Mikkelilisten Henrik ja Tuulevi Aschanin KESKASI-kierroksen reitti kulki rinkka selss Jyvskyln kautta Tampereelle, sielt Turkuun, Poriin ja Ulvilaan.

Keskasin kulttuuriresepti, osa 1:
Ommuuten komee museo!

Mikkeliläiset Museokortti-seikkailijat Tuulevi ja Henrik lähtevät kahdeksikon malliselle matkareitille ja käyvät kahdeksassa museokohteessa matkan varrella. Ensimmäisen kohde Amurin työläismuseokortteli Tampereella.

Tampere olisi aika eri näköinen, jos näitä kaikkia puutaloja ei olisi purettu. Amurin kortteleista jäljelle jäi vain yksi eli työläismuseokortteli.

Oon niin onnellinen, että valitsimme tämän Museoseikkailun kohteeksi! Me molemmat olemme.

Olimme kumpikin ensimmäistä kertaa museokorttelissa ja viihdyimme koko iltapäivän. Kuljimme rappuja ylös ja toisia alas. Kuvittelimme elämää yhteiskeittiöiden ympärillä olevissa huoneissa, koko korttelissa ja kaupunginosassa.

Mietimme, miten täynnä lattiat olivat, kun kunkin perheen huoneessa venytettiin päästävedettävät täyteen mittaan ja sivustavedettävät koko leveyteen ynnä rullattiin patjat nukkumista varten. Vuokralla saattoi lisäansioiden vuoksi olla siskontyttö Vesilahdelta tai kortteerimies Virroilta. Taajaväkistä touhua.

Laskimme nuppilukuja kussakin talossa, pihapiirissä ja korttelissa. Menimme laskuissa sekaisin ja laskimme uudelleen tulematta sen parempiin lopputuloksiin. Millainen vilske yhdessä pihapiirissä oikein olikaan. Entä mikä tungos mahtoi syntyä neljän reiän yhteishussiin kapeiden ja korkeiden rappujen päähän. Entä kuinka mummo huonoilla jaloilla pääsi huussiin ja pääsikö.


Tuumimme yhteisöjä ja yhteistä elämää. Yksityisyyden puutetta ja toisaalta varmaan myös välittämistä. Ihailimme saunan kekseliästä suunnittelua, kurkistelimme saunanhoitajan pikkuista lippuluukun näköistä kömmänää. Sieltä hän myi vastoja ja virvoitusjuomia. Olisiko laittanut myös selänpesijät liikkeelle.

Museoterapiaa. Kulttuurikuntoutusta.

Silmät loistavat kuin pikkulapsilla.

Kyä me parhaat paikat löyrämme.Keittiömiehen tiistainostot


Ruumiin taiteen puolella poiminnoista vastaa keittiömies Henrik, viittä vaille restonomi. Amurin Helmen seitsemän euron kalakeitto kiilasi kirkkaasti kärkisijoille kaikkien aikojen keittolounasvertailussa.

Museokorttelikierroksen päätöskahveja saatteli sulhaspiirakka, juuri uunista tullut ja valuvalla voisulalla meheväksi voideltu. Reilu sipaisu munavoita päällä. Ja ihan kunnon voisilmäpulla vielä kahvimukin jälkimmäisen puolikkaan kruunuksi. Mehevä, hampaita vasten pehmeästi painuva ja tuhannen tuore.

Helmi se on – Amurin helmi.

Kahden päivän Nysse-kortti (yhteensä 12e) taskussa ajelimme illaksi tukikohtaamme Pispalanharjun kupeeseen keltaiseen puutaloon. Sen Airbnb-asunnossa leikimme kaksi päivää ja yötä kotia kuten parhailla reissuilla yleensä teemme. Lojuimme sohvalla, laitoimme vähän ruokaa, höpöttelimme päivän kuulumiset ja kokemukset Oman arviomme ja Amurin matematiikan mukaan olisi 1900-luvun alussa asunut sellaiset viisitoista henkeä.

Lataa alta KESÄKASI-matkalehti.

  • Keskasi matkalehti (pdf, 7223 KB)
    Mikkelilisten Henrik ja Tuulevi Aschanin KESKASI-kierroksen reitti kulki rinkka selss Jyvskyln kautta Tampereelle, sielt Turkuun, Poriin ja Ulvilaan.  

Kesäkasin somekanavat: @tuulevia @henrikaschan

Seuraa Kesäkasi-seikkailua sosiaalisessa mediassa @museokortti-kanavalla tunnisteilla #kesakasi #museoseikkailu2019 #museokortinseikkailija #museokortti #museokierros

 


Seikkailureitti

Seikkailua seurataan viikolla 35 (26.8.–1.9.).

Sara Hildénin taidemuseo
(Tampere)

Amurin työläismuseokortteli
(Tampere)

Museo Milavida
(Tampere)

Luostarinmäen käsityöläismuseo
(Turku)

Turun taidemuseo
(Turku)

Apteekkimuseo ja Qwenselin talo
(Turku)

Porin taidemuseo
(Pori)

Friitalan Nahkamuseo
(Ulvila)
Museokortti - vuoden mittainen kulttuurimatka 300 museoon!

Uusi Museokortti itselle tai lahjaksi 69€
Voimassaolevan kortin uusiminen 64€

Lisätietoa Museokortista >

Tatjan, Akun ja Taimin Matka menneeseen -seikkailun kruunaa video, joka koostaa koko seikkailun yhdeksi muistoksi. Perhe kiersi Suomea koko kesän ja kävi yli kymmenessä Museokortti-kohteessa. Jokaisella matkalla esiteltiin muinaisuutta huokuvia museokohteita sekä yksi tai useampi ilmainen luontokohde.

Jaa museokokemuksesi
#museokortti #museokierros @museokortti

 

Tutustu seikkailijoihin