Edun voi hyödyntää vuoden 2020 loppuun mennessä.

Kokosimme kirjavinkkejä museokesään – tutustu saaristoelämään ja suuriin suomalaisiin!

Valmistaudu museokesään lukemalla museokierroksesi kohteeseen liittyvä kirja. Vinkkilistamme kirjat ja museot tutustuttavat suuriin suomalaisiin, saaristoelämään, meren mysteereihin ja tamperelaiseen työväen ja teollisuuden historiaan.

Hyppää kirjojen ja museoiden maailmaan! Hyödynnä ääni- ja e-kirjapalvelu Nextoryn etu museokorttilaisille – 45 päivää ilmaiseksi uusille käyttäjille. Voit ottaa edun käyttöösi 31.12.20 saakka. Nextorylla voit nauttia kirjoista niin kotona, matkalla kuin vaikka museossakin. Löydät kaikki jutussa vinkatut kirjat Nextorysta ääni- ja e-kirjamuodossa.

Museot avautuvat taas 1.6. lähtien vaihtelevin aukioloajoin. Poikkeusolosuhteista johtuen suosittelemme tarkistamaan aukiolon museon omilta kotisivuilta aina ennen museovierailua.Nurmijärveltä löytyy yhä esikuvia Kiven teoksissa esiintyville, paikoille, nimille ja tapahtumille.

1. Saapasnahka-torni: Aleksis Kiven elämänkertomus
Teemu Keskisarja

Myyttiä ravistellen historioitsija Teemu Keskisarja avaa Aleksis Kiven elämäntarinaa 1800-luvun historian ja kulttuurin tuntemuksensa avulla.

Aleksis Kiven koti, Palojoki

Vieraile kirjailijan lapsuudenkodissa, jonka vinttakamarissa hän jo varttuneena asuessaan kirjoitti peltoaukeille katsellen. Näyttelyissä pohditaan Kiven persoonaa, kirjailijuuden myyttejä sekä ajan yhteiskuntaa ja kieltä.Helene Schjerfbeckin teos Riihimäen taidemuseo näyttelystä Taide ja henki – Pyhät kuvat. Näyttely aukeaa 23.6.2020.

2. Helene
Rakel Liehu

Helene on sanoilla, vahvoin vedoin maalattu muotokuva Helene Schjerfbeckistä. Runeberg-palkittu romaani kuvaa arvostetun taiteilijan elämän kaaren. Faktaa ja fiktiota sekoittavassa teoksessa muistoissa siirrytään lapsuuden onnettomuudesta, Pariisin taiteilijaelämän ja salaperäisen rakkauden kautta, Ateneumin opettajavuosiin ja myöhempään yksinäiseen luomisaikaan.

EKTA museo, Tammisaari

EKTA Museon pysyvässä Schjerfbeck-näyttelyssä on esillä noin 30 teosta sekä taiteilijalle kuuluneita esineitä. Schjerfbeck asui Tammisaaressa vuosien 1925-1941 välillä. Voit myös varata ennakkoon Schjerfbeck-teemaisen kävelykierroksen Tammisaareen.

Riihimäen taidemuseo, Riihimäki

Riihimäen taidemuseolla on pysyvästi esillä Helene Schjerfbeckin teoksia. Samassa näyttelyssä tutustut myös muihin suomalaisen 1900-luvun alkupuolen taiteen kuuluisuuksiin.

Villa Gyllenberg, Helsinki

Myös koti- ja taidemuseo Villa Gyllenbergissä Helene Schjerfbeck on hyvin edustettuna. Museo esittelee suomalaista taidetta 1700-luvulta 1970-luvulle kauniissa luonnonympäristössä Kuusisaaressa, Didrichsenin taidemuseon naapurissa.Tampereelta löydät monta teollisuuden, työn ja työväenliikkeen historiaan liittyvää museota.

3. Hiljaiset huvimajat
Pirjo Tuominen

Hiljaiset huvimajat matkaa vuoteen 1904, jolloin Tammerkoski on valjastettu teollisuuden käyttöön, ja kaupunkiin virtaa työväestöä. Kartanoon Näsijärven rannalle saapuu myös nuori Maria. Sofia taas työskentelee kutojana Finlaysonin tehtaalla. Työ on rankkaa, asunnot ahtaita ja huonokuntoisia, moni kuolee ennen aikojaan. Pian Sofia kiinnostuu nousevan työväenyhdistyksen toiminnasta.

Amurin työläismuseokortteli, Tampere

Tutustu 32 työväenasuntoon 1880-luvulta aina 1970-luvulle tunnelmallisessa museokorttelissa Tampereen keskustassa. Kahvila Amurin Helmi tarjoilee vanhanajan limonadia ja perinteisiä oman leipomon tuotteita.

