TAKAISIN

 
Museum
Inträde med Museikortet

Museifartyget Pommern

Pommern är det enda fyrmastade fraktsegelfartyget i världen som är bevarat i ursprungligt skick. Pommer öppnar igen med en ny besöksupplevelse i maj 2019!

Den 1 maj 2019 nyöppnar Pommern med den helt nya besöksupplevelsen "Pommern - 100 dagar under segel". Följ med på en resa runt jorden och bli en del av besättningen. Välkommen med!

Pommern är det enda fyrmastade fraktsegelfartyget i världen som är bevarat i ursprungligt skick. Fartyget byggdes 1903 i Skottland och köptes av den åländska skeppsredaren Gustaf Erikson 1923. Innan dess ägdes hon av ett flertal tyska rederier. Pommern seglade aktivt i Gustaf Eriksons flotta fram till 1939. Under sin aktiva tid seglade hon främst till Australien för att lasta vete som såldes i Europa. År 1953 donerades Pommern av Gustaf Eriksons barn till Mariehamns stad och har sedan dess varit ett museifartyg. Idag ägs fartyget fortfarande av staden men är deponerad hos Stiftelsen Ålands sjöfartsmuseum som sköter underhåll och utställningar ombord.

Med utställningen Pommern – 100 dagar under segel ger vi liv åt fartyget och lyfter fram besättningens egna berättelser. Det blir en spännande "nära historien"-upplevelse där besökarna får upptäcka och uppleva Pommerns historier med alla sinnen.
Tjuvlyssna på hur jungman Johan upplever sin första påmönstring på en djupsjöseglare, hur han klarar linjedopet och hur han genomlever sin första storm. Delta själv i arbetet ombord och lär dig sy segel, lossa barlast och dansa under festen i London. Upplev naturens makt över människan i en unik ljud- och ljusinstallation som återskapar både stiltje och storm.

Barnen har sitt eget ljudspår där de följer skeppsråttan Ruby och får se alla hemligheter ombord. Det är ju ändå Ruby som vet allting bäst om Pommern. Men schh… berätta inget för de vuxna!

År 2019 får Pommern sin egen kaj nedanför Ålands sjöfartsmuseum. Tillgängligheten blir bättre än någonsin tack vare gångbron mellan museet och fartyget och hissen ombord.

Berätta för dina vänner!

Museets kontaktuppgifter

Museifartyget Pommern
Västra hamn, 22100 Maarianhamina

(018) 531 423

Museets hemsida

Inträdesavgifter

Inträde med Museikortet
Inträde med Museikortet

10/6/0 €

Öppet

Må Stängd
Ti Stängd
On Stängd
Tu Stängd
Fr Stängd
Lö Stängd
Sö Stängd

maj-sep 11-16, juli-aug 10-17.

Guidningar

Guidning enligt överenskommelse.