6.11.2022

Brunssille, nostalgian pyörteisiin vai taidenäyttelyyn? Ilahduta isänpäivänä yhteisillä elämyksillä!

Museot tarjoavat runsaasti yhteistä tekemistä isänpäivänä. Katso vinkkimme ja juhlista isänpäivää museossa! Kuva: Ella Karttunen.

Juhlista isänpäivää museossa! Onko päivänsankari ysärin kasvatti, nykytaiteen harrastaja tai luonnon ystävä? Vai nauttiiko hän kenties brunssista tai historiallisista tarinoista? Museot tarjoavat ikimuistoisia tapoja viettää yhteistä aikaa isänpäivänä. Kokosimme tapahtuma- ja näyttelyvinkit isänpäivän viettoon eri puolille maata.

ISÄNPÄIVÄTARJOUS: Anna lahjaksi elämyksiä vuoden jokaiselle päivälle! Museokortin digilahjoihin nyt kuukausi kaupan päälle – 12 + 1 kuukautta 74 eurolla.

Tarjous saatavilla vain Museokortin verkkokaupasta 13.11.2022 asti. Digilahja ehtii aina perille – ajasta vaikka isänpäivän aamuun! Lue lisää tarjouksesta >

Osta lahjaksi


Isänpäivän tapahtumavinkit: herkutteluhetkiä, opastuksia ja yhteistä tekemistä

Museot eri puolilla Suomea tarjoavat tapahtumia, opastuksia ja hauskaa tekemistä isänpäivänä. Nauti herkullisesta isänpäiväbrunssista, Lego-työpajoista Espoossa tai vie isä konserttiin kuulemaan kotimaisia klassikoita.Nauti isänpäivän herkullinen brunssi Heurekassa! Kuva: Heureka.

Isänpäiväbrunssi Tiederavintolassa

Suomalainen tiedekeskus Heureka, Vantaa | 13.11. klo 11–16.30

Tervetuloa herkuttelemaan Tiederavintolan isänpäiväbrunssille! Heurekassa vietät hauskan isänpäivän koko perheen voimin. Valitse isänpäiväjuhlaan sopiva kattausajankohta ja varaa paikka brunssille ennakkoon.

Lue lisää ja varaa brunssi >Tekniikan museon suosittu perhetapahtuma avaa isänpäiväviikonlopun lauantaina 12. marraskuuta. Kuva: Tekniikan museo.

Isänpäivän etkot Tekniikan museossa

Tekniikan museo, Helsinki | 12.11.2022 klo 12–16

Tekniikan museo järjestää jälleen suositun perhetapahtuman tällä kertaa isänpäivää edeltävänä lauantaina 12. marraskuuta. Tapahtuma kutsuu viihtymään koko perheen voimin. Hanki tai askartele viime hetken lahjat ja kortit, osallistu opastuksiin tai työpajoihin. Aikuisempaan makuun on luvassa myös stand-up-komediaa.

Lue lisää >Värikkäät Lego-palikat ilahduttavat kaikkia lapsia ja lapsenmielisiä. Museo Leikin isänpäivätapahtumassa puuhastellaan Legojen parissa. Kuva: Museo Leikki

Museo Leikin isänpäivätapahtuma

Museo Leikki, Espoo | 12.–13.11.2022 klo 10–17

Mikäpä sen hauskempaa, kuin viettää isänpäivä Legojen kanssa puuhaillessa! Museo Leikki tarjoaa isänpäiväviikonloppuna Lego-aiheista ohjelmaa koko perheelle: työpajoja, Lego-jahti, tietovisa ja Lego-rakentamiskisat.

Lue lisää >Anastasiia Sokrutan ja pianisti Julia Kukuczkan muodostama ukrainalais-puolalainen duo esittää suomalaisen salonkimusiikin helmiä Hakasalmen huvilassa: Kuva: Hakasalmen huvila.

Salonkimusiikkia

Hakasalmen huvila, Helsinki 13.11. klo 14–15

Onko isäsi klassisen musiikin harrastaja? Hakasalmen huvilan sunnuntaimatineassa esiintyy viulisti Anastasiia Sokrutan ja pianisti Julia Kukuczkan muodostama ukrainalais-puolalainen duo. He esittävät tapahtumassa suomalaisen salonkimusiikin helmiä, kuten Sibeliuksen, Merikannon, Kuulan, Järnefeltin ja Rautavaaran teoksia. Lisäksi kuullaan ukrainalaisen säveltäjän Myroslav Skorykin teoksia.

