Webbplatsen uppdateras. Det här är en betaversion.
 
Utställning
 Inträde med Museikortet
 

Horisontaalia ja vertikaalia

Sydösterbottens museum, Seinäjoki

  • 3.6.2020–31.12.2020

Tuokiokuvia kaupungin rakennetusta ympäristöstä

 

Seinäjoen kaupunki viettää tänä vuonna 60-vuotisjuhlavuottaan. Tämä on huomioitu myös Seinäjoen museoiden näyttely- ja tapahtumatarjonnassa. Merkkivuoden käynnistää kesäkuun alussa avautuva Horisontaalia ja vertikaalia –valokuvanäyttely Kivinavetassa (Törnäväntie 23).

Horisontaalia ja vertikaalia – Tuokiokuvia kaupungin rakennetusta ympäristöstä -näyttelyn kuvat on valittu museon kuva-arkistosta, erityisesti Kalevi A. Mäkisen kokoelmasta. Ne ovat ajalta, jolloin Seinäjoesta oli juuri tullut kaupunki. Näyttelyssä astutaan kaupungin kaduille, rakennusten edustoille, toreille ja puistoihin, mutta myös paikkakuntalaisten pariin. Kaupunkinäkymät ovat toisille tuttuja ja herättävät henkilökohtaisia tai yhteisesti jaettuja muistoja. Toisille ne ovat vieraampia ja jopa tuntemattomia, mutta voivat silti luoda yhteyksiä omiin kokemuksiin.

Kuvakavalkadia taustoitetaan viidellä eri teemalla, joita ovat kaupungin idea, paikka, merkitykset, aika ja paikan henki. Teemat eivät tarjoa vastauksia, vaan herättelevät pohtimaan esimerkiksi sitä, mitkä rakennukset ovatkaan Seinäjoen maamerkkejä tai kullekin omia tärkeitä paikkoja. Mistä paikan henki Seinäjoella muodostuu? Näyttelyn yhteydessä voi pohtia myös sitä, millaisia mahdollisuuksia, tavoitteita, valintoja ja ihanteita kaupungin rakentamiseen liittyy. Miksi eri aikoina on rakennettu eri tavoin? Myös se, kenelle kaupunkia on rakennettu tai pitäisi rakentaa, on kiinnostava kysymys. Entä miten hyvä ja huono tai kaunis ja ruma ympäristö määritellään?

Näyttelyssä on esillä mittavan kokoinen pienoismallipohja ja sen yhteydessä pyörivä kuvaesitys. Pienoismallin avulla kuka tahansa museokävijä voi suunnitella, rakentaa, muuttaa ja purkaa Seinäjokea. Kävijät voivat suunnitella, millaisia alueita ja toimintoja kaupungissa tarvitaan ja miten ne sijoittuvat. Minkä kokoisia rakennuksia kaupungissa pitäisi olla? Kuinka tiiviisti rakennetaan? Tarvitaanko viheralueita ja aukioita? Alun perin oli tarkoitus, että kävijät olisivat voineet itse tehdä rakennukset ja muut elementit. Korontilanteen vuoksi tarjolla on museon henkilökunnan tehtailemia erimuotoisia ja –kokoisia mallitaloja.

Syksyllä Horisontaalia ja vertikaalia –näyttelyn yhteydessä käynnistyy Kaupunkisuunnittelun keskiviikot –tapahtumasarja. Näissä tilaisuuksissa kuullaan asiantuntija-alustuksia ja keskustellaan yhdessä kaupungin menneisyydestä, nykypäivästä ja tulevaisuudesta. Tapahtumat järjestetään yhteistyössä Arkkitehtuuri- ja kaupunkisuunnittelun Alvar Aalto -professuurihankkeen sekä Seinäjoen kaupungin kaavoituksen kanssa.

Berätta för dina vänner!

Print version

Museets kontaktuppgifter

Sydösterbottens museum
Törnäväntie 23 60200 Seinäjoki

06 416 2648

Museets hemsida

Inträdesavgifter

Inträde med Museikortet
Inträde med Museikortet

6/4/0 €

Betalningssätt

Käteinen, pankkikortti, luottokortti, museokortti, TYKY+ -kulttuuriseteli

öppet

Må  Stängd
Ti Stängd
On 12:00-18:00
Tu 12:00-16:00
Fr 12:00-16:00
Lö Stängd
Sö 12:00-16:00