Museoseikkailijat Tuulevi ja Henrik Aschan Qwenselin talossa isäntäväki Pippingin makuukamarissa.

Kesäkasin kulttuuriresepti, osa 3:
Qwenselin talo kyl mar sit o Turun vanhin säilyny puutalo

Kesäkasi-parivaljakko Tuulevi ja Henrik Aschan jatkavat matkaansa Tampereelta kohti Turkua. Kolmannen päivän kohteena on Apteekkimuseo ja Quenselin talo.

Qwenselin talo on Turun vanhin säilynyt puutalo. Samojen seinien sisällä on nykyään sekä 1700 -luvun säätyläiskoti että 1800 -luvun apteekki. Museon henkilökunta ja oppaat vanhanajan asuissaan tempaisevat helmat liehuen menneeseen aikaan. Sali, kamari, lastenhuone, rouvan ja herran huoneet.


Kauniissa opasseurassa Qwenselin talossa.

Voin kuvitella Pippingin Beata-rouvan hameenhelman vilahtavan kynnyksen yli ja Josef-herran äänen kuuluvan peräkamarista. Vuodesta 1789 kuolemaansa 1815 asti talossa asunut lääketieteen professori Josepf Gustav Pipping oli Suomen ensimmäinen kirurgian professori. Talon nykyinen rokokoo- ja kustavilaishenkinen sisustus edustaa juuri hänen aikaansa.


Tiesitkö sinä, mikä on tikkerperi? Me emme tienneet. Oikealla kuvassa Cafe Qwenselin verraton kahvihetki

Apteekkioppilas Frans kumminki opasti kui vaa meitä

Me sekä jututimme oppaita ja kuuntelimme heidän tarinoitaan että kiersimme koko talon audio-opastuksen kanssa. Kuulokkeet päässä siirryimme palvelustytön ja apteekkioppilaan tarinoiden perässä huoneesta toiseen. Kokeilkaa!

Entisajan apteekista löytyy niin keitteiden ja hauteiden valmistuspaikka dekoktorio, laboratorio, herbahuone kuin asiakaspalvelutila eli offisiini. Siellä operoitiin reseptien kanssa ja viimeisteltiin lääketoimituksia asiakkaille. Seinät ovat täynnä säntilliseen järjestykseen aseteltuja lääkepulloja ja -purkkeja.


Apteekkarin arvokkaita pullorivejä. Apteekkioppilaan painajainen on etualan kaappi oikeanpuoleisessa kuvassa. Täynnä opittavia ja opeteltavia lääkeaineita ja keskeneräisiä lääkesekoituksia.

Kuultuaan apteekkimuseon kokemuksistamme ja nähtyään kuvia museosta, tuttavamme Eila tuumasi ” Kyllä on apteekkimaailma muuttunut. Nykyään valmis paketti tupsahtaa jostakin putkesta” Ja niinhän se on. Ei enää apteekkarin laboratorion lasipulloissa synny rohtoja ja tinktuuroita eikä sekoitella omia lääkeseoksia kuten 1800-luvun aikaan.

Mutta on muuten niin, etten osannut kuvitella apteekkihistoriaa näin mielenkiintoiseksi.


Kahvia tarjoillaan kauniista ruusukupeista Cafe Qwenselissä. Ylellisyyttä arjen kahvimukien keskellä.

Kyltissä kadun puolella lukee: kaupungin salaisin kahvila. Sisäpihan Cafe Qwensel tarjoilee itse tehtyjä herkkuja entisajan tapaan.

Keittiömiehen torstainostot


Kai meil kahvitauko o
? Myös keittiömiehen painokkaan toteamuksen mukaan kunnon museoseikkailu ilman kahvitaukoa on – niin - se on jotenkin vajavainen. Sen tauon voi viettää 1700 -luvun suojaisassa pihapiirissä näyttelykokemuksista rupatellen.

Entä miten tehdään Turun paras mozzarellasalaatti? Otetaan fressit raaka-aineet, kaikkia reilusti. Lopuksi hivautetaan päälle köökin oma kastike. Kupeeseen lämmin sämpylä. Tätä on Cafe Qwensel.

Koska museopäivä vie yllättävän paljon energiaa, myös illan menu kannattaa myös varmistaa. Me marssimme Viikinkiravintola Haraldiin, joka vei myös ajatukset 800-1050 -aikakauteen. Silloinviikinkiretket kuulemma sivusivat myös Suomen rannikkoa ja Turkua. Kaikille näille iso peukku.



Lataa alta upea KESÄKASI-matkalehti.

  • Kesäkasi matkalehti (pdf, 7223 KB)
    Mikkeliläisten Henrik ja Tuulevi Aschanin KESÄKASI-kierroksen reitti kulki rinkka selässä Jyväskylän kautta Tampereelle, sieltä Turkuun, Poriin ja Ulvilaan.  


Kesäkasin somekanavat: @tuulevia @henrikaschan

Seuraa Kesäkasi-seikkailua sosiaalisessa mediassa @museokortti-kanavalla tunnisteilla #kesakasi #museoseikkailu2019 #museokortinseikkailija #museokortti #museokierros


 


Seikkailureitti

Seikkailua seurataan viikolla 35 (26.8.–1.9.).

Sara Hildénin taidemuseo
(Tampere)

Amurin työläismuseokortteli
(Tampere)

Museo Milavida
(Tampere)

Luostarinmäen käsityöläismuseo
(Turku)

Turun taidemuseo
(Turku)

Apteekkimuseo ja Qwenselin talo
(Turku)

Porin taidemuseo
(Pori)

Friitalan Nahkamuseo
(Ulvila)




Museokortti - vuoden mittainen kulttuurimatka 300 museoon!

Uusi Museokortti itselle tai lahjaksi 69€
Voimassaolevan kortin uusiminen 64€

Lisätietoa Museokortista >

Tatjan, Akun ja Taimin Matka menneeseen -seikkailun kruunaa video, joka koostaa koko seikkailun yhdeksi muistoksi. Perhe kiersi Suomea koko kesän ja kävi yli kymmenessä Museokortti-kohteessa. Jokaisella matkalla esiteltiin muinaisuutta huokuvia museokohteita sekä yksi tai useampi ilmainen luontokohde.

Jaa museokokemuksesi
#museokortti #museokierros @museokortti

 

Tutustu seikkailijoihin