Webbplatsen uppdateras. Det här är en betaversion.
 
Utställning
 Inträde med Museikortet
 

Lilli Haapala: Blues

Aboa Vetus & Ars Nova, Turku

  • 30.6.2020–8.11.2020

Bildkonstnären Lilli Haapalas nya installation Blues är en del av ett mångårigt konstprojekt där hon undersöker utopin ur olika synvinklar. Haapala är intresserad av drömmarnas födelseprocess och av fantasiernas förhållande till verkligheten.

 

Svarta gardiner avgränsar ett avskalat utrymme i Takkahuone-galleriet. Det dunkla rummet lyses upp av två videobilder: en i taket och en på golvet. Den ena av videorna avspeglas på vattenbassängen som finns på golvet och via det på väggen bredvid. Dropparna som droppar ner i bassängen splittrar reflexionen och skapar nya mönster. Verkets ljudlandskap alstrar olika stämningar. Videobilderna är som runda fönster. Vyerna börjar djupt nerifrån havets botten och för en via planetariska landskap till andra verkligheter.

Utopin riktar sig drömmande mot framtiden. Dystopin tecknar upp en icke önskvärd hotbild. I verket Blues är det frågan om båda dessa. Det är en förevisning av människans utveckling och förhållande till naturen. Konstnären är intresserad av hur människan under olika tider har utforskat och förklarat världsalltet.

"Verkets nyans är poetisk och surrealistisk. Bakgrunden till den påverkas av den melankoli och de klimatproblem som belastar nutiden och å andra sidan av en strävan att frigöra sig från dem", berättar Haapala.

Haapala inspireras av filosofen Gaston Bachelards tankar om hur naturens element styr vår fantasi. Enligt Bachelard fungerar vattnet som känsloreserv och lockar en att drömma. När vi ser på vatten medan vi funderar ser vi inte bara på reflexionen på dess yta utan också ner i vattnets djup där en egen värld öppnar sig. Hur påverkar naturförhållandet våra drömmar nu? Och hur blir det i framtiden? Kan en människa förfrämligas från naturen på något sätt som är oåterkalleligt?

Med sitt konstnärliga arbete deltar Haapala i den posthumanistiska diskussionen som söker efter alternativa sätt att förstå människans och naturens förhållande till varandra. I den definieras inte människan som stående i ett motsatt och hierarkiskt förhållande till det icke mänskliga.

Åbokonstnären Lilli Haapala (f. 1984) arbetar i huvudsak med media- och rumskonst. Haapala har utexaminerats som magister i bildkonst från Bildkonstakademins linje för tid-rumkonst år 2017. Före det studerade hon vid fotografilinjen på Åbo Konstakademi (2011–2015). Haapala belönades år 2018 med Konststiftelsen Meritas (Young Emerging Artist) stipendium. Hon har arbetat på residens i Åbo skärgård och i Vladivostok i Ryssland, samt under åren 2018–2019 på Aboa Vetus & Ars Novas konstnärsresidens.

Berätta för dina vänner!

Print version

Museets kontaktuppgifter

Aboa Vetus & Ars Nova
Itäinen Rantakatu 4-6, 20700 Turku

0207 181 640

Museets hemsida

Inträdesavgifter

Inträde med Museikortet
Inträde med Museikortet

11/8/5,5 €

Betalningssätt

Käteinen. Pankki- ja luottokortit. Maksuvälineenä käyvät myös Tyky-Kuntoseteli+, Tyky Online, Smartum Liikunta- ja kulttuuriseteli, Smartum Saldo, Ticket Virike, Virikeseteli, Edenred-kortti sekä ePassi Sportti & Kulttuuri.

öppet

Må  Stängd
Ti 11:00-18:00
On 11:00-18:00
Tu 11:00-18:00
Fr 11:00-18:00
Lö 11:00-18:00
Sö 11:00-18:00

Tillgänglighet [kriterier]

Tjänster

Museokaupan verkkosivut