2.4.2019

Äänestä suosikkimuseoitasi – Museokortin erikoispalkinnon saajan valitsevat museokävijät

Asiakkaat valitsevat 15 finalistista parhaat asiakaskokemukset luoneet museot. Museokortti jakaa erikoispalkinnon voittajamuseolle Museopäivillä toukokuussa.

Äänestä museoita, joissa olet viihtynyt erityisen hyvin! Museokortin erikoispalkinto 2019 myönnetään ainutlaatuisissa asiakaskokemuksissa ansioituneelle museolle. Kilpailun 15 finalistia ovat valikoituneet niiden museoiden joukosta, jotka ovat parhaiten vuoden 2018 aikana saaneet innostettua kävijöitään museoiden kanta-asiakkaiksi: myyneet Museokortteja suhteessa kävijämääriinsä parhaiten.

Voit antaa äänesi 1–3 museolle, joissa olet vieraillut ja saanut erityisen hyvää asiakaspalvelua – museovierailun jälkeen jäi olo, että olisit viihtynyt pidempäänkin! Äänestys päättyy tiistaina 9. huhtikuuta. 

Museokortin erikoispalkinnon saaja julkistetaan Museopalkintogaalassa Tampereella torstaina 16. toukokuuta. Tapahtuma on osa kevään tärkeintä museotapahtumaa, Valtakunnallisia museopäiviä, jotka järjestetään Tampereella 15.–17. toukokuuta. Museopalkintogaalassa palkitaan myös asiantuntijaraadin valitsema Vuoden museo ja Vuoden museoviestintäteko.


Tutustu ehdokkaisiin ja äänestä suosikkejasi! 


Kanta-Häme

Forssan museo, Forssa

Forssan museo on osa Kehräämöaluetta, joka on kokonaisuus 1800-luvun tehdasarkkitehtuuria, puistoa, jokinäkymiä ja kulttuuria. Forssan museossa pääset tutustumaan, kuinka Forssan Kehräämöstä sai alkunsa tehdaskylä, josta kasvoi kauppala ja myöhemmin kankaiden ja betonin kaupunki.

Hämeenlinnan kaupunginmuseo, Museo Skogster, Hämeenlinna

Hämeenlinnan kaupunginmuseo on kulttuurihistoriallinen maakuntamuseo, joka tallentaa, tutkii ja esittelee Kanta-Hämeen kulttuuriperintöä. Museo Skogster on Hämeenlinnan kaupunginmuseon päänäyttelytila. Museon alakerrassa on museoaula, käsikirjasto ja museokauppa sekä interaktiivinen Ooh, Hämeenlinna! -perusnäyttely, jossa hauskojen ja kantaaottavien skuuppien takaa paljastuu tarujakin ihmeellisempiä totuuksia Hämeenlinnasta. Museo Skogsterin yläkerrassa on laajempi vaihtuvien näyttelyiden tila. Vuoden 2019 päänäyttelyssä Henkimaailman juttuja käsitellään yliluonnollisina pidettyjä ilmiöitä.

Keski-Suomi

Jyväkylän taidemuseo, Jyväskylä

Jyväskylän taidemuseo on Keski-Suomen aluetaidemuseo, jossa pääsee ihailemaan paikallista taidetta, mutta ohjelmistoon kuuluvat myös kotimaisten sekä kansainvälisten taiteilijoiden näyttelyt. Tämän taidemuseon näyttelytarjonnan pääpaino on nykytaiteen kiehtovissa ilmiöissä. 

Jyväskylän taidemuseossa vieraillessa tutustut erityisesti keskisuomalaiseen kuvataiteeseen, suomalaiseen ja kansainväliseen taidegrafiikkaan ja -valokuvaan sekä kokoelmia täydentäviin koti- ja ulkomaiseen taiteeseen. Toiminnan painopisteenä on osallistumisen ja oivaltamisen mahdollisuuksia tarjoava yleisötyö, museo- ja taidekasvatus.

Suomen käsityön museo, Jyväskylä

Suomen käsityö museo on nimensä mukaisesti käsityön ja käsiteollisuuden valtakunnallinen erikoismuseo. Nostalgiaa ja nykyaikaa, niistä on koko perhettä kiinnostava käsityö tehty. Suomen käsityömuseossa on esillä suomalaisen käsityön historiaa 200 vuoden ajalta. Näyttelyissä pohditaan käsityötä tuotteina ja ilmiöinä. Museotiloissa on mahdollisuus tutustua käsityömateriaaleihin sekä kokeilla käsillä tekemistä. Museon perusnäyttelyihin kuuluvat Käsityössä elämän tuntuKomeasti juhlaan sekä Aikamatka käsityöhön -näyttelyt. Tässä valtakunnallisessa erikoismuseossa pääset aikamatkalle käsityön eri ilmiöihin!