Lue lisää >Katso lisää isänpäivätapahtumia:Isänpäivän näyttelyvinkit: syksyn vetonauloja, luonnon kauneutta, nostalgiaa ja suuren urheilujuhlan tuntua

Isänpäivän tapahtumien lisäksi ajankohtaiset näyttelyt ovat mainio tapa viettää juhlapäivää yhdessä. Viettäkää mieleenpainuvia hetkiä nykytaiteen parissa, ihaile kauniita luontovalokuvia tai näyttäviä veistoksia.Vanhojen autojen ystävät suuntaavat isänpäivänä Savonlinnan Riihisaareen. Kuva: Kimmo Taskinen.

Ajettiinpa ennenkin – Kimmo Taskisen autovalokuvia

Riihisaari – Savonlinnan museo, Savonlinna

Riihisaaren museo hemmottelee vanhojen autojen ystäviä! Ajettiinpa ennenkin -näyttelyyn on valittu satunnainen kattaus menneiden vuosikymmenten autotarjonnasta. Helsingin sanomien autokuvaaja Kimmo Taskinen on uransa aikana tehnyt monia moottoreiden maailmaan pureutuneita valokuvakirjoja. Kirjaprojektien aikana Taskisen kuva-arkistoon oli kertynyt merkittävä määrä autokuvia, joita ei ole esitelty yleisölle. Nyt arkistojen saloja raotetaan Savonlinnan näyttelyvieraille.

Lue lisää >Antti Strangin "Uhka syvyyksistä" on Vuoden luontokuva 2022. Kuva: Antti Strang.

Vuoden luontokuvat 2022

Suomen luontokeskus Haltia, Espoo

Vie isänpäiväsankari ihailemaan luonnonkauneutta neljän seinän sisälle. Vuoden luontokuva-kilpailun voittajaksi valittu, Antti Strangin ”Uhka syvyyksistä” on hämmästyttävä otos päivänkorennosta ja pinnan alla vaanivasta kalasta. Voitokas valokuva ja muut kilpailussa palkitut kuvat ovat esillä Suomen luontokeskus Haltiassa sekä Savonlinnan Riihisaaressa.

Lue lisää >Työväenmuseo Werstaan Ysäri on ensimmäinen suomalainen näyttely 90-luvusta. Kuva: Työväenmuseo Werstas

Ysäri

Työväenmuseo Werstas, Tampere

Tämä näyttely on todellinen nostalgiatrippi kaikille 90-luvulla kasvaneille isähahmoille. Millainen oli vuosikymmen, jolloin lankapuhelin vaihtui kännykkään, farkut nappiverkkareihin ja laman tuska MM-95-voittoon? Werstaan Ysäri-näyttely kertoo yhteisistä, jaetuista muistoista suurten muutosten vuosikymmeneltä. Näyttelyssä on esillä 90-luvun muotia, ilmiöitä ja tavaroita. Yleisö osallistui näyttelyn kokoamiseen poikkeuksellisen laajasti: yli sata ihmistä lahjoitti esineitä, valokuvia ja omia muistojaan näyttelyä varten.

Lue lisää >Kuvanveistäjä Eila Hiltunen on taiteilija yhden Suomen tunnetuimman nähtävyyden, Sibelius-monumentin takana. Didrichsenin taidemuseon näyttely esittelee sukupolvensa kansainvälisimpiin taiteilijoihin lukeutuneen Hiltusen uraa 1940-luvulta 2000-luvun alkuun. Kuva: Otso Pietinen, 1960.

Materian runous – Eila Hiltunen 100 vuotta

Didrichsenin taidemuseo, Helsinki

​Vietä kiehtova isänpäivä näyttävien veistosten parissa! Sukupolvensa kansainvälisimpiin taiteilijoihin lukeutuneen Eila Hiltusen syntymästä tulee marraskuussa kuluneeksi sata vuotta. Taiteilijan perillisten ja Didrichsenin taidemuseon laatima juhlanäyttely esittelee Hiltusen 1940-luvulla alkanutta taiteilijanuraa sen loppuun asti. Näyttely käsittää laajan valikoiman Hiltusen varhaisia pronssiveistoksia, 1950-luvun kubismivaikutteista kuvanveistoa sekä myöhäisempiä, suoraan metalliin työstettyjä, muodoltaan avoimia abstrakteja teoksia.

