Näyttely
 Sisäänpääsy Museokortilla
 

Jyrki Kallio-Koski: valokuvanyttely Raittijrvi – Kaijukan kyl

Suomen luontokeskus Haltia, Espoo

  • 7.6.2022–29.8.2022

Haltian Galleriassa esill olevat upeat valokuvaaja Jyrki Kallio-Kosken valokuvat kertovat Raittijrven saamelaiskyln elmst 40 vuoden ajalta.

 
Poron vasa syntyy kevttalvella

Jo koululaisena Kallio-Koski kiinnostui luonnossa kulkemisesta ja sen taltioimisesta valokuvaamalla Kemijoen suiston lintujen kevt- ja syysmuuttoa. 1960-luvun lopulla alkaneet kalastus- ja vaellusreissut Lappiin herttivt kiinnostuksen mys ihmisen ja luonnon vlisen vuoropuhelun taltioimiseen. Samalla valokuvaaminen muuttui entist tavoitteellisemmaksi.

”Tietoni saamelaisten elmst perustui kirjojen ja elokuvien vlittmiin mielikuviin, jotka houkuttelivat samoilemaan Lappiin. Retkeilin Enontekin Pyrisjrven ja Haltin maisemissa muutamia vuosia ennen kuin opin tuntemaan paikallisia ihmisi ja sain luvan lhesty heit kameran linssin lpi. Raittijrven poromiehi tapasin ensimmisen kerran toukokuussa 1975 Pihtsusjrvell ja vuotta myhemmin otin ensimmiset kuvani kaijukkalaisista. Nyt kuvia Ylipern ihmisist ja luonnosta on arkistossani useita tuhansia.

Nyttelyst keskustelimme kyllisten kanssa ensimmisen kerran vuosituhannen vaihteessa, ja kylyhteis antoi ajatukselle varauksettoman tukensa”, Jyrki Kallio-Koski kertoo.

Raittijrven saamelaiskyln elmntyyli ja maailmankuva ovat houkutelleet Kallio-Koskea dokumentoimaan kyln arkea ja poronhoitoyhteisn elmntavan siirtymist sukupolvelta toiselle.

Yksi Raittijrven kyln erikoisuuksista on sen sijainti. Kyl sijaitsee Enontekin kunnan pohjoisimmassa osassa, Yliperll, Ksivarren ermaa-alueen sisll. Kyln johtaa noin 40 kilometrin pituinen polkutie, jota pitkin nykyisin kuljetaan talvella moottorikelkalla ja kesaikaan mnkijll. Aiemmin kyln psi vain hiihten tai kvellen. Raittijrvelisten elmn perustana on poro ja poronhoito. Kylss on kymmenkunta taloa, joissa asutaan poronhoidon vuotuiskierron mukaan. Kyl ei kuitenkaan ole koskaan autio, vaan aina jossakin talossa ollaan paikalla.

Nyttely on kunnianosoitus kyln ihmisi ja tt elmntapaa kohtaan.

Kerro tästä myös ystävillesi!

Museon yhteystiedot

Suomen luontokeskus Haltia
Nuuksiontie 84, 02820 Espoo

040 163 6200

Museon kotisivut

Yhteydet julkisilla

Näytä reitti museolle Matkahuollon reittioppaassa

×

Katso reitti Matkahuollon reittioppaassa

Päämäärä:

Suomen luontokeskus Haltia, Nuuksiontie 84, 02820 Espoo


Lähtöpiste:


Tai lataa Reitit ja Liput -sovellus

Pääsymaksut

Sisäänpääsy Museokortilla
Sisäänpääsy Museokortilla

13/8/0

Maksutavat

Kteinen, pankki- ja luottokortit, Smartum, Edenred/Virike

Aukioloajat

Ma 10:00-18:00
Ti 10:00-18:00
Ke 10:00-18:00
To 10:00-18:00
Pe 10:00-18:00
La 10:00-18:00
Su 10:00-18:00

Katso ajankohtaiset aukioloajat: haltia.com

Näyttelyn tekstit kielillä