Museo Milavida, Tampere

Kauniissa Näsilinnassa sukellat keskelle Finlaysonin tehtaan patruunoiden omistajasuvun loisteliasta kansainvälistä elämää 1800-luvulla. Elämyksellinen näyttely yhdistää upeita esineitä ja pukuja uuteen ääni- ja kuvatekniikkaa.

Työväenmuseo Werstas, Tampere

Finlaysonin entisellä puuvillatehtaalla sijaitsevan museon päänäyttely kertoo 1900-luvun työläisen historiaa. Muistoja Finlaysonilta -näyttely juhlii tehdasalueen perustamista 200 vuotta sitten. Vaikuttava sali vierailla on myös tehtaan valtavan höyrykoneen sali.Kortin iskemisen lisäksi "Minnan salongissa" järjestettiin spriritistisiä istuntoja. Kuuluisimpina vieraina Juhani Aho, Akseli Gallen-Kalleja ja Jean Sibelius.

4. Rouva C.
Minna Rytisalo

Rouva C. on rakkaustarina ja ystävyyden kuvaus, mutta myös vahva kannanotto tyttöjen ja naisten oikeuksien puolesta. Kirja kuvaa erään avioliiton tarinan ja näyttää, millaisista silmuista puhkeaa se Minna Canth, jonka me tunnemme: esikuva, taistelija, patsas. Piian ja pumpulikauppiaan tytär päätyy naimisiin opettajansa kanssa. Perhe kasvaa, mutta samalla kasvaa halu tehdä kodin ulkopuolella paljon enemmän.

Nextorysta löydät myös Minna Canthin omaa tuotantoa, kuten klassikon Työmiehen vaimo.

Kuopion korttelimuseo, Kuopio

Kuopion korttelimuseon yhdentoista vanhan puutalon valloittavasta miljoostä löytyy myös Minna Canthin salonki. Minnan salonki oli kirjailijan työhuone ja 1800-luvun vilkas kulttuuri- ja seuraelämänkerman keskus.Merikeskus Vellamon näyttävä rakennus on saanut muotonsa meren aallosta.

5. Merikirja: Eli kuinka pyydystää jättihaita kumiveneestä isolla merellä neljänä vuodenaikana
Morten Strøksnes

Suolanmakuinen seikkailukertomus on tositarina ystävistä, jotka päättävät pyydystää viisisataavuotiaan jäähain. Faktantäyteinen rakkauslaulu majesteetilliselle merelle yhdistää viihdyttävästi tarinaa ja tietoa, meribiologiaa ja mytologioita, kuriositeetteja ja olemassaolon kysymyksiä.

Forum Marinum ja sen viisi museoalusta, Turku

Tästä alkaa meri! Forum Marinum Turun sataman kupeessa on merellisen tiedon keskus. Kesäisin voit vierailla myös viidessä Aurajokeen ankkuroidussa upeassa museoaluksessa.

Merikeskus Vellamo ja Jäänmurtaja Tarmo, Kotka

Merikeskus Vellamoon kuuluvat Suomen merimuseo, Kymenlaakson museo, Merivartiomuseo ja Jäänmurtaja Tarmo. Näyttelyissä liikutaan merta pitkin ajassa ja paikassa, laivoilla ja satamissa, kaukomailla ja kotirannoilla. Venehalliin on koottu näyttävä valikoima veneitä eri vuosikymmeniltä. Niillä on liikuttu vesillä kilpaa ja huvin vuoksi, on palveltu armeijaa ja rajavartiolaitosta, on kalastettu ja pelastettu.

Rauman Merimuseo, Rauma

Rauman merimuseo esittelee vanhan keskiaikaisen merenrantakaupungin elämää: raumalaista laivanrakennusta, merenkulun opetusta ja merimiehen elämää sekä merillä että maissa. Jykevä 1900 valmistunut museorakennus rakennettiin alun perin Rauman merikouluksi ja on jo itsessään näkemisen arvoinen.

Ahvenanmaan merenkulkumuseo ja Museoalus Pommern, Maarianhamina

Museolla voi kulkea raakapurjealuksen isomastoon, matkustajalautan karaokebaariin ja öljytankkerin komentosillalle, kokeilla oikeaoppista laivanlastausta tai vain hämmästellä outoja ja eksoottisia matkamuistoja, joita merimiehet ovat tuoneet mukanaan kautta aikojen. Yksi harvinaisimmista on 1700-luvun merirosvolippu Välimereltä. Rannassa voi rahtipurjealus Pommernissa osallistua 1930-luvun merimiehen arkeen.Vietä kesäpäivä Espoossa Pentalan saareen ja sen 15 museorakennukseen tutustuen.

