautittava tapa tutustua Kolin seudun linnustoon, mutta näyttelystä löytyy lisäksi tietoa syihin, jotka ovat johtaneet monien lajien vähenemiseen.

Mariana Nordgren on syntyjään bulgarialainen ja hänen matkansa suomalaisen luonnon pariin alkoi kymmenen vuotta sitten. Tällä matkalla Nordgrenin taiteen innoittajiksi ovat nousseet linnut, jylhät metsät, sekä kirkkaat ja puhtaat vesistöt. Lue lisää >


Poriginal galleriassa esittäytyvän näyttelyjuryn tehtävänä oli vertaisarvioida Poriginal galleriaan saapuneita hakemuksia koskien vuoden 2023 näyttelyaikoja. Kuva: Porin taidemuseo.

Merja Ala-Olla, Eve Alasaarela ja Kati Valkonen MUUTOKSEN KUVIA – Jury 2023 | Poriginal galleria

Porin taidemuseo, Pori | 7.1.–24.1.2023

Vuoden 2023 Poriginal gallerian juryn taiteilijajäsenistö esittäytyy kolmen satakuntalaisen taiteilijan ryhmänäyttelyllä. Näyttelyssä tarkastellaan muutoksen teemoja erilaisista näkökulmista ja käsittelytavoilla, joten luvassa on moniulotteinen kokonaisuus, jossa ihminen, luonto ja taide ovat jatkuvassa muutosprosessissa. Lue lisää >


Alex Markwithin teoksissa käsitellään ajankohtaisia ilmiöitä. Kuva: Galleria K.

Alex Markwith – System Settings Change

Galleria K, Vantaa | 7.1.–29.1.2023

Ahdistaako tekoäly tai globaali engergiakriisi? Tule kokemaan näkökulmia ajankohtaisiin teemoihinAlex Markwithin uudempaa tuotantoa esittelevässä näyttelyssä. Teokset yhdistävät hänelle tyypillisen abstraktin ekspressionismin, surrealismin ja katutaiteen lisäksi tällä kertaa myös pääkalloja, öljytynnyreitä ja muita esittäviä elementtejä.

Alex Markwith (s. 1988, USA) on amerikkalainen kuvataiteilija, joka on asunut Helsingissä vuodesta 2020 lähtien. Markwith on pitänyt yksityisnäyttelyitä Suomessa ja ulkomailla, sekä osallistunut yli viiteenkymmeneen ryhmänäyttelyyn maailmanlaajuisesti. Hänen töitään on lukuisissa yksityisissä kokoelmissa ja Museum of Fine Artsissa Houstonissa. Lue lisää >


Anne Vilkunan teoksissa kuvataan ajankohtaisia ilmiöitä eläinten kautta. Kuva: Forssan museo.

Anne Vilkuna: Pala palalta

Forssan museo, Forssa | 10.1.–29.1.2023

“Historian tuulet puhaltavat pyörteenä, jonka imuun tuntemamme maailma hajoaa pala palalta. Uusi maailma, vielä vaikeasti hahmotettava, kasaantuu – pala palalta. Tunnetun ja tuntemattoman välissä selviydymme toivon, luottamuksen, älyn ja empatian avulla. Teoksillani pyrin peilaamaan tätä hämmentävää aikaa, usein eläinten kautta.” Anne Vilkuna.

Maalauksia ja kollaasiteoksia sisältävä taiteilija näyttely avaa Galleria Moletin näyttelyvuoden 2023. Lue lisää >


Näyttelyn teoksissa etsitään uusia katsomisen tapoja meitä ympäröivään todellisuuteen. Kuva: Helsingin Taidehalli.

