Finlands Hantverksmuseum

7.9.2019–8.12.2019

 Inträde med Museikortet
Utställning

La Normandie Boréale – Käsityötä Ranskasta 7.9.–8.12.2019

11 eri alojen taitajaa Normandiasta tuovat museoon värikkään ja leikittelevän nykykäsityön ja muotoilun näyttelykokonaisuuden, johon mahtuu niin perinteisempiä tekniikoita kuin kekseliäitä uusia tapoja käyttää materiaaleja.

Syksyllä 2019 Suomen käsityön museoon saadaan tuulahdus Ranskasta, kun normandialaisten käsityöläisten ryhmä Élan de créateurs esittelee töitään kahdessa näyttelyssä. 11 eri alojen taitajaa tuo museoon ranskalaista nykykäsityötä ja muotoilua kuten keramiikkaa, tekstiilitöitä, koruja, kierrätysmateriaalitöitä ja taidekäsityötä. Värikkäisiin ja leikitteleviin myyntinäyttelykokonaisuuksiin mahtuu niin perinteisempiä tekniikoita kuin kekseliäitä uusia tapoja käyttää materiaaleja.

Kantavana ajatuksena La Normandie Boréale -näyttelyn toteuttamisessa on ollut yhteistyömahdollisuuksien luominen suomalaisten ja ranskalaisten käsityöläisten välille. Suomen käsityön museon syntyaikoina museon kokoelmiin hankittiin esineistöä vertailuaineistoksi kotimaiselle tuotannolle Pariisin maailmannäyttelystä vuonna 1889. Kokonaan ranskalaislähtöistä näyttelyä ei museossa ole kuitenkaan ennen nähty.

Yhteistyö normandialaisten käsityöläisten kanssa alkoi, kun Suomessa pitkään asunut, mutta sittemmin Normandiaan palannut Madame Andrée Le Gros-Henriksen ehdotti Suomen käsityön museolle yhteistyötä kahden kotiseutunsa välillä. Le Gros-Henriksen kokosi yhteen normandialaisia käsityöläisiä, jotka innostuivat mahdollisuudesta tuoda teoksiaan esille Jyväskylään ja näin jatkaa Suomen käsityön museon ja Ranskan välillä toista sataa vuotta jatkunutta käsityöhenkistä yhteistyötä. Suomen käsityön museon ja normandialaisryhmän yhteistyönä syntyi näyttely, jonka kuratoinnista museon puolesta on vastannut FM Maija Oinonen.

Osa Élan de créateurs -ryhmän jäsenistä matkustaa Jyväskylään avajaisten aikana ja heille järjestetään mahdollisuuksia tavata ja vaihtaa ajatuksia paikallisten käsityöläisten sekä muiden käsityöalan toimijoiden kanssa. Tavoitteena on saada aikaan keskustelua käsityöyrittäjyydestä ja sen edellytyksistä eri maissa. Hedelmällisimmillään näyttely voi poikia jatkoa yhteistyölle tulevaisuudessa.

Berätta för dina vänner!

Print version

Voit ostaa Museokortin tästä museokohteesta tai verkosta

Museets kontaktuppgifter

Finlands Hantverksmuseum
Kauppakatu 25, 40100 Jyväskylä

(014) 266 4370

Museets hemsida

Inträdesavgifter

Inträde med Museikortet
Inträde med Museikortet

6/3/0 €

Betalningssätt

visa, mastercard, museokortti, Smartum liikunta- ja kulttuuriseteli ja -saldokortti, Sportti&KulttuuriPassi, Tyky-kuntoseteli sekä Ticket Mind&Body ja Ticket Duo -kortti.

 • facebook
 • twitter
 • instagram

Öppet

Må Stängd
Ti 11:00-18:00
On 11:00-18:00
Tu 11:00-18:00
Fr 11:00-18:00
Lö 11:00-18:00
Sö 11:00-18:00

Fredagar fri entré. Under sommarsäsongen 1.6.-31.8. öppet tisdag-fredag och söndag, 11-18, lördag 11-16. Undantageni öppnandet av storhelger . Tilläggsuppgifte: www.craftmuseum.fi/aukiolo.htm#poikkeavat_aukioloajat

Näyttelyn tekstit kielillä

MUSEER NÄRA MÅLET

 • Säynätsalon kunnantalo
   
   

  Säynätsalon kunnantalo

   
 • Finska Flygvapenmuseum
   
   

  Finska Flygvapenmuseum

  Suomalaisen sotilasilmailun kehitystä ja historiaa sen alusta nykyaikaan.

   
 • Äänekoski konstmuseum
   
   

  Äänekoski konstmuseum

  Tutustu kulttuuripersoona, opettaja Toivo Parantaisen taidekokoelmaan sekä keskisuomalaisen maiseman...

   
 • Saarijärvi museum, Högrestånds hemmuseum
   
   

  Saarijärvi museum, Högrestånds hemmuseum

  Ett högreståndshem från början av 1800-talet i en byggnad från 1780-talet. Utställning om J. L. Runebergs...

   
 • Pienmäki bondgårdsmuseum
   
   

  Pienmäki bondgårdsmuseum

  Ainutlaatuinen 20 hirsirakennuksen ympäröimä pihapiiriin 1800-luvulta. Piipahda tuvassa ja riihessä tai...

   
 • Saarijärvi Museum
   
   

  Saarijärvi Museum

  Ett högreståndshem från början av 1800-talet i en byggnad från 1780-talet. Utställning om J. L. Runebergs...

   
 • Mellersta Finlands museum
   
   

  Mellersta Finlands museum