Näyttely
 Sisäänpääsy Museokortilla
 

Maailman kautta kuljemme – pohjalaistaiteilijoiden nkemyksi uskonnosta

Maailman kautta kuljemme -nyttely tarkastelee uskontoa ja uskonnollisuutta sek kristillist kulttuuriperinnett kuvataiteessa.

 
Kuva: Eero Nelimarkka Hartaushetiki Alaviitalassa, 1924

Nyttelyn keskeinen tarkastelukulma on ei-kirkollinen pohjalaislhtinen taide. Nkyvtk pohjalaisalueilla vahvasti vaikuttaneet ja vaikuttavat uskonnollisuus ja uskonnolliset liikkeet, kuten krttilisyys tai lestadiolaisuus? Onko perinteill tai ajalla vaikutusta uskonnolliseen tarpeeseen ja sen ilmaisemiseen? Millaista on nykyajan hengellisyys?

Uskonto nivoutuu syvlle kulttuuriin ja yhteiskuntaan, mutta kulttuureiltaan ja uskonnollisilta perinteiltn kirjavassa nykyajassa uskonnon ja kulttuurin vliset suhteet ovat muuttuneet. Maallistuneessa nyky-Suomessa taide on yh enemmn alkanut kiinnostua uskonnosta olematta silti vlttmtt uskonnollista.

Nyttelyn taiteilijat ksittelevt teoksissaan omaa uskoaan tai uskonnollisuuttaan, uskonnollisia tapoja ja perinteit, uskontoon liittyvi ennakkoluuloja, uskonnon ulkoisia merkkej, kirkkoja ja kirkkokansaa tai henkisi arvoja, pyh, pyhn kokemista ja sen yhdistmist arkeen. Taiteilijoiden teemoja ovat esimerkiksi enkelit ja pirut, Aatami ja Eeva, paratiisi, Tuonelan portti, syntipukki, krtit, saarnaajat, papit, kanttorit, hautajaiset, rukousnauhat, Jeesus, vaivaisukot, kirkot, madonna, jouluevankeliumi.

Nyttelyn isntn on uskonnollisuudestaan tunnettu Eero Nelimarkka. Lisksi nyttelyss on mukana teoksia taiteilijoilta kuten Veikko Vionoja, Arvid Broms, Arvi Menp, Vilho Lampi, Eero Hiironen, Antti Ojala, Juhani Harri, Carl Wargh, Pekka Jylh, Marita Liulia, Heikki Mki-Tuuri, Juha Tammenp, Mia Damberg, Tiina Laasonen, Teemu Mki, Pauliina Turakka Purhonen, Tapio Hirvonen ja Riku Riippa, joilla kaikilla on jokin side pohjalaisuuteen. 1600–1700-lukujen taiteilijoiksi valikoituivat Pohjanmaalla vaikuttaneet kirkolliset kuvanveistjt Michael Balt ja Eric Cainberg. Pohjalaistaiteen lisksi nyttelyss on mys tunnettuja uskontoaiheiden kuvaajia kuten Hugo Simberg, Venny Soldan-Brofeldt ja Kuutti Lavonen.

Nyttelyn on kuratoinut Anne-Maj Salin.

Kerro tästä myös ystävillesi!

Museon yhteystiedot

Nelimarkka-museo, Etel-Pohjanmaan aluetaidemuseo
Pekkolantie 115, 62900 Alajrvi

(040) 559 8327

Museon kotisivut

Yhteydet julkisilla

Näytä reitti museolle Matkahuollon reittioppaassa

×

Katso reitti Matkahuollon reittioppaassa

Päämäärä:

Nelimarkka-museo, Etel-Pohjanmaan aluetaidemuseo, Pekkolantie 115, 62900 Alajrvi


Lähtöpiste:


Tai lataa Reitit ja Liput -sovellus

Pääsymaksut

Sisäänpääsy Museokortilla
Sisäänpääsy Museokortilla

6/4/0

Maksutavat

kteinen, yleisimmt pankki- ja luottokortit.

Aukioloajat

Ma Suljettu
Ti 11:00-17:00
Ke 11:00-17:00
To 11:00-17:00
Pe 11:00-17:00
La 12:00-16:00
Su 12:00-17:00

Näyttelyn tekstit kielillä