Näyttely
 Sisäänpääsy Museokortilla
 

Uwa Iduozee: Blind Spot(s)

Suomen valokuvataiteen museo K1, Helsinki

  • 30.4.2021–29.8.2021

Uwa Iduozee on Helsingiss ja New Yorkissa toimiva valokuvaaja ja dokumentaristi, joka pyrkii purkamaan vallitsevia kertomuksia ja kertomaan tarinoita, jotka jvt valtamedioissa helposti kuulematta.

 
Uwa Iduozee, 2020.

Nyttelyss on esill valokuvia, jotka Uwa Iduozee on kuvannut Yhdysvalloissa vuonna 2020. Vuotta leimasivat yhtlt pandemian aiheuttama katastrofitila ja toisaalta syvt jnnitteet, jotka huipentuivat presidentinvaalien lisksi Black Lives Matter -liikkeen nostattamiin rasisminvastaisiin protesteihin. Protestikuvastoa hallitsivat valokuvat konflikteista, joissa rasismia vastustavat mielenosoittajat olivat vastakkain vuoroin poliisin ja vuoroin rioikeiston edustajien kanssa. Yhteenottoja korostava kuvasto on kuitenkin vain kapea kuva siit, mist liikkeess on kyse. Tapahtumien uutisointi on Suomessakin keskittynyt konfliktikuvastoon, joka vahvistaa kahtiajaon tarinaa.

Yhdysvaltojen viime vuosien poliittinen ilmapiiri on usein esitetty kyhien valkoisten ihmisten protestina valtaeliitti ja vhemmistj kohtaan. Huomion katveeseen ovat kuitenkin jneet ne keskiluokan ja ylemmn keskiluokan ihmiset, jotka hytyvt rasistisista ja eriarvoistavista rakenteista, mutta joilla on mahdollisuus tehd nennist peseroa trumpilaiseen ideologiaan ja rooliinsa rakenteiden yllpitjin.

Nyttely purkaa vallitsevaa kahtiajaon kertomusta ja kuvaa kriisitilassa olevan maan arkista rakenteellista rasismia ilman, ett konfliktit asetetaan keskin. Iduozeen valokuvissa nhdn, ett vain etuoikeutetuilla on varaa olla eppoliittisia ilman, ett sill on vaikutusta heidn arkeensa. Eppoliittisuus on itsessn poliittinen teko, ja vain etuoikeutetusta asemasta ksin valokuvia voi tulkita neutraaleina.

Uwa Iduozee (s. 1987) on Helsingiss ja New Yorkissa toimiva kuvaaja ja dokumentaristi. Muun muassa Helsingin Sanomille ja Yleisradiolle kuvaava Iduozee pyrkii kertomaan valokuvillaan tarinoita, jotka usein jvt valtamedioissa vhlle huomiolle. Iduozeen erityisen huomion kohteena ovat rakenteellinen rasismi ja sen vaikutukset sek kriisitilanteissa ett tavallisessa arjessa.

Kerro tästä myös ystävillesi!

Museon yhteystiedot

Suomen valokuvataiteen museo K1
Kmp Galleria, Mikonkatu 1, 00100 Helsinki

Museon kotisivut

Yhteydet julkisilla

Näytä reitti museolle Matkahuollon retkioppaasta

×

Katso reitti Matkahuollon reittioppaassa

Päämäärä:

Suomen valokuvataiteen museo K1, Kmp Galleria, Mikonkatu 1, 00100 Helsinki


Lähtöpiste:


Tai lataa Reitit ja Liput -sovellus

Pääsymaksut

Sisäänpääsy Museokortilla
Sisäänpääsy Museokortilla

12/6/0

Aukioloajat

Ma 11:00-20:00
Ti 11:00-20:00
Ke 11:00-20:00
To 11:00-20:00
Pe 11:00-20:00
La 11:00-18:00
Su 11:00-18:00