Lapin museoseikkailu, osa 3:
Seikkailu Sodankylässä tarjoaa Alarieston taidetta ja maisemia tunturin huipulta

Sodankylässä Heikki, Anne, Kaija ja Ulla vierailevat Museo-Galleria Alariestossa tutustumassa taiteilija Andreas Alarieston teoksiin. Lapin seikkailijat käyvät myös katsomassa upeita maisemia Pyhä-Nattasen huipulta, joka sijaitsee Sompion luonnonpuistossa.


Katso Lapin museoseikkailun kolmas video ja koe upea Sodankylä! Kaikki Lapin museoseikkailun videot löydät sivun lopusta.


Sodankylässä seikkailijat vierailevat Museo-Galleria Alariestossa tutustumassa itseoppineeseen, arkea töissään kuvaavaan Andreas Alariestoon. Andreas Alariesto oli taiteilija ja valokuvaaja, mutta teki työuransa tavallisissa töissä: esimerkiksi talonmiehenä.

Museo-Galleria Alariestossa pääsee tutustumaan virtuaalisesti myös Sodankylän kotiseutumuseoon, mutta kuinkas seikkailijoille kävikään? Muitakin yllättäviä hetkiä (ja retkiä) löytyy Sodankylän jaksosta!

Alarieston naivistinen taide ilahduttaa Sodankylässä

Lapin Museoseikkailumme on edennyt puoliväliin ja vuorossa on Sodankylän Museo-Galleria Alariesto! Seikkailusta kirjoittaa Ulla Viskari-Perttu.

Museo-Galleria Alariesto

Museo on nimetty kuvataiteilija Andreas Alarieston mukaan ja museo on omistettu Alarieston värikkäille ja naivistisille maalauksille. Ne vievät museoseikkailijat aidon vanhan Lapin tunnelmaan ja romantiikkaan.

Museo-Galleriaan Alariestoon on helppo saapua myös bussilla. Museo sijaitsee aivan Sodankylän ytimessä, kunnan Matkailuinfon yhteydessä.




Kurkistus Andreas Alarieston elämään

Matkailuneuvoja Maria Alatalo johdatteli meidät näyttelyyn ja Alarieston elämään, joka on vaikuttava kertomus.

Andreas oli kotoisin Pohjois-Sodankylän Rieston kylästä, joka jäi Lokan tekojärven alle 60-luvulla. Andreas oli ahkera työmies ja hän aloittikin maalaamisen vasta mentyään naimisiin elämänsä rakkauden Riikan kanssa.

Maalauksissa hän käsitteli elämäänsä, joka ei aina ollut kohdellut Andreasta ilman kolhuja. Siksi onkin lohduttavaa, että Alarieston taidetta arvostettiin jo hänen elinaikanaan, eikä vasta kuoleman jälkeen niin kuin monia muita taidemaalareita.

Museo-Galleria Alariesto avattiin vuonna 1986, kolme vuotta ennen Alarieston kuolemaa.

Virtuaalikierros Sodankylän kotiseutumuseossa – vai sittenkin ihan oikea kierros?

Galleria-Museossa pääsee virtuaalisesti tutustumaan myös Kotiseutumuseoon, jonka v. 1906 rakennettu päärakennus on siirretty Rieston kylästä Sodankylän keskustaan ennen Lokan tekojärven tuloa.

Me halusimme kuitenkin käväistä aidosti paikan päällä, Lapin vanhaan pihapiiriin ja rakennusten esineistöön tutustuen.



Kotiseutumuseoon on vapaa pääsy, eikä se varsinaisesti ole Museokortti-kohde. Suosittelemme kuitenkin yhdistämään sen Sodankylän kulttuurikierrokseen, sillä sinne ajaa vain muutaman minuutin Alariesto-galleriasta.

Mitä Sodankylä minulle merkitsee: tapahtumia keskiyön auringon alla ja revontulten loisteessa

Sodankylä on ollut puolen vuoden työprojektini ajan kotini ja työpaikkani. Saavuin Sodankylään helmikuun lopulla.

Sää oli keväisen aurinkoinen, mutta paikalliset varoittelivat minua: kevät ei todellakaan ole vielä pitkään aikaan tulossa! Ja niinhän se pohjoinen talvi näytti voimansa, viimeiset lumikinokset sulivat sopivasti kesäkuussa, juuri ennen kuin teini-ikäiset lapseni saapuivat luokseni kesälomaa viettämään.

Puolen vuoden aikana olen nähnyt Sodankylän tähtikirkkaan taivaan revontulten tanssin ja pohjoisen kesän yöttömän yön valoisuuden.

Aikaisemmin Sodankylä oli minulle tuttu lähinnä elokuvajuhlistaan, mutta nyt tunnen jo Sodankylän tapahtumakirjoa paremmin; täällä järjestetään mitä erikoisempia juhlia ja tapahtumia kansainvälisistä kullanhuuhdontakilpailuista vesimoottorikelkka-ajoihin ja hurjiin porokisoihin.

Kuulin kerran turistin lausuvan Sodankylän kuin ”sydänkylä”. Sellainen se kyllä onkin, suloinen sekoitus maaseudun vehreyttä, kirkkaita vesiä ja erämaan kauneutta.

Seuraavaksi Lapin Museoseikkailu jatkuu kohti kullan kimallusta Sodankylän pohjoisosassa, Tankavaarassa!

Teksti: Ulla Viskari-Perttu
Kuvat: Heikki Sulander

Seuraa seikkailijoita: Instagram @rinkkaputki, @pohjankettu, @ullasusa_photography sekä @sulanderphoto. Blogit: Rinkkaputki.com ja Pohjankettu.fi. YouTube: Youtube.com/Rinkkaputki.


Seuraa Lapin museoseikkailua sosiaalisessa mediassa @museokortti-kanavalla tunnisteilla #lapinmuseoseikkailu #museoseikkailu2019 #museokortinseikkailija #museokortti #museokierros

 

Seikkailureitti

Seikkailua seurataan viikolla 31 (29.7.–4.8.)

Arktikumin tiedekeskus
(Rovaniemi)

Rovaniemen taidemuseo Korundi
(Rovaniemi)

Särestöniemi-museo
(Kittilä)

Saamelaismuseo Siida
(Inari)

Kultamuseo
(Tankavaara)

Museo-Galleria Alariesto
(Sodankylä)

Katso Lappi-seurueen seikkailuhakemus:


Museokortti - vuoden mittainen kulttuurimatka 300 museoon!

Uusi Museokortti itselle tai lahjaksi 69€
Voimassaolevan kortin uusiminen 64€

Lisätietoa Museokortista >

Tatjan, Akun ja Taimin Matka menneeseen -seikkailun kruunaa video, joka koostaa koko seikkailun yhdeksi muistoksi. Perhe kiersi Suomea koko kesän ja kävi yli kymmenessä Museokortti-kohteessa. Jokaisella matkalla esiteltiin muinaisuutta huokuvia museokohteita sekä yksi tai useampi ilmainen luontokohde.

Jaa museokokemuksesi
#museokortti #museokierros @museokortti

 

Tutustu seikkailijoihin