Kymenlaakso

Poikilo-museot, Kouvola 

Poikilo-museot koostuvat Kouvolan taidemuseosta ja kaupunginmuseosta, KOUTA-galleriasta, Kino-Poikilosta ja Poikilo-galleriasta. Kouvolan taidemuseo rakennettiin vuonna 1987 osaksi Kouvolan kulttuurikeskusta, Kouvola-taloa. Kouvolan kaupunginmuseo Poikilon näyttelytilat avattiin Kouvola-talossa marraskuussa 2015. Erkki Valovirran suunnittelemaa Kouvola-taloa pidetään yhtenä Suomen kauneimmista postmodernistisista rakennuksista.

Kouvolan taidemuseo on monessa tasossa ja korkeudessa polveileva yllätyksellinen ja kaunis tila. Taidemuseo Poikilossa esitellään pääasiassa oman aikamme taidetta. Tarjolla on vuosittain kolme näyttelyä. Kouvolan kaupunginmuseon museon näyttelyt puolestaan kertovat vaihtuvin teemoin Kouvolan alueen monipuolisesta historiasta.

Pirkanmaa

Suomalaisen kirjan museo Pukstaavi, Sastamala

Suomalaisen kirjan museo Pukstaavi on kirjan kulttuurihistoriaan erikoistunut museo, joka tarjoaa hauskoja elämyksiä kaikenikäisille kirjanystäville. Tässä erikoismuseossa voit hypätä suomalaisen kirjan mielenkiintoiseen tarinaan.

Pukstaavin päänäyttely kertoo suomalaisen kirjan tarinan inkunaabelista e-kirjaan  Kirjaa lähestytään näyttelyssä sekä esineenä että ilmiönä. Keskiöön nostetaan ihmiset, joiden kautta tarkastellaan kirjojen tuotantoa, välitystä ja vastaanottoa ennen ja nyt. Näyttely havainnollistaa, miten keskeinen rooli kirjoilla on ollut ja on edelleen suomalaisessa yhteiskunnassa ja tavallisten ihmisten arjessa.

Pohjois-Karjala

Pohjois-Karjalan museo Hilma, Joensuu

Joensuun keskustassa sijaitsevassa Pohjois-Karjalan museo Hilman Matkalla Karjalassa -perusnäyttelyssä esitellään laajasti Karjalan historiaa ja rikasta suullista perinnettä sekä Sortavalassa toimineen Laatokan Karjalan museon esineistöä. Museossa on 2–5 vaihtuvaa näyttelyä vuosittain. Valokuva-arkiston erikoisuus on laaja kokoelma Pohjois-Karjalan ja Laatokan Karjalan alueen kuvia. 

Päijät-Häme

Lahden historiallinen museo, Lahti

Lahden historiallinen museo on Lahden kaupungin kulttuurihistoriallinen museo ja Päijät-Hämeen maakuntamuseo, joka on perustettu vuonna 1924. Museon näyttelyt ovat esillä entisessä Lahden kartanon päärakennuksessa.

Lahden kartanon ensimmäisessä kerroksessa ovat museon vaihtuvat näyttelyt, Lahden historiaa esittelevä pienoismallisali, Fellman-huone sekä museokauppa. Toisessa kerroksessa on esillä Klaus Holman muistokokoelma, joka pitää sisällään italialaista ja ranskalaista taidetta, antiikkia ja keramiikkaa 1400-1800-luvuilta. Kolmannessa kerroksessa on tilaa vaihtuville näyttelyille sekä museon asehuone.

Lahden historiallinen museo on toistaiseksi suljettu 2.9.2018 alkaneen remontin vuoksi.

Lahden taidemuseo, Lahti

Vuonna 1950 perustettu Lahden taidemuseo on toiminut vuodesta 1980 lähtien Päijät-Hämeen aluetaidemuseona. Lahden taidemuseon painotus on kotimaisessa taiteessa 1950-luvulta alkaen. Taidemuseossa järjestetään vaihtuvia kansainvälisiä ja kotimaisia näyttelyitä, joissa on esillä vanhaa ja uutta taidetta sekä graafista muotoilua. Museossa ei ole pysyvää perusnäyttelytilaa, vaan omia kokoelmia on nähtävillä lähinnä erilaisissa teemanäyttelyissä.

Lahden taidemuseo suuntaa kohti uusia tiloja, ja on siksi toistaiseksi suljettu. Lahden taide-, juliste- ja muotoilumuseo LAD avautuu Malski-keskukseen näyttelyiden valmistuttua.

Satakunta

Rauman museo, Vanha Raatihuone, Rauma

Vuonna 1776 valmistuneessa Vanhassa Raatihuoneessa voi vierailla vaihtuvissa näyttelyissä, tutustua Rauman pitsiin ja tehdä ostoksia museokauppa Kistupuadissa .

Raatihuoneen alakerrassa on raumalaisesta nyplätystä pitsistä kertova perusnäyttely, sekä muutaman vuoden välein vaihtuva raumalaisesta mestarinyplääjästä kertova erikoisnäyttely. Alakerrassa on myös museokauppa Kistupuad, jossa myydään pääasiassa paikallisten käsityöläisten tuotteita, matkamuistoja ja tietysti pitsituotteita. Yläkerran näyttelyt vaihtuvat vuosittain.

