Webbplatsen uppdateras. Det här är en betaversion.
 
Utställning
 Inträde med Museikortet
 

Jorma Puranen: Museum Meditations

Aboa Vetus & Ars Nova, Turku

  • 30.6.2020–8.11.2020

En stor separatuställning med den prisbelönta fotografen visar serier som konstnären bearbetat länge och som bland annat tar upp nordliga landskap och de arktiska regionernas historia.

 

Fotografikonstnär Jorma Puranen avslöjar historia som förblivit i skymundan, berättelser som hamnat vid sidan om och glömda platser. Museum Meditations presenterar ett brett urval av Puranens omfattande konstnärliga produktion som dyker in i historien, konsthistorien, etnografin, antropologin och geografin.

Jorma Puranens fotografiserier sätter sig in i den kunskap som arkiven bevarar samt de arktiska områdenas förflutna. Med sitt forskningsarbete i bild plockar konstnären isär vårt kulturella minne, och hans fotografiska arbetssätt håller verken stadigt fast i nuet. Två utställningsvåningar erbjuder olika sorters tyngdpunkter som visar fram målen för konstnärens långvariga intresse.

Den första utställningsvåningen innehåller i enlighet med utställningens namn museifunderingar. I det material han samlat i arkiv och museer fäster Jorma Puranen sin uppmärksamhet på de sätt på vilka saker har berättats och verkligheten presenterats. Källorna kan vara historiska målningar, gamla glasnegativ eller arkiverade fotografier. Puranen dokumenterar inte arkivmaterialet som sådant. Med hjälp av fotografier plockar han isär minnen och tidsplan som har rotat sig i gamla bilder. Till verken hänför sig ofta en faktor som försvårar betraktandet såsom en skugga, ett ljus eller en spegling. Dessa störningar jämförs med historiens föränderliga avlagringar som fördunklar sanningen.

Verken som visas på andra våningen för en till arktiska landskap och berättelser om ärebragder i norr. Det nordliga har länge varit ett mål för Jorma Puranens djupa intresse och ett ämne som han har behandlat mångfacetterat. Han gjorde sin första fotograferingsresa till Lappland på 1970-talet. Den nordliga naturen som ses som mytisk, de arktiska områdenas historia och kultur samt invånarnas identitet är teman som han har arbetat med i sina breda verkserier. Genom att använda sig av historiska och etnografiska bilder som material har han tecknat en bild av hur de som kommit någon annanstans ifrån har mött och sett på det nordliga landskapet och dess minoritetskulturer. Verken innehåller finstämda synvinklar på makt, kolonialism samt de fantasier som det pittoreska nordliga väcker.

Jorma Puranen (f. 1951) har arbetat som fotografikonstnär sedan 1970-talet. Hans karriär är märkbart internationell. Hans centrala verkserier såsom Imaginär hemkomst, Isiga vyer och Skuggor, speglingar och allt möjligt sådant har visats på ett stort antal utställningar i Finland och utomlands. Puranens verk finns bl.a. i Victoria and Albert Museums, Moderna Museets, Stedelijk Museums samt Bibliothèque nationales i Paris samlingar.

Puranen har prisbelönats bland annat med Pro Finlandia -medaljen (2005), två gånger med statens pris för fotograferingskonst (1988, 2010) och år 2014 fick han det ansedda internationella Higashikawa-priset i kategorien Overseas Photographer Award. Vid sidan av sitt konstnärliga arbete har Jorma Puranen undervisat på Konstindustriella högskolan i Helsingfors och under åren 1996–1998 var han verksam som professor i fotografikonst.

I samband med utställningen publiceras en bok med samma titel. Utställningen har fått stöd av undervisnings- och kulturministeriet.

Berätta för dina vänner!

Print version

Museets kontaktuppgifter

Aboa Vetus & Ars Nova
Itäinen Rantakatu 4-6, 20700 Turku

0207 181 640

Museets hemsida

Inträdesavgifter

Inträde med Museikortet
Inträde med Museikortet

11/8/5,5 €

Betalningssätt

Käteinen. Pankki- ja luottokortit. Maksuvälineenä käyvät myös Tyky-Kuntoseteli+, Tyky Online, Smartum Liikunta- ja kulttuuriseteli, Smartum Saldo, Ticket Virike, Virikeseteli, Edenred-kortti sekä ePassi Sportti & Kulttuuri.

öppet

Må  Stängd
Ti 11:00-18:00
On 11:00-18:00
Tu 11:00-18:00
Fr 11:00-18:00
Lö 11:00-18:00
Sö 11:00-18:00

Tillgänglighet [kriterier]

Tjänster

Museokaupan verkkosivut

Näyttelyn tekstit kielillä