6. Kesäkirja
Haru, eräs saari
Muumi-romaanit

Tove Jansson

Sukella kesään yhdessä Tove Janssonin kanssa Suomenlahden saaristoon sijoittuvilla Kesäkirjalla ja Janssonin omasta mökkisaaresta kertovalla romaanilla Haru, eräs saari. Kuten rakastetut muumi-kirjat, on myös Janssonin muu tuotanto täynnä elämänviisautta.

Saaristomuseo Pentala, Espoo

Saaristoelämään pääset tutustumaan Espoonlahdella Pentalan saaressa. Viime kesänä avajaisiaan viettäneellä museoalueella on 15 rakennusta alkaen 1790-luvun kalastajatorpasta sekä saaristoluontoon johdattava luontopolku.

Taiteilijakoti Erkkola, Tuusula

Kesänäyttely tuo runoilija J. H. Erkon taiteilijakotiin muumit ja Tove Janssonin maalauksia. Vieraile samalla museokierroksella myös muissa kauniin Tuusulanjärven taiteilijayhteisön kotimuseoissa.

Muumimuseo, Tampere

Astu Muumi-kirjojen maailmaan! Elämyksellisestä museosta löydät mm. Tuulikki Pietilän valloittavat kuvaelmat Muumilaaksosta.

HAM Helsingin taidemuseo, Helsinki

Upeat freskot Juhlat maalla ja Juhlat kaupungissa kuuluvat helsinkiläisten taidekokoelman rakastetuimpiin teoksiin. Teoksissa juhlii ystäviensä kanssa myös Jansson itse.

 
 • Facebook
 • Twitter

2.6.2020

Hae museoita

 

Teemat

Palvelut

Esteettömyystiedot [kriteerit]

 

Viimeksi päivitettyjä

 • Vaihtuva näyttely: SuperPUU
   
   

  Vaihtuva näyttely: SuperPUU

  Heureka, Suomalainen Tiedekeskus

  SuperPUU-näyttely esittelee puun supervoimat: sen monet hienot ominaisuudet ja käyttömahdollisuudet.

  10.6.2020 - 16.1.2022

   
 • Jenni Yppärilä: BUILD-UP
   
   

  Jenni Yppärilä: BUILD-UP

  Porin taidemuseo

  Jenni Yppärilälle rakennukset ilmentävät elettyä historiaa ja nykyisyyttä, yhteiskunnan arvoja ja muutosta...

  20.3.2020 - 27.9.2020

   
 • Opastuksia verkossa näyttelyyn Maire Gullichsen, Alvar Aalto ja Galerie Artek
   
   

  Opastuksia verkossa näyttelyyn Maire Gullichsen, Alvar Aalto ja Galerie Artek

  Porin taidemuseo

  Kurkistamme Maire Gullichsen, Alvar Aalto ja Galerie Artek -näyttelyyn - tervetuloa mukaan!

  7.4.2020 - 27.9.2020

   
 • Lottamuseon puutarhan QR-koodit
   
   

  Lottamuseon puutarhan QR-koodit

  Lottamuseo

  Lottamuseon puutarhaan ja sen mielenkiintoisimpiin kohteisiin on mahdollisuus tutustua kesäkuun alusta...

  2.6.2020 - 30.8.2020

   
 • Kuvasuunnistusta lapsiperheille
   
   

  Kuvasuunnistusta lapsiperheille

  Lottamuseo

  Lottamuseon puutarhaan ja sen mielenkiintoisimpiin kohteisiin on mahdollisuus tutustua kesäkuun alusta...

  2.6.2020 - 30.8.2020

   
 • Päänäyttelyssä: Kiertotehdas
   
   

  Päänäyttelyssä: Kiertotehdas

  Heureka, Suomalainen Tiedekeskus

  Heurekan päänäyttelyalueella oleva Kiertotehdas on näyttely kestävän kehityksen ratkaisuista.

  26.9.2019 - 31.8.2023

   
 • ADRIAN MELIS: 2768. 23,53. 8. 1958. 57%. 1000
   
   

  ADRIAN MELIS: 2768. 23,53. 8. 1958. 57%. 1000

  Porin taidemuseo

  Melisin runollisia ja surrealistisia teoksia voidaan tarkastella syiden ja seurausten vyyhtenä, joka...

  20.3.2020 - 27.9.2020

   
 • Päänäyttelyssä: Suolistossa suhisee
   
   

  Päänäyttelyssä: Suolistossa suhisee

  Heureka, Suomalainen Tiedekeskus

  Suolistossa suhisee -näyttely esittelee hauskasti ja havainnollisesti terveen ruoansulatuskanavan rakennetta...

