Lapin museoseikkailu, osa 4:
Kultahistoriaa ja kullanhuuhdonnan harjoittelua Tankavaarassa

Lapin museoseikkailijat Heikki, Anne, Kaija ja Ulla suuntaavat Lapin kultamaille etsimään kultahippuja! Tankavaarassa on maailman ainoa kansainvälisesti kultahistoriaa esittelevä museo, Kultamuseo. Seikkailijat osallistuvat museon opastetulle kierrokselle ja kuulevat kiinnostavia tarinoita kultahistoriasta, minkä jälkeen he innostuvat itsekin harjoittelemaan kullanhuuhdontaa.



Katso Lapin museoseikkailun neljäs video Kultamuseosta! Kaikki Lapin museoseikkailun videot löydät sivun lopusta.


Sodankylän pohjoisosassa, Tankavaaran kylässä, sijaitsee maailman ainoa kansainvälinen Kultamuseo. Museossa on laaja kotimaan tarinoista koostuva näyttely, josta seikkailijamme poimivat mielenkiintoisia tarinoita videolleen. Heille tarinat eivät kuitenkaan riitä, vaan he lähtevät harjoittelemaan kullanhuuhdontaa ja osallistuvat myös kullanhuuhdonnan kisoihin.

Jatkuukohan Lapin museoseikkailu enää tästä, jos seikkailijoiden vaskoolista löytyy paljon kultaa?


Tankavaaran Kultamuseon kotimainen näyttely ja kullanhuuhdontaharjoitukset Kultakylässä

Lapin museoseikkailu on edennyt jo Tankavaaraan. Näistä kahdesta jaksosta tuli laajasti kulta-aihetta käsitteleviä, sillä kuvatessamme videota juhannuksen aikaan oli Kultamuseon kierroksen lisäksi mahdollista osallistua kullanhuuhdonnan oppitunnille Tankavaaran Kultakylän huuhtomolla sekä käydä kaivamassa kultaa Team Deadwood ry:n oikealla valtauksella. Kultaperinne ry:n järjestämissä kullanhuuhdonnan juhannuskisoissa minä ja Kaija osallistuimme aloittelijoiden sarjaan, jossa Kaija tuli hienosti toiseksi!

Tankavaara on meille tuttu paikka, sillä asumme täällä. Sen vuoksi museoseikkailuun oli helppo ottaa mukaan Tankavaaran Kultamuseo, joka on maailman ainoa kansainvälinen kullankaivuuta esittelevä museo.

Teimme Tankavaarassa kaksi videota, sillä yhdestä videosta olisi tullut aivan liian pitkä.

Tankavaaran Kultamuseo

Tankavaaran Kultamuseon Suomen kultahistoriasta kertova puoli on yhtenäinen kokonaisuus täynnä tarinoita. Meillä oli ilo saada museossa opastettu kierros, jonka meille veti Kultamuseon amanuenssi Hanna Mattila. Hanna on työskennellyt Kultamuseossa jo noin kymmenen vuotta ja hänen asiantuntemuksensa kultahistoriasta on todella laaja.

Hannan kertomista tarinoista nousivat esille Mopo-hipun tarina sekä Sylvia Petronella Antoinette van der Moerin Lapissa viettämä aika. Molemmat tarinat ovat epätyypillisiä kultatarinoita, sillä päähenkilöt eivät olleet pitkäpartaisia kullankaivajia, vaan Mopohipun löytäjä oli matkailija, nuori poika ja Petronella taas omalaatuinen persoona, joka ei viettänyt Lapissa muutamaa kuukautta kauempaa, mutta hänen tarinansa on käänteiltään huima seikkailu ja hän on merkittävä osa Suomen kullankaivuun historiaa.

Nämä ja muut hienot tarinat suomalaisesta kultahistoriasta löytyvät Tankavaaran kynttiläkuusien katveesta, Tankavaaran Kultamuseosta. Kesällä museo on auki joka päivä, talvella tarkista aukioloajat Kultamuseon nettisivulta.

Teksti: Anne Sulander
Kuvat: Heikki Sulander


Ivalojoen Kultala. Kuva: Heikki Sulander.

Mopo-hippua metsästämässä Tankavaaran Kultakylän huuhtomolla


Mopo-hippu on suurin turistin Tankavaarasta löytämä hippu, 39,6 g. Hipun vuonna 1978 ensimmäisestä ikinä huuhtomastaan vaskoolillisesta löytänyt porvoolainen 11-vuotias poika Mika Saalanko myi isänsä kanssa vuonna 1978 löytämänsä hipun Kultamuseolle ja osti rahoilla mopon.

Tarina ei kertonut, oliko kultakuume iskenyt nuoreen mieheen, mutta mopokuume oli ainakin! Geologian tutkimuskeskuksen raportista löysin silloisen museonjohtajan, Inkeri Syrjäsen kertomuksen hipun löytämisestä.

