Museoseikkailu rannikolla, osa 5:
Vaikuttavia ni-installaatioita ja taiteenkerilijiden kokoelmia Vaasassa

Minna matkustaa Vaasaan, jossa hän tutustuu Tikanojan taidekotiin ja Kuntsin modernin taiteen museoon. Molemmissa museoissa on esillä taiteenkeräilijöiden kiehtovia kokoelmia. Kuntsin Hans Rosenström: No Land is an Island -näyttelyn ääni-installaatiot tekevät Minnaan erityisen suuren vaikutuksen.


Vaasassa Minna vierailee ensin Tikanojan taidekodissa, joka syntyi vaasalaisen liikemiehen, kauppaneuvos Frithjof Tikanojan (1877–1964) rakkaudesta taiteeseen. Yli tuhannen teoksen kokoelma sisältää monien taidehistorian keskeisten taiteilijoiden teoksia sekä Suomesta että ulkomailta.


– Tikanojan taidekodissa on upea Henri Matissen asetelma-aiheinen Sculpture et vase de lierre. Sama teos on nähtävillä ylemmässä kerroksessa olevassa valokuvassa. Frithjof Tikanojan Ruusa-vaimo soitti pianoa, ja teos oli ripustettu pianon päälle. Aika viehättävää ajatella, miten hän katseli teosta soittaessaan. Ruusa ilmeisesti piti siitä hyvin paljon, pohtii seikkailijamme Minna.

Minnan toinen museokohde Vaasassa on Kuntsin modernin taiteen museo. Nimensä museo on saanut taiteenkeräilijä, konsuli Simo Kuntsin (1913–1984) mukaan, jonka perustaman säätiön taidekokoelmaa pidetään yhtenä merkittävimmistä modernin ja nykytaiteen kokoelmista Suomessa.


Kuntsin modernin taiteen museossa on esillä Lars Swanljungin upea nykytaiteen kokoelma. Näyttely kulkee nimellä Odysseia – matka taiteessa. Kuvan teos on Roy Lichtensteinin Temple (1964). Kyseisestä teoksesta alkoi Swanljungin kiinnostus taiteen keräämiseen. Teokseen kiteytyy myös hänen kiinnostuksensa Kreikkaa ja sen kulttuuria kohtaan.

Kuntsissa on esillä Odysseia – matka taiteessa -näyttely, joka on koottu taiteenkeräilijä Lars Swanljungin kokoelmasta. Swanljungin kokoelmaan kuuluu yli 800 teosta ja se on karttunut yli 30 vuoden aikana aina 1980-luvun lopusta lähtien. Nämä vuosikymmenet ovat merkinneet keräilijälle matkaa taiteessa – lukuisia kohtaamisia taiteen, taiteilijoiden ja muiden alan toimijoiden kanssa.

Kuntsin Hans Rosenström: No Land is an Island -näyttelyn ääni-installaatiot tekevät Minnaan erityisesti vaikutuksen. Hän yllättyi, kuinka vahva tunnekokemus pelkistä äänistä syntyi.

 

Seuraa Minnan seikkailua


Museokortti - vuoden mittainen kulttuurimatka 300 museoon!

Uusi Museokortti itselle tai lahjaksi 69€
Voimassaolevan kortin uusiminen 64€

Lisätietoa Museokortista >

Tatjan, Akun ja Taimin Matka menneeseen -seikkailun kruunaa video, joka koostaa koko seikkailun yhdeksi muistoksi. Perhe kiersi Suomea koko kesän ja kävi yli kymmenessä Museokortti-kohteessa. Jokaisella matkalla esiteltiin muinaisuutta huokuvia museokohteita sekä yksi tai useampi ilmainen luontokohde.

Jaa museokokemuksesi
#museokortti #museokierros @museokortti

 

Tutustu seikkailijoihin