Barokkityyliä edustava Rauman Vanha Raatihuone valmistui vuonna 1776. Rakennuksen perusmuoto, kaksikerroksinen tornilla varustettu raatihuone on tuttu jo keskiajan kaupungeissa.

Satakunnan museo, Pori

Satakunnan museoon vuonna 1888 perustettu historiallinen museo. Museon näyttelyt esittelevät Porin ja Satakunnan historiaa, ja museon kokoelmiin kuuluu kansatieteellistä ja kulttuurihistoriallista esineistöä, arkeologisia löytöjä, taideteoksia sekä raha- ja mitalikokoelmat. Elon merkkejä -perusnäyttely kertoo kolmessa kerroksessa menneiden ja nykyistenkin sukupolvien Satakunnasta, seudun elämästä, ilmiöistä ja persoonista. Vaihtuvissa näyttelyissä syvennytään aina uusiin ja mielenkiintoisiin aiheisiin sekä paikallisen historian ilmiöihin.

Maakuntamuseona Satakunnan Museo huolehtii siitä, että satakuntalainen kulttuuriperintö säilyy myös tuleville sukupolville.

Uusimaa 

Ateneumin taidemuseo, Helsinki

Suomen tunnetuin taidemuseo, Ateneum, kätkee sisäänsä Suomen taiteen tarinan. Ateneumin kuvat ovat iskostuneet suomalaisten yhteiseen muistiin: rakastetut kokoelmat kattavat aikakauden 1800-luvulta moderniin. Kotimaiset ja kansainväliset menestysnäyttelyt avaavat uusia näkökulmia menneeseen ja tulevaan.

Suomen taiteen tarina -perusnäyttely on Ateneumin kokoelmien juhlaa. Näyttely johdattaa kävijän läpi Suomen taiteen kehityskulun vuodesta 1809 aina 1970-luvulle asti. Esillä ovat rinta rinnan kokoelmien kotimaiset ja kansainväliset mestariteokset, kuten Le Corbusierin Kaksi naista (1939), Hugo Simbergin Haavoittunut enkeli (1903), Edvard Munchin Kylpeviä miehiä (1907–08) ja Vincent van Goghin Katu, Auvers-sur-Oise (1890). 

Hyvinkään taidemuseo, Hyvinkää

Hyvinkään taidemuseon vaihtuvissa näyttelyissä esitellään koti- ja ulkomaista nykytaidetta ja taidehistoriaa. Museolla on pysyvästi esillä Helene Schjerfbeck -huone.

Hyvinkään taidemuseo pyrkii toimimaan keskuksena, joka tarjoaa paitsi tietoa ja elämyksiä visuaalisesta kulttuurista, myös keskustelufoorumin kulttuurin ajankohtaisille ilmiöille. Näyttelyihin liittyy konsertteja, työpajoja ja taidekasvatusohjelmia, joita toteutetaan yhdessä koulujen ja päiväkotien kanssa.

Taidemuseon tilat avattiin vuonna 1982 Jussintorin taidekeskuksessa. Kaupungin sydämessä sijaitsevan vuonna 1981 valmistuneen kiinteistön ovat suunnitelleet arkkitehdit Ilmo ja Raimo Valjakka

Lohjan museo, Lohja

Lohjan Museo toimii keskiaikaisen kirkon läheisyydessä kulttuurihistoriallisesti arvokkaalla Iso-Pappilan alueella. Puistomaisen pihapiirin 11 rakennuksessa on esillä museon perusnäyttelyitä, jotka kertovat eri yhteiskuntaluokkien asumisesta ja elämästä Lohjan seudulla.

Piha-alue jakautuu kahtia: miespihaan ja karjapihaan. Miespihaa hallitsee arkkitehti August Bomanin suunnittelema päärakennus, jonka perusnäyttely kertoo muun muassa lohjalaisesta kartanokulttuurista. Suomen vanhimpaan maalaiskoulutaloon, Pedagogioon, on valmistunut uusittu perusnäyttely Kotikaupunkimme Lohja.

Näyttelykeskus WeeGee, Espoo

Näyttelykeskus WeeGee on monipuolinen museoiden, näyttelyiden ja tapahtumien keskus, jossa on neljä museota saman katon alla: EMMA – Espoon modernin taiteen museo, Espoon kaupunginmuseo KAMU, Suomen Lelumuseo Hevosenkenkä sekä Suomen Kellomuseo. 

WeeGeen takapihalla on myös arkkitehti Matti Suurosen suunnittelema Futuro-talo, joka on avoinna yleisölle toukokuusta syyskuuhun. Museoiden laajan näyttelytarjonnan lisäksi myös Studio Suurosessa on esillä vaihtuvia näyttelyitä ja vaihtuvaa ohjelmaa.


Äänestä suosikkimuseoitasi täällä!


 

Kerro tästä myös ystävillesi!

  • Facebook
  • X
  • Instagram
  • WhatsApp