Maija Blåfield: Tarinoita tienpientareelta

Helsingin Taidehalli, Helsinki | 21.1.–5.3.2023

Taiteilija ja elokuvaohjaaja Maija Blåfieldin dokumentaarisissa teoksissa tapahtumat muuttuvat tarinoiksi ja arkisuus kohtaa poikkeuksellisuuden yllättävissä kohtaamispisteissä. Suomen Taideyhdistyksen tuottamassa näyttelyssä nähdään kokoelma teoksia 20 vuoden ajalta, joihin kuuluu monipuolisia teoksia liikkuvasta kuvasta piirustuksiin. Lue lisää >


Vesi on vahvasti läsnä Susanna Majurin valokuvanäyttelyssä. Kuva: Emil Aaltosen museo.

Susanna Majuri: Veden tuntu -valokuvanäyttely

Emil Aaltosen museo, Tampere | 21.1.–2.4.2023

Sukella tarinoiden maailmaan Veden tuntu -valokuvanäyttelyssä, joka esittelee Susanna Majurin (1978-2020) teoksia. Vesi ja pohjoinen ovat nyt keskeisessä osassa niin maisemana kuin mielentilana. Lue lisää >


Antti Halonen, Akkalansaaren koti, 1920-luvun loppupuoli. Kuva: Taidemuseo Eemil.

Taide – Tila – Arkkitehtuuri. Lastun 30-vuotisjuhlanäyttely

Taidemuseo Eemil, Lapinlahti | 27.1.–23.4.2023

Innostu taiteen tekemisen pariin Arkkitehtuuri- ja ympäristökulttuurikoulu Lastun 30-vuotisjuhlanäyttelyssä, jossa Lastun oppilaat ja opettajat inspiroituvat Antti Halosen maalauksista. Millaiseksi maalaus kasvaa, muuttuu tai rakentuu tekijöiden käsittelyssä? Lue lisää >

Näyttelyn teoksissa halataan maapalloa ja etsitään muitakin tapoja luontoyhteyden löytämiseen. Kuva: Kimmo Pyykkö -taidemuseo.

Merja Palin, Nina Ruokonen, Helena Vaari: Metsätöitä

Kimmo Pyykkö -taidemuseo, Kangasala | 28.1.–21.5.2023

Näyttely tarkastelee yhteyttämme luontoon ja sen merkitystä taiteellisen työn lähtökohtana, sekä surua ja huolta luonnon monimuotoisuuden katoamisesta. Kokonaisuus kannustaakin positiiviseen aktivismiin, jossa yhdessä toimimalla ylläpidetään elämää rakentavaa toivoa.

Näyttelyssä on esillä taideteollisen suunnittelijan Merja Palinin tekstiili- ja pintasuunnittelua, kuvataidekasvattaja ja tekstiilitaiteilija Nina Ruokosen video- ja valokuvateoksia, tekstiilitaiteilija ja käsityömestari Helena Vaarin kirkko- ja taidetekstiilejä. Lisäksi näyttelyssä ovat mukana äänitaiteilija Kirsi Ihalainen sekä videotuottaja Tuomas Ikonen. Lue lisää >


Derbyhenkeä ja urheilumaailmaa on mukana myös näyttelyn visuaalisessa ilmeessä ja näyttelyarkkitehtuurissa. Kuva: Seinäjoen taidehalli.

DERBY

Seinäjoen taidehalli, Seinäjoki | 21.1.–27.5.2023

On aika ottaa selvää, ovatko taide ja urheilu kilpailijoita vai mahtuvatko ne lopulta samaan joukkueeseen? Seinäjoen taidehallista tulee urheiluhalli, kun taide ja urheilu kohtaavat kuuden taiteilijan ja paikallisten urheiluseurojen, -joukkueiden ja liikuntayhdistysten vuoropuhelussa. Näyttelykokonaisuuteen kuuluu maalauksia, valokuvia, videoita, veistoksia ja installaatioita, jotka tutkivat taiteen ja urheilun risteyskohtia ja millaisia yhteyksiä niiden kautta voidaan luoda erilaisten yhteisöjen, alojen ja ihmisten välille. Lue lisää >


Museokortti-kohteista löytyy näyttelyitä menneiden aikojen arkeen ja juhlaan!

