28-vuotias Ida Uotila pakkasi reppuunsa kameran ja luonnoslehtin ja suuntasi seikkailulle Helsingist kohti Harjavaltaa.

Ida, reppu ja taide osa 1:
Ellen Thesleff HAM:issa ja Emil Cedercreutz Harjavallassa

Museokortin ensimmäinen seikkailija Ida Uotila suuntaa Helsingistä kohti Harjavaltaa ja Vaasan kautta Tampereelle. Ensimmäisessä osassa käydään HAM Helsingin taidemuseon Ellen Thesleff -näyttelyssä sekä Emil Cedercreutzin museossa, jossa tutustutaan veistotaiteeseen ja japonismiin Japanism today -näyttelyssä.


Ellen Thesleff HAM:issa ja Emil Cedercreutz Harjavallassa


Aloitin tämän pienen sukelluksen museoiden maailmaan Helsingin taidemuseosta, HAM:ista. Ellen Thesleff oli tätä ennen esiintynyt elämässäni lähinnä kehystettyinä postikortteina lapsuudenkodissa. En ollut koskaan aikaisemmin nähnyt varsinaisia alkuperäisteoksia. Minä maalaan kuin jumala -nättelyn värit saivat minut haluamaan maalausmatkalle Firenzeen ja Thesleffin asenne taiteelliseen luomiseen oli vähintäänkin inspiroivaa.

Kuva 1. Ellen Thesleffin puupiirrokset “Kultalintu” ja “Suomen kevät.”

HAM:ista jatkoin junalla Harjavaltaan, jossa seuraava aamu korkattiin virkistävällä kävelyllä Emil Cedercreutzin museolle. Tämä museo oli ehdottomasti yksi matkan suosikeistani. Ihana henkilökunta yhdistettynä mielenkiintoisiin tarinoihina ja todella monipuoliseen kulttuurikattaukseen oli kaiken kaikkiaan aivan huippu kokemus.

Näytillä oli niin Emil Cedercreutzin veistostaidetta, asuinrakennusta kuin hänen keräämäänsä esineistöäkin. Tarinat taiteilijasta ja hänen elämästään olivat jännittäviä, puhumattakaan paikan arkkitehtuurista.

Lisäksi päärakennuksen yläkerran näyttelytilassa oli Japonismi-näyttely, jossa oli mitä mielenkiintoisimpia illuusioita viiden japanilaisen taiteilijan (tai tiedemiehen) luomina. Eniten mieleeni kyseisestä näyttelystä jäi Kokichi Sugiharan teos, jossa hän oli luonut 3D malleja, jotka peilistä katsottuna näyttivätkin aivan eri esineiltä.


Kuva 2. Taiteilijan työpöytä Emil Cedercreutzin museossa.


Kuva 3. Emil Cedercreutzin museo Harjavallassa on yksi Idan suosikkeja hänen museoseikkailultaan. Mielenkiintoiset tarinat, jännittävä arkkitehtuuri ja inspiroiva taide loivat erityisen monipuolisen museokokemuksen.


Kuva 4. Emil Cedercreutzin museossa oli Japonism Today -näyttely, jossa illuusioita oli luotu mielikuvituksellisesti kolmen japanilaisen taiteilijan ja kolmen tiedemiehen voimin. Kuvassa Kokichi Sugiharan suunnittelemat 3D -mallinnukset, jotka näyttäyyivät silmälle toisin ja peilistä katsottuna toisin.

Seikkailun toinen osa ilmestyy torstaina 27. kesäkuuta.
 


Seikkailureitti

Seikkailua seurataan viikolla 26 (24.6.–30.6.)

HAM Helsingin taidemuseo
(Helsinki)

Emil Cedercreutzin museo
(Harjavalta)

Kuntsin modernin taiteen museo
(Vaasa)

Mediamuseo Rupriikki
(Tampere)

Museo Milavida
(Tampere)

Emil Aaltosen museo
(Tampere)


Katso Idan seikkailuhakemus:Museokortti - vuoden mittainen kulttuurimatka 300 museoon!

Uusi Museokortti itselle tai lahjaksi 69€
Voimassaolevan kortin uusiminen 64€

Lisätietoa Museokortista >

Tatjan, Akun ja Taimin Matka menneeseen -seikkailun kruunaa video, joka koostaa koko seikkailun yhdeksi muistoksi. Perhe kiersi Suomea koko kesän ja kävi yli kymmenessä Museokortti-kohteessa. Jokaisella matkalla esiteltiin muinaisuutta huokuvia museokohteita sekä yksi tai useampi ilmainen luontokohde.

Jaa museokokemuksesi
#museokortti #museokierros @museokortti

 

Tutustu seikkailijoihin