BLACK FRIDAY -TARJOUS! Museokortti nyt vuoden halvimpaan hintaan 59 €. Osta tästä
 
Näyttely
 Sisäänpääsy museokortilla
 

Horisontaalia ja vertikaalia

Seinäjoen museot, Etelä-Pohjanmaan museo, Seinäjoki

  • 3.6.2020–20.12.2020

Tuokiokuvia kaupungin rakennetusta ympäristöstä

 

Seinäjoen kaupunki viettää tänä vuonna 60-vuotisjuhlavuottaan. Tämä on huomioitu myös Seinäjoen museoiden näyttely- ja tapahtumatarjonnassa. Merkkivuoden käynnistää kesäkuun alussa avautuva Horisontaalia ja vertikaalia –valokuvanäyttely Kivinavetassa (Törnäväntie 23).

Horisontaalia ja vertikaalia – Tuokiokuvia kaupungin rakennetusta ympäristöstä -näyttelyn kuvat on valittu museon kuva-arkistosta, erityisesti Kalevi A. Mäkisen kokoelmasta. Ne ovat ajalta, jolloin Seinäjoesta oli juuri tullut kaupunki. Näyttelyssä astutaan kaupungin kaduille, rakennusten edustoille, toreille ja puistoihin, mutta myös paikkakuntalaisten pariin. Kaupunkinäkymät ovat toisille tuttuja ja herättävät henkilökohtaisia tai yhteisesti jaettuja muistoja. Toisille ne ovat vieraampia ja jopa tuntemattomia, mutta voivat silti luoda yhteyksiä omiin kokemuksiin.

Kuvakavalkadia taustoitetaan viidellä eri teemalla, joita ovat kaupungin idea, paikka, merkitykset, aika ja paikan henki. Teemat eivät tarjoa vastauksia, vaan herättelevät pohtimaan esimerkiksi sitä, mitkä rakennukset ovatkaan Seinäjoen maamerkkejä tai kullekin omia tärkeitä paikkoja. Mistä paikan henki Seinäjoella muodostuu? Näyttelyn yhteydessä voi pohtia myös sitä, millaisia mahdollisuuksia, tavoitteita, valintoja ja ihanteita kaupungin rakentamiseen liittyy. Miksi eri aikoina on rakennettu eri tavoin? Myös se, kenelle kaupunkia on rakennettu tai pitäisi rakentaa, on kiinnostava kysymys. Entä miten hyvä ja huono tai kaunis ja ruma ympäristö määritellään?

Näyttelyssä on esillä mittavan kokoinen pienoismallipohja ja sen yhteydessä pyörivä kuvaesitys. Pienoismallin avulla kuka tahansa museokävijä voi suunnitella, rakentaa, muuttaa ja purkaa Seinäjokea. Kävijät voivat suunnitella, millaisia alueita ja toimintoja kaupungissa tarvitaan ja miten ne sijoittuvat. Minkä kokoisia rakennuksia kaupungissa pitäisi olla? Kuinka tiiviisti rakennetaan? Tarvitaanko viheralueita ja aukioita? Alun perin oli tarkoitus, että kävijät olisivat voineet itse tehdä rakennukset ja muut elementit. Korontilanteen vuoksi tarjolla on museon henkilökunnan tehtailemia erimuotoisia ja –kokoisia mallitaloja.

Syksyllä Horisontaalia ja vertikaalia –näyttelyn yhteydessä käynnistyy Kaupunkisuunnittelun keskiviikot –tapahtumasarja. Näissä tilaisuuksissa kuullaan asiantuntija-alustuksia ja keskustellaan yhdessä kaupungin menneisyydestä, nykypäivästä ja tulevaisuudesta. Tapahtumat järjestetään yhteistyössä Arkkitehtuuri- ja kaupunkisuunnittelun Alvar Aalto -professuurihankkeen sekä Seinäjoen kaupungin kaavoituksen kanssa.

Kerro tästä myös ystävillesi!

Museon yhteystiedot

Seinäjoen museot, Etelä-Pohjanmaan museo
Törnäväntie 23 60200 Seinäjoki

06 416 2648

Museon kotisivut

Pääsymaksut

Sisäänpääsy museokortilla
Sisäänpääsy museokortilla

6/4/0 €

Maksutavat

Käteinen, pankkikortti, luottokortti, museokortti, TYKY+ -kulttuuriseteli

Aukioloajat

Ma Suljettu
Ti Suljettu
Ke 12:00-18:00
To 12:00-16:00
Pe 12:00-16:00
La Suljettu
Su 12:00-16:00

Keskiviikkoisin vapaa pääsy.