Haluatko aloittaa vuotesi oppimalla jotain uutta Suomen historiasta? Tarjolla on myös tilaisuus hieman pidemmälle aikamatkalle Raision rautakauden arkeologisessa näyttelyssä. Hiihdä vuosisatojen takaiseen kevättalveen herättämään karhua pesästään Suomen Metsästysmuseossa. Ota kiskoliikenteen kiehtova historia haltuun junttalaulujen säestyksellä Savonlinnan museossa tai kurkista Saimaan saaristolaisten menneeseen elämään Riihisaareen kootussa valokuvanäyttelyssä.


Ensimmäisistä koululaiskaivauksista tulee tänä keväänä kuluneeksi jo 20 vuotta, ja niihin on osallistunut vuosien varrella yhteensä 1146 koululaista. Kuva: Raision museo Harkko.

Pellon arvoitus – koululaiset kotiseudun esihistoriaa tutkimassa

Raision museo Harkko,
Raisio | 13.1.–23.4.2023

Raision rautakauden arkeologisessa näyttelyssä on esillä uutta tietoa alueen rautakaudesta ja varsinkin rautakautisen asutuksen muodostumisesta, jota on kerätty yhdessä koululaisten kanssa vuosina 2003, 2011,2015, 2019 ja 2020. Lue lisää >


Metsästyskausi ei rajoitu pelkästään syksyyn. Kuva: Suomen Metsästysmuseo.

Talviriistaa

Suomen Metsästysmuseo, Riihimäki | 24.1.–16.4.2023

Tutustu talvikauden perinteisiin ja nykyaikaisiin metsästystapoihin ja saaliskohteisiin! Millaisia välineitä hirvien, peurojen, kettujen ja muiden turkiseläinten metsästykseen on käytetty pyssyjen lisäksi? Vaihtelevien sääolojen ansiosta menneinä vuosisatoina on talviaikaan harjoitettu monimuotoisia metsästystapoja eri osissa maata. Suomen Metsästysmuseon kokoelmista rakentuva näyttely esittelee talven metsästysmenetelmiä kaikille kiinnostuneille. Lue lisää >


Ratatyömaiden raskaaseen arkeen päästään tutustumaan Riihisaaressa. Kuva: Savonlinnan museo.

RATAJÄTKÄT

Riihisaari – Savonlinnan museo, Savonlinna | 27.1.–21.5.2023

Hyppää kuuppavaunun kyytiin ja matkaa rujojen raudanrakentajien seuraan erämaita halkoville ratalinjoille. Ratajätkät-näyttely esittelee historiallisia valokuvia, työkaluja ja tarinoita suomalaisten ratatyömaiden arjesta. Toimintapisteellä kiskoliikenteen historiaan ja tekniikkaan pääsevät tutustumaan kaikenikäiset museokävijät.

Näyttely pohjautuu SKS Kirjojen kustantamaan, Työväenmuseo Westaan museonjohtaja Kalle Kallion väitöskirjaan, joka ilmestyi keväällä 2022. Näyttely toteutetaan yhteistyössä Työväenmuseo Werstaan ja Suomen Rautatiemuseon kanssa.Lue lisää >


Kurkista saaristolaiselämään Riihisaaressa. Kuva: Savonlinnan museo.

VESJKANSA - Valokuvia Saimaan saaristosta

Riihisaari – Savonlinnan museo, Savonlinna | 20.1.–16.4.2023

Maa-, metsä- ja karjatilallisten tarinoiden lisäksi valokuvien kautta päästään kurkistamaan myös valloittavaan huvilaelämään. Alueen arkea ja juhlaa on tallentunut valokuviin jo toista vuosisataa ja Savonlinnan museon omien kokoelmien lisäksi näyttelyyn onkin saatu kuvia myös Savonlinnan Fotokerhon kautta sekä yksityiskokoelmista. Lue lisää >


Vielä ehdit tutustua myös näihin pian päättyviin näyttelyihin:



Kerro tästä myös ystävillesi!

  • Facebook
  • X
  • Instagram
  • WhatsApp