Museoseikkailija-Taimi on nuoresta iästään huolimatta jo aikamoinen museokonkari. Nyt vuorossa on Kuopion korttelimuseo.

Matka menneeseen, osa 8:
Minna Canthin kotoisat korttelit

Tatja, Aku ja Taimi tutustuvat Kuopion korttelimuseoon Minna Canthin jalanjäljissä. Canthin Kuopio -näyttelyn rauhallinen tunnelma tarinoineen kuljetti menneisyyyden matkalaiset elävästi Minna Canthin maailmaan ja silloiseen Kuopioon.

Jo pihapiirissä aistii historian havinan kun nykyaikaiset rakennukset katosivat vanhan ajan korttelin talojen taakse. Astumme ensimmäiseen rakennukseen, alkuperäisellä paikalla sijaitsevaan 1800-luvun empiretaloon.

Säätyläiskodin seurusteluhuoneen eli salin kautta astelemme keittiöön, jossa ajan henkeä huokuvat munkkiraudat lepäävät aikakaudelle harvinaisemman liedellisen savu-uunin päällä. Työhuoneen nurkasta löytyvät ajan muotiin kuuluvat letkupiiput.

Talon elävään tunnelmaan on helppo kuvitella säätyläisnaiset juoruilemassa salin sohvalla samalla kun isäntä työhuoneessa piippua poltellen kirjoittaa tärkeää kirjettä. Piikojen keittiössä valmistaman aterian valmistuttua herrasväki siirtyy ruokasaliin yhdessä aterioimaan. Ilta jatkui korttia lyöden käkipelin äärellä.

”Olen niin onnellinen tässä kodissani.”

Minna Canth Olga Salolle 8.9.1889


Talon elävään tunnelmaan on helppo uppoutua. Oikealla kuvassa ajan henkeen kuuluva liedellinen savu-uuni.

Talon päädyssä astelemme Minna Canthin salonkiin. Huone on sisustettu kirjailijan asunnosta tuoduilla huonekaluilla. Sohvakaluston takana seinällä roikkuu kirjailijan, hänen miehensä ja vanhempiensa kuvat. Lipaston vitriinistä löytyy mustepullo ja huoneesta keinutuoli, jossa kirjailija mielellään istui ja kirjoitti.

Näillä penkeillä Canth kävi väittelyitä ja haastoi 1800-luvun loppupuolen ajatusmaailmaa ja edisti erityisesti naisten asemaa. Ihmettelemme asunnon loputkin huoneet ajan henkeen sopivine kalusteineen ja suuntaamme seuraavaan rakennukseen.

"Et usko, kuinka uupuneena tulen iltaisin

puodista ja kuinka suloista on vaipua pikku Lyylin

kanssa unen helmoihin tuossa ½ 9 aikaan.”

Minna Canth Anna Liliukselle 1880



Minna Canthin Kuopio-näyttelyssä kurkistetaan Canthin elämään tarinoiden, kuvien ja sitaattien kautta. Kuvassa keskellä Minna Canthin tytär.

Canthin Kuopio

Täällä vaihtuva näyttely esittelee tänään Minna Canthin Kuopio -näyttelyn. Tarinoiden, videoiden ja kirjailijan sitaatein kurkistamme Minna Canthin elämään Kuopiossa, missä hän suurimman osan elämästään asusteli.

Näyttelyn rauhallinen tunnelma tarinoineen kuljetti menneisyyyden matkalaiset elävästi Minna Canthin maailmaan ja silloiseen Kuopioon.


”Lähdetäisiin sitten jalkamatkalle
yhdessä Savon saloja kiertelemään.
Me elämme hyvin hiljaista elämää täällä, tytöt ja minä…
Minä joka en liiku ollenkaan paljo' ihmisten kesken,
olen kuitenkin heillä suurena silmätikkuna,
vanhoilla olijoilla nimittäin.
Ehkä siitä syystä, että aina kuin vaan tilaisuutta on,
isken niin ankaran kiivaasti kiinni.”