Niilo ”Nipa” Raumala oli tuolloin oppaana ja neuvoi poikaa hienontamaan saven ja heittämään isot kivet pois, jolloin poika ensin heitti tämän savisen möykyn, mutta jäi miettimään sen painoa, kaivoi sen esiin ja löysi saven sisältä jotain keltaista, jonka Raumala tunnisti heti kullaksi.

Kun kultaa käytiin punnitsemassa Kultamuseolla, tuolloinen museonjohtaja Inkeri Syrjänen kysyi Mikalta, myisikö hän hipun museolle. Poika kieltäytyi ensin, mutta sitten neuvoteltuaan isänsä kanssa muutti mielensä, eikä äiti Porvoossa saanutkaan jättimäistä kultahippua tuliaiseksi, vaan Lapin reissulta palasi poika moporahoineen. Sen verran hipun hinnaksi oli sovittu, että jäi vielä bensarahaakin mopon ostamisen jälkeen.

Teksti: Anne Sulander
Kuvat: Heikki Sulander



Kullanhuuhdonnan juhannuskilpailut Tankavaarassa

Kultamuseossa tarinoiden parissa voisi viettää aikaa vaikka koko päivän, mutta kultakuume kun iski oli kultaa päästävä vielä huuhtomaan itsekin.

Ensikertalaisena kullanhuuhdontakilpailuissa

Kun olimme tutustuneet kultahistoriaan sekä kokeilleet itsekin kullanhuuhdontaa Kultakylässä koitti juhannus ja kullanhuuhdonnan juhannuskilpailut. Tähän oli tietenkin osallistuttava ja meidän Lapin museoseikkailijaporukasta kilpailuun lähtivät Anne ja minä eli Kaija!



Kullanhuuhdonnan kilpailuissa tarkoituksena on löytää tietty määrä kultahippuja mahdollisimman hyvässä ajassa. Tuomaristo piilottaa ennalta sovitun määrän (5-12) kultahippuja ämpärilliseen hiekkaa ja kilpailijat eivät tiedä tätä määrää vaan kilpailutilanteessa sitten tyhjentävät ämpärin vaskooliin ja koettavat huuhtoa kaikki hiput mitä löytävät talteen.

Hyvä aika ämpärillisen tyhjentämiseen näytti olevan yhdestä kolmeen minuutin paikkeilla ja ratkaisevaa on, että jokaisesta hukatusta kultahipusta saa kolmen minuutin aikasakon. Eli voittajan tulee olla sekä nopea, että löytää kaikki piilotetut hiput!




Osallistuimme aloittelijoiden sarjaan Annen kanssa ja meidän ajat oli toki aika paljon pidempiä kuin kokeneempien kisaajien. Mutta olen oikein ylpeä tuloksestani sillä löysin kaikki kahdeksan hippua ajassa 5:31 ja sijoituin hopealle. Tästähän alkaa uusi harrastukseni!




Palkintona oli pokaali ja ehtaa kultaa sekä löydetyt kisahiput sai tietysti pitää.


Juhannus oli Tankavaarassa sateinen, mutta mieleenpainuva. Oli hauskaa päästä kokeilemaan tuota kullanhuuhdonnan kilpailua, joka onkin isossa osassa nyt elokuussa kun Kullanhuuhdonnan Maailmanmestaruuskilpailut valloittavat Tankavaaran. Itsehän menin jo nimeni ilmoittamaan MM-kisojen aloittelijoiden sarjaan, saa nähdä miten käy!

Teksti: Kaija Ryytty
Kuvat: Heikki Sulander

Seuraa seikkailijoita: Instagram @rinkkaputki, @pohjankettu, @ullasusa_photography sekä @sulanderphoto. Blogit: Rinkkaputki.com ja Pohjankettu.fi. YouTube: Youtube.com/Rinkkaputki.


Seuraa Lapin museoseikkailua sosiaalisessa mediassa @museokortti-kanavalla tunnisteilla #lapinmuseoseikkailu #museoseikkailu2019 #museokortinseikkailija #museokortti #museokierros

 

Seikkailureitti

Seikkailua seurataan viikolla 31 (29.7.–4.8.)

Arktikumin tiedekeskus
(Rovaniemi)

Rovaniemen taidemuseo Korundi
(Rovaniemi)

Särestöniemi-museo
(Kittilä)

Saamelaismuseo Siida
(Inari)

Kultamuseo
(Tankavaara)

Museo-Galleria Alariesto
(Sodankylä)

Katso Lappi-seurueen seikkailuhakemus:


Museokortti - vuoden mittainen kulttuurimatka 300 museoon!

Uusi Museokortti itselle tai lahjaksi 69€
Voimassaolevan kortin uusiminen 64€

Lisätietoa Museokortista >

Tatjan, Akun ja Taimin Matka menneeseen -seikkailun kruunaa video, joka koostaa koko seikkailun yhdeksi muistoksi. Perhe kiersi Suomea koko kesän ja kävi yli kymmenessä Museokortti-kohteessa. Jokaisella matkalla esiteltiin muinaisuutta huokuvia museokohteita sekä yksi tai useampi ilmainen luontokohde.

Jaa museokokemuksesi
#museokortti #museokierros @museokortti

 

Tutustu seikkailijoihin