24.6.2021

Museokortti-kohteiden määrä kasvaa jälleen – kartanon veistospuisto, Koskenkorvan historiaa ja Saimaan salaisuuksia

Museokortti on pääsylippusi nyt lähes 330 museoon Ahvenanmaalta Inariin. Uusien Museokortti-kohteiden joukosta löytyy niin taidetta, historiaa, kartanokulttuuria, merkkihenkilöiden lapsuudenkoteja, järviluontoa ja merenkulkua.

Listasimme uudet Museokortti-kohteet! Poikkea uusissa Museokortti-kohteissa kesäreissujesi lomassa. Uusia kohteita löydät Vantaalta, Lappeenrannasta, Mikkelistä, Iisalmesta, Hartolasta, Koskenkorvasta, Uusikaarlepyystä, Pinsiöstä, Nauvosta kuin myös Kortesjärveltä.

Tutustu uusiin kohteisiin, joihin pääset vierailemaan Museokortilla.



Kuvanveistäjä, professori Laila Pullisen taiteessa keskeisiä elementtejä olivat antiikki ja informalismi, historia ja hetken hauraus, luonnon lainalaisuudet ja ihminen näiden kaikkien risteymäkohdassa. Yhdistelemällä näitä 30 vuoden ajan vanhassa kartanomiljöössä hän loi kokonaistaideteoksen, jossa taide on luonnon kanssa yhtä. Kuva: Perttu Saksa, Laila Pullisen säätiö 2021

Laila Pullinen – veistospuisto & kotimuseo

Nissbackan kartano, Sotungintie 4, Vantaa

Laila Pullinen – veistospuisto & kotimuseo esittelee kuvanveistäjä, professori Laila Pullisen (1933–2015) Vantaan Nissbackan vanhaan kartanomiljööseen luomaa kokonaistaideteosta sekä Laila Pullisen elämäntyötä.

– Museokortti on avaimesi Laila Pullisen Nissbackan kartanon maille luomaan kokonaistaideteokseeen, jossa vanha uusmaalainen kulttuurimaisema, botanistisesti rikas kartanopuisto ja moderni taide kohtaavat eräänlaisessa elävässä museossa, johon veistospuiston lisäksi kuuluu kolme sisäkohdetta: peruskokoelman sisältävä viljamakasiini, vaihtuvia näyttelyitä esittelevä ateljee-galleria ja vuonna 2021 ensimmäistä kertaa kokonaisuuden osana aukeava kotimuseo, kertoo museokoordinaattori Hanna Pielikko.

Lue lisää kohteesta >


Järvimaailma Saimaarium

Satamatie 8, Lappeenranta

Saimaariumista löydät Suomen monipuolisimman järviluonto- ja ympäristönäyttelyn. Järviemme ekologia, saimaannorpan ja uhanalaisten lohikalojen suojelu ja Saimaan luonnon salaisuudet avautuvat kiehtovina kuvina ja tarinoina. Kohteessa kerrotaan myös, kuinka ympäristöongelmia voidaan ratkaista.

Näyttelyt ovat täynnä upeita luontoelämyksiä. Kosketusnäytöllä voit katsella upeita 360-kuvia luontokohteista. Näet täytetyn Halla-norppamme, akvaarioissa uiskentelevat järvikalat ja vesiötökät. Saimaa-teatterissa istut kuin piilokojussa tai sukellusveneessä, lähellä eläinten jännittäviä puuhia. Vaihtuvien näyttelyiden osasto tarjoaa sykähdyttäviä teoksia, taiteen ja tieteen kertomuksia luonnosta ja maailman ihmeistä.

Lue lisää kohteesta >



Juhani Ahon museossa yhdistyy ainutlaatuisena kokonaisuutena henkilöhistoriallinen kirjailijamuseo, kulttuurihistoriallinen pappilamiljöö ja sotahistoriallinen ympäristö.

Juhani Ahon museo

Ouluntie 37, Iisalmi

Juhani Ahon museo Iisalmen pikkupappilassa esittelee Suomen ensimmäisen ammattikirjailijan ja kuusitoistakertaisen Nobel-ehdokkaan lapsuutta, nuoruutta ja kirjailijanuran alkuvaiheita.

Juhani Aho (1861–1921) tunnetaan suomalaisen sielunmaiseman realistisena kuvaajana, savolaisen sananparren sukkelana sanailijana ja yhteiskunnillisena vaikuttajana ja lehtimiehenä.