Minna Canth Hilda Aspille 22.1.1885



Vasemmalla kuvassa museon vanhimpia esineitä, vanha säilytysarkku. Oikealla Taimi ihmettelemässä entisajan vauvojen käymälää.

Korttelisssa pääsemme tutustumaan myös suutarin verstaseen ja asuinhuoneeseen. Täällä syvennyimme erityisesti räätälin työhön kengän valmistuksessa virtuaalipelin keinoin.

Kokemus nykyajan teknologian yhdistämisestä wanhan ajan käsityötaitoihin oli erittäin antoisa ja virkistävä. Näitä museon tarjoamia virtuaalikokemuksia voikin metsästää oman älylaitteen avulla ympäri Kuopiota.


Minna Canthin aatuksia mukin kyljessä.

Apteekkarit ja käsintekijät

Huuhka istuskelee oksalla. Tämä viisauden ja tiedon symboli, sekä apteekin tunnus, tarkkailee 1800-luvun apteekkareiden toimia tiskin takana. Myymälän tiskiin kiinnitetty lattialle sylkemisen kieltävä kyltti oli tarpeellinen niin apteekeissa kuin monissa muissakin julkisissa tiloissa. Sylkemistä varten huoneen nurkasta löytyykin sylkykuppi.

Kulmahuoneen laboratoriossa voi käydä ihmettelemässä mitä kummalisimpia, toinen toisiaan kiehtovampia, entisajan apteekkareiden työvälineitä. Tämä oli fysiikasta ja kemiasta kiinnostuneelle menneisyyden matkalaiselle varsinainen aarreaitta!

Lopuksi vielä kurkistamme räätälin ja kutojan työ- ja asuinhuoneistoon. Kokonaisuudessaan varsin kattava katsaus entisajan elämään säätyläisestä käsityöläisiin. Päivän kruunasi auringon paisteessa nautitut nisukahveet Kuopion Museokorttelin sisäpihalla.

Kirjoittaja: Aku Pajula

Kuopion korttelimuseo kuljetti menneisyyyden matkalaiset elävästi Minna Canthin maailmaan ja silloiseen Kuopioon


Astu mukaan matkalle menneeseen seuraamalla muinaisia museoseikkailujamme: Instagram @tattie #matkamenneeseen

Seuraa Tatjan, Akun ja Taimin seikkailua sosiaalisessa mediassa @museokortti-kanavalla tunnisteilla #matkamenneeseen #museoseikkailu2019 #museokortinseikkailija #museokortti #museokierros


 


Seikkailureitti

Seikkailua seurataan viikolla 36 (2.9.–8.9.). Osa seikkailun sisällöistä julkaistaan makupaloina jo aiemmin kesällä.

Saamelaismuseo Siida
(Inari)

Särestöniemi-museo
(Kittilä)

Heinolan kaupunginmuseo: Lääninkivalteri Aschanin talo
(Heinola)

Langinkosken keisarillinen kalastusmaja
(Kotka)

Serlachius-museot Gustaf ja Gösta
(Mänttä-Vilppula)

Kuopion korttelimuseo
(Kuopio)

Kallioniemi & Päätalo-keskus
(Taivalkoski)

Kolin luontokeskus Ukko
(Lieksa)

Paateri
(Lieksa)

Pielisen museo
(Lieksa)

Jyväskylän yliopiston tiedemuseon Kulttuurihistoriallinen museo
(Jyväskylä)


Museokortti - vuoden mittainen kulttuurimatka 300 museoon!

Uusi Museokortti itselle tai lahjaksi 69€
Voimassaolevan kortin uusiminen 64€

Lisätietoa Museokortista >

Tatjan, Akun ja Taimin Matka menneeseen -seikkailun kruunaa video, joka koostaa koko seikkailun yhdeksi muistoksi. Perhe kiersi Suomea koko kesän ja kävi yli kymmenessä Museokortti-kohteessa. Jokaisella matkalla esiteltiin muinaisuutta huokuvia museokohteita sekä yksi tai useampi ilmainen luontokohde.

Jaa museokokemuksesi
#museokortti #museokierros @museokortti

 

Tutustu seikkailijoihin