Lue lisää >Sara Hildenin taidenäyttelyssä nähdään kuvanveistäjä Thomas Houseagon teoksia ensimmäistä kertaa Pohjoismaissa. Houseagon teosten rinnalla nähdään ensiesittelyssä tunnettujen maailmantähtien, Brad Pittin ja Nick Caven kuvataidetta. Kuva: Jussi Koivunen.

Thomas Houseago – WE with Nick Cave & Brad Pitt

Sara Hildénin taidemuseo, Tampere

Isänpäivä on mitä mainioin ajankohta tutustua syksyn hittinäyttelyyn. Sara Hildénin taidmuseossa on esillä yhden tämän hetken tunnetuimman kuvataiteilijan, Thomas Houseagon teoksia ensimmäistä kertaa Pohjoismaissa. Erityislaatuisessa näyttelyssä Houseago nostaa esille myös luovien yhteistyökumppaniensa teoksia, kun hän esittelee taidettaan Nick Caven keraamisten figuriinien ja Brad Pittin veistosten rinnalla. Musiikin ja elokuvataiteen saralla tunnetuiksi tulleet Cave ja Pitt tuovat nyt ensimmäistä kertaa ikinä näytteille kuvataidettaan – teoksia, jotka ovat syntyneet dialogissa Thomas Houseagon kanssa.

Lue lisää >Urheilun ja liikunnan kulttuurikeskus Tahto sijaitsee jylhän Olympiastadionin juurella. Tutustu suomalaisen urheilun tarinaan ja koe uudelleen jännittävät merkkihetket. Kuva: Marjo Vänttinen/Museokortti.

TAHDON tarina

Urheilun ja liikunnan kulttuurikeskus TAHTO, Helsinki

Olympiastadionin kyljessä on tarjolla nostalgisia hetkiä ja kiehtovaa nähtävää urheilufaneille. Mikään ei läpäise suomalaista yhteiskuntaa niin kuin urheilu – tutustu Suomea rakentaneisiin urheilun tarinoihin Tahdossa! Kuten urheilussa, myös näyttelyn ytimessä ovat suuret tunteet jännityksestä pettymykseen ja voitonriemuun. Elä uudelleen suuret menestystarinat ja karvaat tappiot, ja tutki erilaisten lajien kirjoa keihäänheitosta vuorien huiputtamiseen.

Lue lisää >Kuopion museon näyttely Julius Caesarista piirtää muotokuvan Rooman historian suuresta legendasta. Kuva: Kuopion museo

Julius Caesar - kunniasta kuolemattomuuteen

Kuopion museo, Kuopio

Historiaharrastajien kannattaa suunnata isänpäivänä Kuopion museoon, jonka uusi näyttely piirtää muotokuvan Rooman historian suuresta legendasta, Julius Caesarista. Caesar onnistui saavuttamaan ennennäkemättömän vallan Rooman valtakunnassa ja häntä voidaankin pitää roomalaisen imperiumin isänä. Huikea kokonaisuus sisältää alkuperäisesineistöä Italiasta ja Saksasta sekä aikakauden esineistöä Suomesta. Caesar on ollut suosittu hahmo myös taiteessa ja kirjallisuudessa ja hänen legendansa on innoittanut taiteilijoita kautta aikojen. Näyttelyssä esitellään myös tätä perintöä.

Lue lisää >Tex Willer kohtaa Heimo Vesan karkkilassa.

Tex Willer & Fingerpori -yhteisnäyttely

Karkkilan ruukkimuseo Senkka: Suomen Valimomuseo, Karkkila | 13.11.2022 asti

Tex Willer kohtaa Heimo Vesan Karkkilan ruukkimuseo Senkan näyttelyssä, jonka ehdit nähdä vielä isänpäivänä! 1800-luvun lopun Villiin länteen sijoittuva Tex Willer on Suomen yksi pitkäikäisimmistä ja suosituimmista käännössarjakuvista. Fingerpori puolestaan on suosituin kotimainen sarjakuva, joka sijoittuu nykyajan kuvitteelliseen Fingerporin kaupunkiin. Kahden sarjakuvan yhteisnäyttelyssä on esillä sarjakuvataidetta, originaalipiirustuksia, keräilyesineitä sekä lautapelejä, joista osa on vapaasti pelattavissa.

Lue lisää >Katso kaikki näyttelyt


Kerro tästä myös ystävillesi!

  • Facebook
  • X
  • Instagram
  • WhatsApp