Perusnäyttelyssä pääset tutustumaan asiantuntevan oppaan johdolla kirjailijan lapsuudenkotina toimineeseen Iisalmen kappalaispappilaan ja kuulemaan nuoren kirjailijan taustan ja kokemusten vaikutuksista kirjoittamiseen. Kesäkaudella avoinna olevassa museossa voit tutustua myös perusnäyttelyn aihepiiriä ja aikakautta täydentäviin vaihtuviin kesänäyttelyihin ja perinteisiin kesätapahtumiimme.

Lue lisää kohteesta >


Itä-Hämeen museo

Koskipääntie 2, Hartola

Vieraile Itä-Hämeen museossa ja näet kartanokulttuuria ja kansanomaista esineistöä. Itä-Hämeen museo on Itä-Hämeen seitsemän pitäjän seutumuseo.

Museossa tutustut myös kirjailija Maila Talvion (1871–1951,) runoilija Uuno Kailaan (1901–1933) ja akateemikko Mika Waltarin (1908-1979) muistohuoneisiin.

Kohteessa nähtävissä myös aitta, kellarit, savupirtti sekä maatalousmuseo. Kesällä esillä on vaihtuvia näyttelyitä. Museon kokoelmissa on kaikkiaan noin 30 000 esinettä, joista esillä on perusnäyttelyissä noin kymmenesosa.

Lue lisää kohteesta >


Koskenkorvan Museo ja Könninmuseo

Trahteerintie 3, Koskenkorva


Koskenkorva Museossa sukellat suomalaisia kautta aikain eniten kohahduttaneen asian pariin: alkoholiin!

Kaksi museota viinatehtaan varjossa: tarinoita Suomen alkoholihistoriasta ja kylän kuuluista tuotteista sekä Könnin kellomestareista.

Koskenkorva Museon pysyvässä näyttelyssä esitellään Suomen värikästä alkoholihistoriaa sekä kylän viinatehtaan vaiheita ja tuotteita. Museossa on luonnollisesti myös baari täysin anniskeluoikeuksin! Maistuisiko vaikkapa kieltolain henkeen kova tee?


Könninmuseossa tutustut Ilmajoen kuuluisat kellonrakentajat ja heidän hienoimmat taidonnäytteensä.

Museot sijaitsevat Koskenkorvan tilalla, jota asuttaa Koskenkorvan perhe useamman sukupolven voimin. Pihapiirissä voit törmätä Kossu-kissaan, jolla on myös osansa Suomen alkoholihistoriassa.

Pihapiirissä toimii museoiden aukioloaikoina myös kahvila ja terassi. Kahvilasta joka päivä muun muassa maankuulut Kossupossun pallit eli munkkipalloset Koskenkorva-täytteellä.

Uudessa kesällä 2021 avautuvassa Könnimuseossa kerrotaan Könnin kellomestareiden tarina ja esitellään heidän hienoimpia tuotoksiaan, kuten seitsemänviisarinen kalenterikello.

Lue lisää kohteesta >


Kuddnäsin museo

Pietarsaarentie 22, Uusikaarlepyy

Kuddnäsin museo on Sakari Topeliuksen (1818-1898) syntymä- ja lapsuudenkoti.

Perusnäyttely valkoisessa päärakennuksessa esittelee talon elämää Topeliuksen perheen aikana 1800-luvun alussa.

Kuddnäs on säilytetty alkuperäisessä kunnossa, ja se toimii nykyään kesäisin auki olevana museona. Talossa voit nähdä, miten Topeliuksen perhe asui, ja kokea aidon pohjanmaalaisen 1800-luvun porvariskodin.

Lue lisää kohteesta >



Urkin piilopirtin taidetoksiin pääset tutustumaan Pinsiössä!

Urkin piilopirtti

Sasintie 400, Pinsiö

Urkin Piilopirtti eroaa olennaisesti perinteisistä taidemuseoista. Esillä oleva taide on pääosin tilaustöitä ja varta vasten paikkaan suunniteltua. Teokset ovat 2000-luvun taidetta ja designia sekä ”tulevaisuustaidetta”.

Urkin Piilopirtille on tehty tilaustaidetta jo 14 vuotena ja taidetta on esitelty yleisölle vuosittain. Teoksia on yli 200 ja tämän vuoden näyttelyyn Taiteen ja sisustuksen vuoropuhelu valmistuu 21 tilausteosta aikaisempien lisäksi.

Näyttelyn kuraattorina, kuten edellisinä 10 vuotenakin, toimii Suomen ensimmäinen kuvanveiston professori Radoslaw Gryta.

