Koronaepidemian vaikutukset Museokortin käyttöön — Vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin
 
Näyttely
 Sisäänpääsy museokortilla
 

Rento meininki – Naivismia Oulun taidemuseon kokoelmista

Oulun taidemuseo, Oulu

  • 19.9.2020–14.3.2021

Näyttely täynnä veikeitä maalauksia ja veistoksia.

 
Virpi Vanas, Pikku-pikku eukko, 1988, öljyväri kankaalle.

Rento meininki esittelee laajan, noin 130 teosta käsittävän kokonaisuuden naivistista kuvataidetta. Teoksia on kuudeltakymmeneltä taiteilijalta. Esillä on värikkäitä maalauksia sekä veistoksia ja esineteoksia monenlaisista materiaaleista. Teosten ripustus muodostaa teemallisia kokonaisuuksia, jotka kertovat naivistitaiteilijoiden suosikkiaiheista, sirkustempuista kotoisiin puuhiin ja eläinystäviin, romanttisista luontokokemuksista kaupunkikuviin ja vanhan ajan nostalgiaan. Naivismin tapaan yhdistävänä tekijänä on konstailematon ja positiivinen ilmapiiri.

Kaikkiaan teoksia on kuuden vuosikymmenen ajalta, mutta painopiste on 1970—1980-lukujen taiteessa. Tuon ajan naivistitaiteilijoista mainittakoon Milja Aarnio, Kosti Ahonen, Håkan Brunberg, Josip Generalic, Veijo Hukka, Enni Id, Alice Kaira, Nikolai Lehto, Pirkko Lepistö, Lea Kauppi, Viljo Mäkinen ja Hannu Riikonen. Myöhempää tuotantoa on esillä muun muassa seuraavilta taiteilijoilta Kaarina Alsta, Mia Bergqvist, Kerttu Horila, Kaija-Riitta Iivonen, Martti ”Huuhaa” Innanen, Seija Juva, Arja Jäppinen, Markku Kosonen, Martti Lehto, Bruno Maximus, Tuomas Mäntynen ja Eino Viikilä. Näkökulmia naivismin merkitykseen nykytaiteessa avaavat Ilona Cuttsin, Tapani Kokon, Katja Tukiaisen ja Anu Tuomisen teokset. Nämä taiteilijat eivät ole naivisteja, mutta he edustavat nykyajan koulutettua taiteilijapolvea, joka on omaksunut taiteeseensa naivistisen ilmaisun tarinallisuuden ja näennäisen kömpelyyden.

Näyttelykokonaisuuden ydintä ovat Heinäsen Taidesäätiön lahjoituskokoelmasta valikoidut teokset. Taiteen parissa monipuolisesti toimineet helsinkiläiset taidekerääjät, Ensi- ja turvakotien liiton toimitusjohtaja, sosiaalineuvos Aira Heinänen sekä Osuusliike Elannon entinen pesulapäällikkö, sittemmin yrittäjä Kalevi Heinänen perustivat vuonna 1984 taidesäätiön edistämään naivismia Suomessa. Jo ennen säätiön lakkauttamista vuonna 1990 Heinäset lahjoittivat säätiön 145 teoksen kokoelman sekä kirjaston Oulun taidemuseolle vuonna 1987. Lahjoituksen myötä Oulun taidemuseon kokoelmatoiminnan yhdeksi painopistealueeksi muotoutui naivistinen taide. Oulun taidemuseo hankki naivistista taidetta aktiivisesti varsinkin 1990-luvulla ja 2000-luvun alussa ja on esitellyt teoksia säännöllisesti eri näyttelyissä.

Rento meininki -näyttelyn yhteydessä taidemuseon toiseen kerrokseen on pystytetty omatoiminen Ilopyydys-taidepaja, jossa jokainen pääsee tutustumaan naivistisen taiteen aihepiireihin itse tekemällä ja tutkimalla. Ilopyydys on toteutettu yhteistyössä Oulun taidekoulun kanssa sen 40-vuotisjuhlan kunniaksi.

Kerro tästä myös ystävillesi!

Museon yhteystiedot

Oulun taidemuseo
Kasarmintie 9, 90015 Oulun kaupunki

044 703 7471

Museon kotisivut

Pääsymaksut

Sisäänpääsy museokortilla
Sisäänpääsy museokortilla

10/7/0 €

Maksutavat

Käteinen, yleisimmät pankki- ja luottokortit, Smartum, Kaikukortti

Aukioloajat

Ma Suljettu
Ti Suljettu
Ke Suljettu
To Suljettu
Pe Suljettu
La Suljettu
Su Suljettu

Suljettu 7.3.2021 asti

Teemat

Hakusanat

naivismi

Näyttelyn tekstit kielillä