  00 2020 - 00 2024

   
 • Museokahvila Lottakanttiinista Museokortilla kahvi ja pulla hintaan 5,50€
   
   

  Museokahvila Lottakanttiinista Museokortilla kahvi ja pulla hintaan 5,50€

  Lottamuseo

  Tervetuloa nauttimaan Lottakanttiinin herkullisista leipomuksista.

  00 2020 - 00 2024

   
 • Toistuva uni
   
   

  Toistuva uni

  Porin taidemuseo

  Näyttely pohjautuu Crisis of presence – Läsnäolon kriisi -näyttelyn yhteydessä 2016/2017 PEDApisteessä...

  20.3.2020 - 27.9.2020

   
 • Kurkistus Porin taidemuseon näyttelyihin
   
   

  Kurkistus Porin taidemuseon näyttelyihin

  Porin taidemuseo

  Tutustu verkossa Porin taidemuseon kolmen taiteilijan soolonäyttelyihin sekä Maire Gullichsen, Alvar Aalto ja...

  7.4.2020 - 27.9.2020

   
 • Vaihtuva näyttely: Aivot narikasta!
   
   

  Vaihtuva näyttely: Aivot narikasta!

  Heureka, Suomalainen Tiedekeskus

  Aivot narikasta! -näyttelyssä pidetään huolta aivoista monella eri tavalla.

  12.10.2019 - 6.9.2020

   
 • Pellolta avaruuteen
   
   

  Pellolta avaruuteen

  Heureka, Suomalainen Tiedekeskus

  Näyttely esittelee ruohonjuuritasolta avaruuteen, miltä vilja- ja maitotuotteiden matka lautaselle näyttää.

  10.6.2020 - 4.10.2020

   
 • Heureka-klassikot
   
   

  Heureka-klassikot

  Heureka, Suomalainen Tiedekeskus

  Koe tiedekeskusten klassikkokohteet koko perheen kanssa yhdessä!

  00 2020 - 00 2024

   
 • Ulkoilmaopastus - Lotta Svärd ja Syväranta
   
   

  Ulkoilmaopastus - Lotta Svärd ja Syväranta

  Lottamuseo

  Lottamuseon kesän 2020 yleisöopastus tutustuttaa museokävijän Lottajärjestön historiaan.

  2.6.2020 - 30.8.2020

   
 • Ola Vasiljeva: LONG FAREWELLS – PITKIÄ JÄÄHYVÄISIÄ
   
   

  Ola Vasiljeva: LONG FAREWELLS – PITKIÄ JÄÄHYVÄISIÄ

  Porin taidemuseo

  Ola Vasiljeva lainaa hetkiä historiasta, kirjallisuudesta ja vastakulttuuriliikkeistä ja luo niistä...

  20.3.2020 - 27.9.2020

   
 • MAIRE GULLICHSEN, ALVAR AALTO JA GALERIE ARTEK – Abstraktion varhaiset muodot Maire Gullichsenin taidesäätiön kokoelmassa
   
   

  MAIRE GULLICHSEN, ALVAR AALTO JA GALERIE ARTEK – Abstraktion varhaiset muodot Maire Gullichsenin taidesäätiön kokoelmassa

  Porin taidemuseo

  Tutkimuksellinen näyttely avaa näkökulmia 1930–50-lukujen Suomeen, jossa abstrakti taide eri muodoissaan...

  20.3.2020 - 27.9.2020

   
 • Lottamuseon Ulkonäyttely - Sairasjunan matkassa
   
   

  Lottamuseon Ulkonäyttely - Sairasjunan matkassa

  Lottamuseo

  Lottamuseon ulkonäyttelyssä kurkistetaan sairasjunissa ja rautatieasemilla evakoiden apuna työskennelleiden...

  Syyskuu 2018 - Elokuu 2021

   
 • Johdatus Adrian Melisin näyttelyyn
   
   

  Johdatus Adrian Melisin näyttelyyn

  Porin taidemuseo

  Tutustutaan videoilla Adrian Melisin näyttelyn 2768. 23,53. 8. 1958. 57%. 1000 mielenkiintoisen nimen...

  17.4.2020 - 27.9.2020

   
 • Taiteilijapuheenvuoro: Jenni Yppärilä
   
   

  Taiteilijapuheenvuoro: Jenni Yppärilä

  Porin taidemuseo

  Kuuntele videolta Jenni Yppärilän itse kertomana hänen uransa suurimmasta teoksesta Build-up, joka ottaa...

  29.5.2020 - 27.9.2020

   
 
 
 
 
 
 
.