Lue lisää kohteesta >


Nauvon merenkulkutalo

Kirkkopolku 3, Nauvo

Nauvon merenkulkutalon näyttelyt esittelevät paikkakunnan ylväitä merenkulkuperinteitä 1800-luvun alusta tähän päivään asti.

Maamme merenkulun painopiste oli 1800-luvun puolivälistä lähtien Turunmaan saaristossa, ja koko pitäjä aina säätyläisistä torppareihin oli osallisena vilkkaassa merenkulussa. Nauvo oli 1800-luvulla maamme suurin purjehduspitäjä alusten vetoisuuden perusteella tarkasteltuna, ja uusia purjelaivoja rakennettiin vuosittain.

Näyttely kertoo sanoin ja kuvin laivanrakennuksesta, aluksista, varustamoista ja miehistöistä. Perusnäyttelyssä voi myös tutustua höyry- ja rahtialusten historiaan.

Lue lisää kohteesta >



Sodan ja rauhan keskus Muisti on heille, joita sodan historia kiinnostaa, ja erityisesti heille, joita se ei kiinnosta.

Sodan ja rauhan keskus Muisti

Ristimäenkatu 4, Mikkeli

Muisti on tiedekeskus, joka kertoo sodasta edistääkseen rauhaa. Se kertoo sodan vaikutuksista ihmisiin ja yhteiskuntaan. Viimeisintä teknologiaa käyttävät näyttelyt vievät sinut sodan kokemuksiin. Muistin toiminta perustuu humanistisissa ja yhteiskuntatieteissä tehtyyn kotimaiseen ja kansainväliseen sodan tutkimukseen.

Puolustusvoimien Päämaja on sijainnut Mikkelissä kaikkien itsenäisyyden ajan sotien ajan. Päämajamuseo perustettiin 1970-luvun alussa ja laajennettiin 2001. Päämajamuseo ja Muisti muodostavat yhtenäisen kokonaisuuden, joiden näyttelyt käsittelevät sodan ja rauhan teemoja sekä sotaa ilmiönä.

Lue lisää kohteesta >


Suomen jääkärimuseo

Jääkärintie 80, Kortesjärvi

Suomen jääkärimuseo on Suomen ainoa jääkäriliikkeeseen ja siten keskeisesti Suomen itsenäistymisen historian tapahtumiin keskittyvä museo.

Vuonna 2017 uusitussa perusnäyttelyssä tutustutaan valokuvien, haastattelujen ja videoiden sekä elokuvien avulla jääkäriliikkeen historiaan. Kaikki lähes 2000 jääkäriä ovat läsnä, mutta tarkemmin tutustutaan muutamiin kymmeniin nuoriin miehiin, heidän ajatuksiinsa ja kohtaloihinsa.

Näyttelyssä hyödynnetään AV-tekniikkaa, jonka ansiosta mm. jääkäreiden aidot harjoitukset Lockstedtissa vuonna 1916 välittyvät museovieraille. Voimme kuunnella ja katsella päiväkirjoja, kirjeitä ja kortteja ja kuunnella jääkärihaastatteluita, joissa vanhat herrat muistelevat omia, jännittäviäkin nuoruusaikojaan.

Lue lisää kohteesta >


Taidesalonki Talvio

Koskipääntie 4, Hartola


Taidesalonki Talvion kesänäyttelyssä nähdään muun muassa Maria Mughalin teos Aamulla.

Vanha-Koskipään kartanon entinen päärakennus on toiminut Maila Talvio -salonki taidenäyttelyn estradina vuodesta 1983. 1980-luvun alussa Maila Talvio -salonki kuvataidenäyttelyyn kelpuutettiin ainoastaan naistaiteilijoiden teoksia, mutta nykyisin näyttelyyn voivat tulla kutsutuiksi kaikki ammatillisesti pätevöityneet taiteilijat ja nuoret uraansa alkuvaiheissa olevat, tulevat mestarit.

Kesän 2021 taiteilijat: Jukka Tuominen, Piippa Mutikainen, Maria Mughal, Topi Ruotsalainen, Sari Tenni, Zamuel Hube, Marjukka Korhonen, Pia Feinik, Sergei Pietilä, Maija Ojanen, Eeva-Kaisa Takala ja Kari Kärkkäinen. Kuraattorina Anna-Maija Muurinen.

Lue lisää kohteesta >


Kerro tästä myös ystävillesi!

  • Facebook
  • X
  • Instagram
  • WhatsApp